Hip hop-pionjären Grandmaster Flash tilldelas Polarpriset 2019

Anne-Sophie Mutter tilldelas Polarpriset 2019.
Foto: SOREN RUD / POLFOTO PRESSENS BILD
Stiftelsen ”Playing for Change Foundation” får Polarpriset 2019.
Grandmaster Flash.
Foto: JULIE JACOBSON / AP

Under onsdagen blev det klart vilka som får Polarpriset 2019.

Nytt för i år är att det är tre priser som delas ut.

Och årets priser går till hip hop-gurun Grandmaster Flash, violinisten Anne-Sophie Mutter och stiftelsen ”Playing for change”.

Hiphop-legendaren Grandmaster Flash får årets Polarpris. Vinnarna presenterades under en presskonferens på onsdagsmorgonen och nytt för i år är att priset delas av tre vinnare.

Förutom Grandmaster Flash får även violinisten Anne-Sophie Mutter och stiftelsen ”Playing for change” priset.

Grandmaster Flash heter egentligen Joseph Saddler och föddes på Barbados 1958 och växte upp i Bronx i New York. 

”Grandmaster Flash är en vetenskapsman och en virtuos som visat att skivspelare och mixerbord kan vara musikinstrument. Hans äventyr vid skivtallrikarna – ”the adventures of the wheels of steel” – kom att påverka hela populärmusikens utveckling. Den musikform och den hiphopkultur som Grandmaster Flash i mitten av 1970-talet var med och skapade i South Bronx ruiner har 40 år senare vuxit till den största musikgenren i USA och världen”, står det i juryns motivering.

Lade grunden till hiphop

Han lade tillsammans med sin grupp The Furious Five och grupperna Afrika Bambaataa och Sugar Hill Gang grunden till hiphopen. Grandmaster Flash valdes 2007 in Rockens Hall of Fame som den första hiphopakten och släppte sin första skiva ”The messege” 1982.

– Det vi gör som dj:s har så ofta blivit förbisett, så att bli utvald bland så många begåvade musiker känns väldigt hedrande. Det här känns helt fantastiskt, helt underbart, jag kan inte uttrycka det på något annat sätt, sa Grandmaster Flash i en videohälsning i samband med tillkännagivandet enligt SVT. 


Violinist och musikprojekt lyfts fram

Förutom Grandmaster Flash prisadesäven violinisten Anne-Sophie Mutter. I motiveringen står det för ”hennes sätt att hantera instrument och känsla för att hantera tolkning”.

”Med sin Stradivarius under hakan är Anne-Sophie Mutter inte bara en temperamentsfull och riskvillig musiker, utan en historieberättare. Som hon själv sagt: ”Music is only touching when it tells a story”. Med sitt brinnande engagemang för rättvisa berättar Mutter om musikens kraft och nyckelroll i världen”, står det i motiveringen.

Den tredje pristagaren är stiftelsen ”Playing for Change Foundation” och i motiveringen lyfts ”sprängkraften i musiken” fram för att föra människor samman med hjälp av musikens kraft och överbygga gränser. 

”Playing for change visar hur musik kan användas för att inspirera, bygga broar, bidra till positiv förändring och skapa förutsättningar för ett fredligare samhälle.”, lyder motiveringen

”Playing for Change Foundation” är i dag ett globalt projekt och driver femton musikskolor runt om i världen.

Polarpriset delas ut för den 28:e gången av kungen den 11 juni och dagen innan arrangeras Polar talks i Stockholm.

Metallica vann förra året

Polarpriset delas ut varje år till personer, eller grupper, vars prestation haft en betydande insats i musikhistorien. I regel utses två pristagare varje år. En inom den klassiska musiken och en inom populärmusiken. Syftet är att minska barriärer i musikvärlden och kan avse alla områden inom musiken. 

Polarpriset instiftades 1989 av Abbas manager och skivbolagsdirektören Stikkan Anderson. Det första Polarpriset tilldelades Paul McCartney 1992.

Förra årets Polarpris gick till det amerikanska rockbandet Metallica. 

”Inte sedan Wagners känslostormar och Tjajkovskijs kanoner har någon skapat musik som varit så fysisk och ursinnig, men ändå samtidigt tillgänglig”, stod det i motiveringen då.

Förra årets klassiska pristagare gick till organisationen Afghanistan National Institute of Music och grundaren Ahmad Sarmast.


TIDIGARE POLARPRISVINNARE

2018 Metallica och Afghanistan National Institute of Music


2017 Sting och Wayne Shorter.


2016 Max Martin och Cecilia Bartoli.


2015 Emmylou Harris och Evelyn Glennie.


2014 Chuck Berry och Peter Sellars.


2013 Youssou N'Dour och Kaija Saariaho.


2012 Paul Simon och Yo-Yo Ma.


2011 Patti Smith och Kronos Quartet.


2010 Björk och Ennio Morricone.


2009 Peter Gabriel och José Antonio Abreu.


2008 Pink Floyd och Renée Fleming.


2007 Sonny Rollins och Steve Reich.


2006 Led Zeppelin och Valerij Gergijev.


2005 Gilberto Gil och Dietrich Fischer-Dieskau.


2004 B B King och György Ligeti.


2003 Keith Jarrett.


2002 Miriam Makeba och Sofija Gubajdulina.


2001 Burt Bacharach, Robert Moog och Karlheinz Stockhausen.


2000 Bob Dylan och Isaac Stern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.