"Bachelor"-Niclas mörka förflutna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Niclas Lij.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Niclas Lij.
Foto: / doff.se

Årets "Bachelor", Niclas Lij, 32, är dömd för misshandel.

Nu berättar realityprofilen själv om bråket på krogen Cliff Barnes som slutade med samhällstjänst och skadestånd. Samtidigt kommenterar TV4 domen.

– Jag ångrar det så klart, säger han.

Niclas Lij, 32, är årets "Bachelor" i TV4-gruppens realityserie med samma namn. Serien, som går ut på att flera kvinnor tävlar om att vinna Niclas Lijs hjärta sänds på Sjuan och har premiär den 16 oktober.

Niclas Lij är en framgångsrik entreprenör men har samtidigt ett mörkt förflutet. 2014 misshandlade Niclas Lij en man på krogen Cliff Barnes i Stockholm. Niclas Lij, som då var 28 år gammal, dömdes till böter, skadestånd och 50 timmars samhällstjänst. Hade påföljden inte blivit samhällstjänst hade en månads fängelse dömts ut. Domen kom 2016 och fastställdes senare av hovrätten. Enligt hovrätten gjorde Niclas Lij sig skyldig till misshandel som inte kan bedömas som ringa.


LÄS MER: Han är årets nya "Bachelor" 


Nu väljer Niclas Lij att själv berätta om händelsen.

– Jag blev ju dömd men jag lärde mig en hel del av det. Jag gjorde min samhällstjänst hos en organisation för ex-kriminella och det ledde faktiskt till att jag har fortsatt att volontärarbeta där, säger han och fortsätter:

– Det är en väldigt bra sak, de hjälper ungdomar som har hamnat snett och de tycker jag är fint, att man är där i ett tidigt skede. Jag kände att jag vill vara en del av det där och hjälpa till.

Niclas Lij om krogbråket

Under bråket slog Niclas Lij en annan man med två knytnävsslag i ansiktet.

"NN förlorade medvetandet och fick smärta och blodvite som följd", står det i domen från tingsrätten.

Niclas Lij själv hävdar att det rörde sig om nödvärn, en förklaring som rätten dock inte köpte. Tv-profilen berättar att han var ute på krogen när en "full och aggressiv" man, enligt Niclas Lij, gav sig på en av entreprenörens vänner.

– När jag la mig i och skulle avbryta bråket vände han sig om och skulle slå till mig. Jag agerade i självförsvar och då hamnade han i backen. Men egentligen handlade det om att jag ville stoppa ett bråk.

Berättade du det här för TV4?

– Ja, jag berättade det redan när jag träffade dem under castingen. Nu har jag avtjänat mitt straff och betalt skadeståndet. Offret kom faktiskt fram till mig under rättegången och kramade om mig men åklagaren ville inte släppa fallet.

Hur tänkte du när du fick domen?

– Det var en ganska jobbig period, både innan och efter domen. Nu har jag accepterat den och lärt mig – blir det bråk ska man tyvärr inte lägga sig i för då riskerar man att själv bli dömd. Det enda man kan göra är att gå i väg och kalla på vakterna. Det är så rättsystemet fungerar och det har jag fått lära mig den hårda vägen.


LÄS MER: Realityserien stoppas efter sexskandal


Du kommer inte veva mer på krogen med andra ord?

– Nej, det är färdigvevat. Där har jag lärt mig en läxa, det är bäst att hålla sig borta. Om det blir bråk nu lämnar jag situationen direkt, man löser ingenting med slagsmål. Det blir bara en stor dum grej av det.

Det finns ju ett offer här, hur ser du på det?

– Jag tyckte jävligt synd om honom när jag träffade honom och han berättade att han hade ont i käken. Som tur var konstaterade läkaren att det var en tillfällig smärta utan bestående men och det var en stor lättnad. Självklart var jag väldigt orolig att han verkligen hade blivit skadad. Det var en stor oro i mitt bröst.

Du var nästan 30 när det hände, är det inte lite gammalt för att hamna i bråk på krogen?

– Jo det håller jag verkligen med om, men det är bättre att lära sig sent än aldrig. Och jag var faktiskt aldrig i bråk när jag var i 20-årsåldern. Jag har undvikit bråk i hela mitt liv. Men det var just det är att någon attackerade min kompis, då är det svårt att hejda sig. Jag är ganska beskyddande, säger han och tillägger:

– Jag ångrar så klart sättet jag stoppade bråket på.

TV4 om domen

Hans Abrahamsson är exekutiv producent för "Bachelor" på Sjuan:

– Vi kände till domen mot Niclas. Han är en ärlig kille och har från början varit helt öppen med det. Varje fall och varje roll i olika program skiljer sig åt. I det här fallet har vi inte sett domen som ett hinder för att Niclas ska bli höstens "Bachelor", säger han och fortsätter:

– Incidenten är något som hände för flera år sen och han har avtjänat den samhällstjänst han dömdes till. TV4 och Sjuan är ingen myndighet som utdelar straff. Det har vi lyckligtvis ett domstolsväsende till. Och i det här fallet har domstolen dömt och straffet är avtjänat. Att då flera år senare undanhålla Niclas möjligheten att få träffa sitt livs stora kärlek skulle vara en dubbelbestraffning. Det känns för oss helt främmande. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.