"Arga snickaren" fixade bastu utan bygglov: Är en båt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Byggkupp. Anders "Arga snickaren" Öfvergård fick inget bygglov för sin bastu, men löste det på ett listigt sätt: "Bastun är en båt", säger han.
Foto: Tommy Pedersen

Värmdö kommun kan inte hitta något bygglov för Anders Öfvergårds, känd från Kanal 5:s "Arga snickaren", brygga och bastu. 

Han har finurligt kringgått strandskyddet och byggt en - bastubåt. 

- Och så tar man en tur med den tre fyra gånger om året så går det alldeles utmärkt, säger tv-profilen. 

När "Arga snickaren", Anders Öfvergård, 43, ansökte om bygglov för en bastu, som var tänkt att placeras längst ut på bryggan vid hans hus på Värmdö, blev det nej från Värmdö Kommuns byggnadsnämnd.

 Då tog han till en kreativ lösning.

 - Bastun är en båt, förklarar han när bastun kommer på tal.

En båt?

 - Japp, en bastubåt.

Känner inte till något bygglov

 På bastubåten, som ligger på Värmdö Kommuns mark, finns även en skylt uppsatt om att platsen ska vara kameraövervakad.

 Hos Värmdö Kommun blir man konfunderad då bryggan kommer på tal - man känner inte till något bygglov för en brygga nedanför Anders Öfvergårds tomt.

 "Jag har letat överallt men inte hittat något tillstånd (strandskyddsdispens) för bryggan som ligger vid XX", skriver en tjänsteman på Bygg- och miljökontoret.

 Inte heller på lantmäterikarta från 2005 finns någon brygga markerad på platsen.

"Har rätt till brygga"

 Men Anders Öfvergård är säker på sin sak och försäkrar att allt är i sin ordning.

 - Jag har inte sjötomt, jag har strandtomt. Och jag har ett servitut - alla som har servitut har rätt till brygga, det står i servitutet. Fundamenten har funnits sedan 1944, vad jag har fått reda på av byggnadsnämnden. Men alla som har servitut till stamfastigheterna har rätt till brygga, det är så det ligger till, förklarar han.

 - Jag har kartan här, jag har alla ritningar hemma. Alla bryggor som får vara är utritade.

 - Jag fick inte bygga bastun på bryggan, på grund av strandskyddet, så då fick jag bygga en bastubåt. Det var så vi kom fram till hur jag kunde göra en bastu där nere med byggnadsnämnden.

 På Kanal 5 anser man inte att ärendet behöver kommenteras vidare.

 – Anders har gett bra svar på frågorna och vi har inget att tillägga. Det är inte en fråga för Kanal 5, säger Dan Panas, presschef på SBS Tv, på måndagen.

FAKTA

Så säger lagen...


Enligt 1 kap 4 § i plan- och bygglagen definieras byggnad på följande sätt:
"En varaktig konstruktion som består av tak eller av tak och väggar och som är varaktigt placerad på mark eller helt eller delvis under mark eller är varaktigt placerad på en viss plats i vatten samt är avsedd att vara konstruerad så att människor kan uppehålla sig i den."

... och så sägert experterna:


Åke Rådberg, Sveriges byggindustriers chefsjurist:
- Frågan är ett gammalt problem. Jag tror inte han kommer förbi bygglovsfrågan. Idén är väl att ha båten i princip stationärt, då är det en byggnad på vatten. Jag tror inte det räcker att åka ut med den några gånger per år.
Ulf Stenberg, chefjurist på Villaägarna Riksförbund:
- Det är en komplicerad fråga. Om du har bastuflotten ständigt förtöjd så är den bygglovspliktig. Det avgörs av hur du använder den. Man får se till att åka ut med den, men frågan är hur mycket turer man behöver ta med den för att den inte ska anses som byggnad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.