Antikrundans expert Torgny Schunnesson blir rörd när han ser vad som kommer in i programmet. Foto: Faksimil SVTAntikrundans expert Torgny Schunnesson blir rörd när han ser vad som kommer in i programmet. Foto: Faksimil SVT
Antikrundans expert Torgny Schunnesson blir rörd när han ser vad som kommer in i programmet. Foto: Faksimil SVT
En bok Karl den tionde Gustav skrevs år 1697 av Samuel von Pufendorf och som är helt unik. Foto: Faksimil SVTEn bok Karl den tionde Gustav skrevs år 1697 av Samuel von Pufendorf och som är helt unik. Foto: Faksimil SVT
En bok Karl den tionde Gustav skrevs år 1697 av Samuel von Pufendorf och som är helt unik.  Foto: Faksimil SVT
"Man kan lugnt säga att det här är en av världslitteraturens historiskt mest betydande biografier", säger Torgny Schunnesson. Foto: Faksimil SVT"Man kan lugnt säga att det här är en av världslitteraturens historiskt mest betydande biografier", säger Torgny Schunnesson. Foto: Faksimil SVT
"Man kan lugnt säga att det här är en av världslitteraturens historiskt mest betydande biografier", säger Torgny Schunnesson.  Foto: Faksimil SVT

Antikexperten lyrisk över farfaderns gåva

Publicerad

Mannen blir tårögd när han visar gåvan han fått av sin farfar i "Antikrundan".

Den unika boken om Karl den tionde Gustav visar sig vara värd hela 150 000 kronor.

– Du äger en av de mest magnifika historiska biografierna i världslitteraturen, säger experten Torgny Schunnesson i programmet.

I kvällens avsnitt av "Antikrundan" kommer en man in med en bok som han fått av sin farfar. Men det är ingen vanlig gammal lunta. Boken om Karl den tionde Gustav skrevs år 1697 av Samuel von Pufendorf och är helt unik.

– Man kan lugnt säga att det här är en av världslitteraturens historiskt mest betydande biografier, säger Torgny Schunnesson.

Tårögd av gåvan i Antikrundan

– Jag kom hit för att veta hur jag ska ta hand om boken. Jag ska behålla den.

Om han någon gång skulle ändra sig skulle han kunna få 150 000 för den. Men det blir nog inte aktuellt.

– Vad tror du att farfar hade sagt om det? frågar "Antikrundan"-experten.

– Det är helt otroligt. Men han skulle nog mest vara stolt över boken, precis som jag är stolt över den, säger mannen tårögt.

 

 

LÄS MER: Knut Knutson mållös efter 16-åringens fynd

 

 

Ska behålla boken

Det kanske mest uppseendeväckande attributet är de 144 så kallade kopparsticken, det vill säga etsningar som gjorts på plåt innan det överförts till papperet. Det längsta av sidorna är hela fyra och en halv meter när det rullas ut på golvet framför de två.

– Bara de här kan ibland säljas för 10, 15 eller 20 tusen, säger Torgny Schunnesson om den enstaka sidan.

 

 

LÄS MER: Hemliga kraven i SVT-succén "Antikrundan"

 

 

– Hade du någon uppfattning om vad det var för sorts bok din farfar gav dig? fortsätter han.

– Inte direkt, men jag ville ha ett minne. Den står i bokhyllan och jag tittar på den dagligen när jag går förbi.

Programmet sänds i kväll klockan 20.00 på SVT1.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag