Knut Knutsson, expert i SVT:s populära tv-program Antikrundan, har blivit utskälld av antikhandlare efter att han värderat ett dryckeskärl.
Knut Knutsson, expert i SVT:s populära tv-program Antikrundan, har blivit utskälld av antikhandlare efter att han värderat ett dryckeskärl.

Antikrundans stjärnor har gjort fler misstag

Publicerad
Uppdaterad
Över två miljoner SVT-tittare litar blint på dem.
Men "Antikrundans" experter har gjort många stora felvärderingar.
- En antikhandlare ringde och skällde ut mig, säger Knut Knutson.
"Antikrundan" har gjort Knut Knutson, Claes Moser och Björn Gremne till tv-stjärnor. Med knivskarp expertis prissätter de svenska folkets dolda skatter. Men "Antikrundans" experter kan också göra fel. - I vår värld finns inga riktpriser. Våra värderingar grundas på kunskap och kännedom om marknadsvärdet. Vi ligger aningen i underkant vid våra värderingar, men hellre det än tvärtom, säger Knut Knutson.

Blev uppringd

För några år sedan värderade han en ölgås ( ett dryckeskärl) till 25 000 kronor. - Jag blev då uppringd av en antikhandlare som skällde ut mig och sa, att jag trissat upp priset något alldeles kolossalt. Men ölgåsen såldes sedan för närmare 40 000. - Å andra sidan, en nyrokkokostol från 1880 som man för tio år sedan värderade till en dryg tusenlapp är i dag värd 200 kronor. Så allt går inte upp, säger Knut Knutson. Tidigare i serien värderade Björn Gremne en porslinsanka till en bra bit över 50 000 kronor.

Såldes för 175 000 kr

Den lilla ankan har nu sålts på Bukowskis för hela 175 000 kronor. Men experterna erkänner att det också hänt att de tagit i överkant. Claes Moser: - Jag värderade en tavla av den danske konstnären Asger Jorn till cirka 500 000. Den är fortfarande osåld då man anser värderingen för hög. - Men jag vidhåller, att tavlan är värd närmare en halv miljon. Man ska inte glömma bort att en auktion är en handel under tidspress.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag