Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annika Jankell: Därför bröt jag med ”Nyhetsmorgon”

Annika Jankell jobbade på Nyhetsmorgon mellan 2006 - 2012.
Foto: Nyhetsmorgon/TV4
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Under sex års tid var hon ett av ”Nyhetsmorgons” kändaste ansikte. 

Men för nio år sedan lämnade Annika Jankell morgonprogrammet – och TV4. 

I ”TV-fabriken med Fredrik Ralstrand” berättar hon nu uppbrottet med kanalen och löftet som uteblev.

– Jag tror jag blev lite ledsen om jag ska vara ärlig. Det har jag aldrig sagt förut.

Tv-profilen och journalisten Annika Jankell, 59, programledde ”Nyhetsmorgon” mellan 2006 och 2012. Sedan lämnade hon TV4 för eget program på Sveriges Radio. För första gången berättar hon nu om avslutet med ”Nyhetsmorgon” – som inte blev som hon hade tänkt sig. 

– Varför jag slutade på Nyhetsmorgon. För jag fick ett roligt program på SR och sen var jag lite sur för att jag hade blivit lovad lite grejer. I chefsbyten kan det bli så, man kan komma överens med en chef om att det här ska man göra, något som man kanske drömt om. Sen kommer en ny chef som vänder uppochned på allt och ska göra på sitt sätt och ta in sina favvisar, förklarar Jankell och säger att först nu reflekterat över uppbrottet. 

– Jag tror jag blev lite ledsen om jag ska vara ärlig. Det har jag aldrig sagt förut, knappt till mig själv. Jag blev ledsen och lite så där: ”fuck you!”. Jag la ner min själ när jag var där. 

”Blev lovad”

Hon förklarar vidare att upplägget i programmet inte passade hennes arbetssätt och att hon hade föredragit att kunna planera jobbet bättre.

– Jag kände nog att hoppa in och släcka bränder som man gör som vikarie, jag gillar att ha långsiktighet, för att planera, kunna bjuda in gäster. Jag är inte bara programledare, jag gillar att planera innehåll och ringa in gäster. Det är en del för mig när jag gör tv.

– Då när man alltid ska vara den eviga vikarien, när man inte har en framförhållning. Då kände jag, fasen.

Fredrik Ralstrand frågar Annika Jankell om vilka löften hon hade blivit lovad – som TV4 sedan inte höll. 

– Jag ville ha en fast morgon, lördags- eller söndagsmorgon. Det var det jag var lovad, svarar hon.

Till Expressen säger Annika Jankell att hon inte vill kommentera ytterligare och att hon känner att det hela är ”preskriberat”. Expressen har också sökt TV4:s pressansvariga för ”Nyhetsmorgon”. 

I dag jobbar hon på Sveriges Radio och med en egen pratshow.
Foto: 7193

Kollar inte på ”Nyhetsmorgon” 

I dag jobbar Annika Jankell kvar på Sverige Radio och programleder ”P4 Plus” på lördagar. Dessutom ska hon snart ha sin alldeles egna pratshow som kommer att sändas på wakai-tv. 

Annika Jankell säger att hon inte tittar på ”Nyhetsmorgon” dagligen, men att hon hade kunnat tänka sig att jobba där igen. 

– Jag tror att det har med mina tv-vanor att göra. Jag har inte ro riktigt att slå mig ner. Jag har fått andra vanor. Nu kanske jag väljer att sova så länge jag kan och lyssnar på nyheterna i öronen på vägen till jobbet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.