Anställda vittnar om Oldsbergs skräckvälde

Flera uppgiftslämnare beskriver Bingolotto under Ingvar Oldsbergs ledning som ett skräckvälde.
Foto: HENRIK JANSSON
Ingvar Oldsberg själv nekar till anklagelserna, men medger att han kan bete sig "auktoritärt".
Foto: LENNNART REHNMAN

Offentliga utskällningar, utfrysningar och plötsliga vredesutbrott.

Så ska Ingvar Oldsberg – som själv medgett att han kan ha betett sig "auktoritärt" – ha styrt sitt skräckvälde kring "Bingolotto".

– Han har trakasserat, mobbat, skällt ut och varit fullständigt oförutsägbar, säger en person.

Programledaren själv tillbakavisar anklagelserna.

I helgen kunde Expressen berätta hur det gick till när Ingvar Oldsberg sparkades från "Bingolotto". Beslutet grundar sig i en internutredning på produktionsbolaget Warner Bros som initierades av TV4 och som kunnat påvisa "allvarliga arbetsmiljöproblem" på "Bingolotto".

När TV4 fick utredningen på sitt bord valde de att göra sig av med Ingvar Oldsberg direkt.

"Av respekt för alla inblandade kan vi inte gå in på några detaljer. Produktionsbolaget har informerat Folkspel och TV4 om de allvarliga arbetsmiljöproblem som funnits i produktionen. Den fakta som vi tagit del av från produktionsbolagets utredning är tillräckligt allvarlig för att fatta beslutet att med kort varsel byta programledare", skriver Åsa Barsness, kommunikations- och hr-direktör på TV4-gruppen i ett sms.

Huvudpersonen – Ingvar Oldsberg – vet själv inte varför han fick sparken. Även samarbetspartnern Folkspel säger sig vara ovetande om vad som egentligen skett under produktionen.

"Av respekt för alla inblandade kan vi inte gå in på några detaljer". säger Åsa Barsness på TV4.
Foto: HENRIK JANSSON

Vill inte gå in på detaljer

– Jag har inte den kännedomen. Som jag har sagt tidigare har jag fått en sammanfattad rapport från Warner Bros så jag har inga detaljer, säger Hans Sahlin, vd för Folkspel.


LÄS MER: Ingvar Oldsberg tvingas lämna Bingolotto


Johan Idering, vd på Warner Bros, vill inte uttala sig om rapporten.

"Jag förstår att det finns ett intresse av att veta mer om det här, men jag hoppas också att ni förstår att vi inte kan gå in på några detaljer", skriver Idering i ett mejl.

"Warner Bros har informerat Folkspel och TV4 om de allvarliga arbetsmiljöproblem som funnits i produktionen. Det handlar om enskilda medarbetare hos oss, och vi kan inte föra diskussioner om personalärenden med några andra än dem det berör. Jag kan därför inte ge några kommentarer om exakt vad som har hänt", skriver han vidare.

Ingvar Oldsbergs skräckvälde

Vidare hänvisar Johan Idering till Folkspel – som alltså inte säger sig känna till några detaljer. TV4 har i sin tur enbart slagit fast att det inte rör sig om sexuella trakasserier.

Expressen har varit i kontakt med flera nyckelpersoner i produktionen av "Bingolotto", som beskriver hur Ingvar Oldsberg använt härskartekniker och fryst ut personal. Han ska också ha fått vredesutbrott och gett offentliga utskällningar – bland annat för att en person var felklädd.

De uppgiftslämnare som Expressen har varit i kontakt är mycket rädda för repressalier och vill vara anonyma men tecknar en samstämmig bild av hur Ingvar Oldsberg lett ett skräckvälde i Göteborg.

– Han har trakasserat, mobbat, skällt ut och varit fullständigt oförutsägbar. Om han själv har gjort fel har han skällt ut någon annan. Folk har gått runtomkring i flera år och blivit så trakasserade och haft ont i magen. Han öppnar ett samtal med att trycka dit någon, det är hans sätt, säger en person med god insyn.


LÄS MER: Det hemliga spelet bakom Ingvar Oldsbergs avsked


Flera uppgiftslämnare nämner bland annat en specifik händelse där hela produktionen utom en person, som frystes ut, bjöds in till en fest.

– Han är en mobbare, säger en person.

Vid ett annat tillfälle ska produktionen ha velat ersätta en medarbetare i produktionen – detta stoppades dock av Ingvar Oldsberg.

– Han rev upp himmel och jord och hotade med att sluta. Han fick således Folkspel att hosta upp väldigt mycket pengar för att behålla den här personen. Ingvar är den mest manipulativa människan som någonsin gått i ett par skor, det är väl bara Donald Trump som är värre.

Ingvar Oldsberg slår tillbaka mot anklagelserna

Ingvar Oldsberg konstaterar att han har betett sig "auktoritärt" men slår ifrån sig alla anklagelser om trakasserier och mobbning.

– Mobbning förekommer inte. Att man som programledare för ett program måste vara auktoritär är en självklarhet. Du måste kunna leda det så som om du själv vill leda det, säger han och fortsätter:

– Det man kan säga i generella ordalag är, att ska man leda ett program så gör man det utifrån sina egna idéer, uppfattningar och visioner. Och om man då stöter på människor som säger att "så här har vi aldrig gjort förut", då är det klart att någon kan känna sig kränkt. Men det är inte mer med det än det är i ett omklädningsrum i fotboll. Så oerhört mycket allvarligare kan det inte vara.

Ingvar Oldsberg poängterar att han har gjort tv sedan 1972.

– Beroende på erfarenheter och kunskaper gör man det på sitt sätt, för att man är ansiktet utåt. Programledaren är den som sitter i skyltfönstret och får kritiken, likväl som berömmet.

Ingvar Oldsberg.
Foto: HENRIK JANSSON

"Inkompetensen utbredd"

Ingvar Oldsberg riktar också kritik mot Warner Bros.

– Inkompetensen har varit utbredd. Warners primära uppgift är att tjäna pengar, och då anställs det folk som inte har tillräckliga erfarenheter. Man tar inte in folk som har rätt kompetens. Men det senaste halvåret har det varit väldigt bra. De som jag har jobbat med har varit fantastiska, med egna idéer och tankegångar. Har man i stället människor som inte har rätt kunskaper, då kan det bli mer tungrott.

På frågan om han bedrivit ett skräckvälde på ”Bingolotto” skrattar Ingvar Oldsberg.

– Nej, nej, nej. Däremot vad jag är van vid att göra, jag har ju hållit på med tv sedan 72, det är ju klart att man ställer krav på omgivningen att leverera. Och det tycker jag är en positiv historia. Att man önskar och avkräver saker och ting. För då blir personerna själva så nöjda när de levererar, säger han och skrattar igen.

Incidenten som flera uppgiftslämnare nämner, att Ingvar Oldsberg bjöd alla redaktionsmedlemmar utom en på fest, förnekar han bestämt. 

"De är ynkryggar"

I stället lyfter han fram att han i våras, efter avslutad Bingolottosäsong, hyrde en spårvagn och bjöd produktionen på en trerätters middag ombord.

– Det var som en homage, till alla som jobbat så bra. Det borde ju uppfattas som något positivt. Hur många programledare gör det? Sen fick det bara plats 24 personer i spårvagnen. Då var det kanske 40 stycken som inte kunde följa med.

Oldsberg har själv inte fått veta varför han sparkas från Bingolotto, men efter att ha hört om vittnesmålen som nått Expressen säger han:

– De är ynkryggar. Det är en total svaghet och obalans. Då kan man gå ut under tiden och framföra det och inte komma nu i efterhand via pressen. Det tycker jag är upprörande. Man kan framföra vad man vill, men rent generellt tycker jag att de är ynkryggar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.