Appelquist hyllas efter inlägget om flyktingar

I skrivande stund har nära 30 000 personer gillat komikerns inlägg.
Foto: Niclas Tilosius
"Jag måste jag lära känna dom. Först då upphör dom att vara främmande", skriver han.
Foto: Mattias Bardå

Kristoffer Appelquist skrev ett inlägg om nyanlända flyktingar i sin bostadsort Sunne.

Nu hyllas komikern av tiotusentals på Facebook.

"Lösningen enkel och självklar. Jag måste jag lära känna dom. Först då upphör dom att vara främmande", skriver han bland annat i sitt Facebook-inlägg.

På Facebook skriver komikern och tv-profilen Kristoffer Appelquist ett inlägg om de nyanlända flyktingar som kommit till hans bostadsort Sunne.

"Det finns såklart hjärterum och stjärterum här MEN jag flyttade ju till Sunne för att SLIPPA främlingar, jag flyttade hit för att jag GILLAR när alla känner alla. Nu känns det helt plötsligt som att bo i en storstad där man inte har en aning om vem det är man träffar på gatan", skriver han och fortsätter:

"Det är ett problem för mig".

Men komikern har en enkel lösning.

"Jag måste jag lära känna dom. Först då upphör dom att vara främmande", skriver han.

Appelquist besökte "Camp Selma", ett hotell som blivit ett asylboende till de nyanlända.

"Vi var väl på plats i en timme och hann med lite medicinsk rådgivning, boll-lekar och att prata lite strunt med olika filurer från lite varstans. En välanvänd timme", skriver han och fortsätter:

"Fyra vuxna och tio barn har nu bytt status i mitt huvud. Från främlingar till ytligt bekanta. Ytligt bekanta som jag glatt hälsar på. Känns bra."

Nu tokhyllas komikern för sitt inlägg på Facebook.

I skrivande stund har nära 30 000 personer tryckt på gillaknappen och inlägget har delats vidare nära 3000 gånger.HÄR ÄR KRISTOFFER APPELQUIST INLÄGG I SIN HELHET


"Jag tycker inte om främlingar.

Men hela min lilla idylliska by är nu full av främlingar. De har kommit i hundratals på senare tid. De flesta har jag inget gemensamt språk med. Vissa låter arga när de pratar. Vissa ser helt vettskrämda ut. Andra ser ut som att de kan slå ihjäl en fullvuxen ardenner-häst med öppen handflata.

Det finns såklart hjärterum och stjärterum här MEN jag flyttade ju till Sunne för att SLIPPA främlingar, jag flyttade hit för att jag GILLAR när alla känner alla. Nu känns det helt plötsligt som att bo i en storstad där man inte har en aning om vem det är man träffar på gatan.

Det är ett problem för mig.

Lösningen enkel och självklar. Jag måste jag lära känna dom. Först då upphör dom att vara främmande.

Idag svängde jag och Lotta in på "Camp Selma" (Det gamla hotellet som i dagarna har blivit asylboende). På gräsmattan utanför var det en massa lekande barn och jag fick sparka lite boll. Vi träffade ett par trevliga Irakiska killar som visade oss runt. Det är ganska spartanskt än så länge men det är ju ett väldigt fint hus som nog ska funka bra. Stämningen verkade god i huset och barnen lekte högljutt precis över allt. Som det ska vara.

Vi träffade också en man som inte mådde bra. Han satt och höll sig för magen och såg ut att lida ordentligt. Han hade varit på vårdcentralen igår men blivit hemskickad. Nu var han orolig över att det var något allvarligt. Han pratade bara arabiska så då ringde vi till vår kompis som är Läkare från Syrien. Han pratar flytande Svenska nu för tiden och vips blev allting lätt.

Det visade sig att han antagligen hade problem med njursten. Vi fixade med en sjuktransport till Sjukhuset i Torsby. Förhoppningsvis fick han något riktigt starkt och härligt smärstillande utskrivet där.

Vi var väl på plats i en timme och hann med lite medicinsk rådgivning, boll-lekar och att prata lite strunt med olika filurer från lite varstans. En välanvänd timme.

Fyra vuxna och tio barn har nu bytt status i mitt huvud. Från främlingar till ytligt bekanta. Ytligt bekanta som jag glatt hälsar på.

Känns bra."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.