Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annika Ljungberg har blodcancer: "Är stark"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Annika Ljungberg, känd från Rednex, kämpar för att bli frisk.
Foto: Privat

Under de senaste veckorna har Annika Ljungberg svimmat och haft svåra smärtor.

På måndagen kom det tuffa beskedet – blodcancer.

– Även om det var ett jävligt tungt besked, så håller vi modet uppe, säger hennes make Jens Sylsjö.

Det började för ett par veckor sedan. Rednex-sångerskan Annika Ljungberg, 43, svimmade, mådde illa och hade väldigt ont i magen.

När hon kom till sjukhuset togs ett benmärgsprov för läkaren misstänkte att det kunde röra sig om kronisk leukemi.

Efter det var det bara att vänta på beskedet.

– Annika har haft svårt att sova under den här tiden. Det har varit mycket tankar som snurrar, säger hennes make Jens Sylsjö.

Bra och dåliga besked

I går eftermiddag fick hon telefonsamtalet från läkaren på Södersjukhuset i Stockholm. Det visade sig att det är som de befarat – blodcancer.

– De har hittat kromosomen som tyder på att det är cancer. När de tog benmärgsprovet förra tisdagen sa de att de inom en vecka kunde se vart det är på väg. Läkaren misstänkte kronisk myeloisk leukemi. Nu kom samtalet och odlingen tyder på att det är den här cancern, säger Jens Sylsjö.

Annika Ljungberg och Jens Sylsjö har förberett sig på att de kommer att få både bra och dåliga besked under den här tiden.

– Jag har läst mycket om det och vi har absolut varit beredda på vilket besked det än blir och vi kommer att ta det härifrån. Men självklart sitter det i huvudet i vilket fall, för Annika att "jag har cancer" säger Jens Sylsjö.

"En snällare variant"

Om en vecka kommer det definitiva beskedet på benmärgsprovet.

– Om det är kronisk myeloisk leukemi, så är det en snällare variant som man kan medicinera i resten av livet, med ständig återkoll. För 10-15 år sedan var det en helt annan prognos på den här typen av cancer, men nu kan man leva med den, säger han.

Redan nu i veckan ska Annika Ljungberg påbörja behandlingen. Det rör sig om starka mediciner.

– Det är inte cellgifter, men det är en stark medicin som gör att du kan få väldigt ont i magen, ledvärk, diarréer och illamående. Det är en jobbig process, säger han och fortsätter:

– Även om det var ett jävligt tungt besked, så håller vi modet uppe. Annika är en väldigt stark person.

"Underbart stöd"

Något som lyser upp under den tuffa tid Annika Ljungberg går igenom, är all värme som kommer från vänner och okända på Facebook.

– Hon har fått ett sådant underbart stöd från fantastiska människor. Folk kommer med tips, delar med sig av egna erfarenheter och uppmuntran. Hon känner ett otroligt stöd och ljus därifrån, säger Jens Sylsjö.

– Jag är så lycklig för att Jensa finns i mitt liv! Han gör allt och lite till för mig och tillsammans kommer vi kämpa för att jag blir frisk! Jag kommer aldrig att ge mig, skriver Annika Ljungberg på Facebook.

Det här är Annika Ljungberg:

Namn: Annika Ljungberg.

Ålder: 43.

Yrke: Artist.

Familj: Maken Jens Sylsjö och dottern Molly, 9.

Karriär i korthet: Deltog i Melodifestivalen 2002 som med låten ”Sail away” och 2006 med kultbandet Rednex och låten ”Mama take me home” som tog sig till final. Sjunger i coverbandet The cotton eye Joe show, vars spelningar nu har lagts på is.

Kronisk myeloisk leukemi

* Kronisk myeloisk leukemi utvecklas långsamt och de första symtomen brukar vara trötthet, försämrad aptit och viktnedgång. Både mjälten och levern växer vilket kan ge upphov till buksmärtor. Blodbrist (anemi) är också vanligt och bidrar till tröttheten.

* Sjukdomen har hos äldre ofta ett lugnt förlopp och kräver i många fall ingen omedelbar behandling. De flesta personer med denna sjukdom kan leva ett normalt liv.

* Mycket talar för att prognosen har förbättrats väsentligt för denna sjukdom på senare år tack vare nya behandlingsmetoder.

Källa: Vårdguiden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.