Annie och Jennifer: Övergrepp i ”PH”

Jennifer Paatere och Annie Dahlberg.
Foto: Viafree/Paradise hotel
Toby Johnson ber om ursäkt i tisdagens program efter att han fått beskedet att han inte längre får delta i programmet.
Foto: Viafree/Paradise hotel
Deltagaren har också varit med i en tidigare säsong av programmet.
Foto: FREDRIK NILSSON / VIAPLAY

I tisdagens avsnitt av ”Paradise hotel” måste deltagaren Toby Johnson, 21, lämna programmet efter beslut från produktionsbolaget.

Nu berättar deltagaren Jennifer Paatere, 23, att hon utsattes för ett övergrepp i huset.

– Sånt här beteende är så normaliserat. Jag vill prata om det för att alla ska förstå att det som hände inte var okej, säger hon.

Deltagaren Annie Dahlberg, 24, berättar också:

– Han gick bara längre och längre, säger hon om Toby Johnson.

Det har gått flera månader sedan händelserna som nu sänds i ”Paradise hotel” utspelade sig på det mexikanska tv-hotellet. Deltagarna Annie Dahlberg, 24, och Jennifer Paatere, 23, vill berätta om det som hände mitt framför kamerorna.

I veckans första avsnitt av ”Paradise hotel” hos Viaplays återvänder Toby Johnson, 21, till tävlingen. Men redan samma vecka skickas han ut av produktionen efter upprepade ”regelbrott”.

I tisdagens avsnitt klargör Annie Dahlberg för Toby Johnson att hon inte vill ha sex med honom, de två är då ensamma med varandra. 

– Jag kan säga helt ärligt nu, jag kan säga godnatt men vi kommer inte ligga.

I samband med det ska Toby Johnson vid flera tillfällen fört sin hand mot Annie Dahlbergs underliv. 

– Han gick bara längre och längre, säger Annie Dahlberg som i Expressen nu vill berätta vad hon varit med om.

– Han tog in handen på riktigt, fingrar liksom.

Stoppade han upp sina fingrar i dig?

– Mm, ja precis. Jag har kjol på mig, de har klippt bort det precis, säger hon om tisdagens avsnitt till Expressen.

Toby Johnson är vid ett annat tillfälle ensam med deltagaren Jennifer Paatere vars behå han drar ner så att hennes bröst blottas. Något som visas i avsnittet.

– Nej men sluta, hallå! Ursäkta mig jag pratar med dig, säger Jennifer Paatere upprört i programmet.

Ett nej som Toby Johnson ifrågasätter i programmet.

För Expressen berättar Jennifer Paatere att det inte kändes okej.

– Jag var inte bekväm med det. Så jag sa till honom att sluta. 

Ville åka hem

När Jennifer Paatere senare berättar för andra deltagare om vad som hänt gör hon det i tårar, hon vill åka hem.

– Jag blev jävligt ledsen över det som hände, det drog upp massa jobbiga känslor. Jag tror att många tjejer kan känna igen sig, säger Jennifer Paatere i programmet.

– Jag känner mig utnyttjad av situationen med Toby och det kändes inte jättekul. Ett nej är alltid ett nej och man ska inte behöva förklara varför, fortsätter hon.

Jennifer Paatere mådde dåligt efter det som hänt. 

– Jag skuldbelagde mig själv i situationen och var rädd att ingen skulle tro på mig. Jag bröt ihop och blev jätteledsen, berättar hon för Expressen.

Annie Dahlberg och Jennifer Paatere fick även lämna huset för att prata om det som hänt med produktionen.

– Det var många samtal med produktionen för mig med Annie. Vi pratade om vad som hade hänt. Det kändes som att hela spelet pausades den dagen, säger Jennifer Paatere. 

Dagen efter händelsen blev tung:

– Jag vaknade upp och hade grov ångest. Jag har strulat med folk på fester, men alla har accepterat när det inte blivit mer än så. Man skuldbelägger sig själv, på något konstigt sätt. För man vet att man hade agerat annorlunda om det varit utanför spelet, menar Annie Dahlberg. 

”Nervös inför att det ska sändas”

Annie Dahlberg och Jennifer Paatere berättar för Expressen att de försökt ”glömma” det som hände sedan de kom hem för Mexiko. Men situationen och känslorna har nu aktualiserats för dem båda. Innan avsnittet släpptes har de fått titta igenom det och komma med synpunkter på klippningen. 

– Jag har försökt att inte tänka på det så mycket, för jag vill ju inte må dåligt, säger Annie Dahlberg.

– Jag är nervös inför att det ska sändas.

Tvingas lämna hotellet

I programmet visas ett samtal mellan en producent och Toby Johnson. Man talar om hans agerande och beskedet blir att han inte får stanna.

– Vi är väldigt tydliga med detta. Deltagarnas handlingar och uttryck får stå för dem själva. Men sedan kan det leda till olika konsekvenser och det bedöms från situation till situation, säger Susanne Nylén, presschef på Nent Group, mediebolaget bakom Paradise Hotel Sverige.

– I den här situationen valde vi att resultatet borde bli att den här deltagaren behövde lämna. Vi ansåg att händelserna var av karaktären att den här deltagaren inte kunde vara kvar, för att det inte var bekvämt för de andra.

Hon fortsätter:

– När man ser programmet blir det också väldigt tydligt att vi har nolltolerans mot sådant beteende, säger Susanne Nylén vidare. 

Tobys svar

I programmet säger Toby Johnson att han ångrar det som hänt. 

– Självklart ångrar jag allt. Det här kommer aldrig hända igen.

Han ber också om ursäkt till de två kvinnorna.

– Jag vill bara säga att jag hemskt ledsen att jag betedde mig som en idiot. Annie och Jennifer jag vill verkligen säga förlåt, jag menar det verkligen.

Hade svårt att bearbeta 

Jennifer Paatere berättar att hon var tvungen att ”spola förbi” flera delar av programmet.

– Jag har försökt vifta bort det. Men när jag kollade på avsnittet fick jag en klump i magen. Jag visste inte att det var så jobbigt som jag faktiskt tycker att det är, säger hon.

Nent vill inte svara på frågan om även Toby Johnson fått se avsnittet i förväg. 

– Vi kommer inte gå in i detalj kring hur den här processen går till, hur vi jobbar fram till vad vi visar i tv. Men vi har en tät dialog med alla våra deltagare, svarar Susanne Nylén. 

Hos Nent finns det nu en oro över hur avsnittet kommer tas emot. 

– En oro är hur detta ska hanteras i sociala medier. Hur man uttrycker sig. Det är angeläget för oss att man håller en god ton av respekt för alla inblandade. 

Juristen: Kan vara våldtäkt

Ramil Bisso, biträdande jurist på Advokatfirman Två Lejon kommenterar hur brottsrubriceringen generellt, vid händelser som de här, kan se ut.

– Att få fingrar i underlivet utan samtycke klassas som våldtäkt. Lagen säger att det är våldtäkt vid ofrivilligt samlag eller någon annan sexuell handling som kan vara jämförligt med samlag och fingrar i underlivet faller inom det.

– Har man också redan från början sagt att man inte vill ha sex har man inte gett samtycke. För att det ska vara sex ska det vara ömsesidigt.  

Vad kan det röra sig om för brottsrubricering att dra ner någons behå mot dens vilja?

– Det kan handla om sexuellt ofredande.

Fått psykologhjälp

Efter inspelningen har Jennifer Paatere och Annie Dahlberg erbjudits psykologhjälp. De tycker att produktionen generellt sett varit ett bra stöd.

– Produktionen har skött det jättefint efteråt. Men där och då hade jag kanske önskat att de steppat in direkt och skickat ut honom, säger Jennifer Paatere.

Annie Dahlberg säger att det var jobbigt att inte prata om händelsen med de andra deltagarna.

– När det hände tog de det på största allvar. Men vi fick inte prata med de andra deltagarna eller bearbeta det efter att Toby lämnade.

Susanne Nylén menar att man har en tät dialog med deltagarna såväl under inspelningen av programmet som under sändningens gång. Att de inte ska ha fått prata med övriga deltagare om händelsen har ingen deltagare lyft, säger hon.

– Om det har uppfattats så är det så klart oerhört olyckligt och måste förhoppningsvis vara ett missförstånd.

”Det är ju ett övergrepp”

Varken Annie Dahlberg eller Jennifer Paatere har polisanmält det som hände. Båda säger dock att de överväger att göra det.

– Det är ju ett övergrepp, säger Jennifer Paatere.

”Jag funderar på att göra det. Det som är jobbigt är när de inte har tagit med det, det känns som att man inte kommer bli trodd. Fast jag vet att det finns material på det”, skriver Annie Dahlberg. 

”Jag måste landa i allt först innan jag vet hur jag vill gå vidare, om jag orkar”

Inte heller Nent eller Mastiff, som är produktionsbolaget bakom Paradise hotel har polisanmält. 

Mastiff hänvisar alla Expressens frågor till Nent Group. Där svarar Susanne Nylén:

– Det är inte upp till oss. Det är upp till eventuell målsägande, det vill säga deltagare, att göra det i så fall och så stöttar vi i så fall på det sätt det behövs om rättsprocessen ska ha sin gång.

Har ni haft någon dialog med deltagarna om det? 

– Vi har hela tiden dialog med dem och det har inte kommit på tal om någon polisanmälan.

På Instagram skriver Toby i ett inlägg som lagts upp efter att programmet sänts, att hans beteende var ”fruktansvärt o vidrigt och jag har och mår skit över det varje dag”. Han skriver vidare: ”Men jag kan lova mig själv att bli en bättre person o göra bättre och det gör jag varje dag.”

Expressen har sökt Toby Johnson och Mastiffs vd Matilda Snöwall. Expressen har även sökt Nent Groups koncernchef Anders Jensen som hänvisar till presschefen Susanne Nylén, via Nylén.

De tre senaste veckorna har fem kvinnor dödats i Sverige. Morden har väckt starka reaktioner och jämställdhetsminister Märta Stenevi har bjudit in till partisamtal om mäns våld mot kvinnor. Hör Cecilia Bödker Pedersen, generalsekreterare för föreningen Storasyster, om mäns våld mot kvinnor och varför det är viktigt att anmäla om man blir utsatt.

HAR DU UTSATTS FÖR BROTT? HÄR FÅR DU HJÄLP!

Kontakta polisen för stöd och hjälp om du befarar att du blivit utsatt för ett sexualbrott. Antingen på en polisstation eller på telefonnummer 114 14. Är det akut, ring 112. Det är bra att anmäla ett misstänkt övergrepp till polisen så fort som möjligt men du kan anmäla även om det har gått lång tid sedan det hände.

Du behöver inte ha blivit fysiskt skadad för att söka hjälp. Det bästa är att söka vård, exempelvis via vårdcentral eller akutmottagning så fort som möjligt för att kunna ta prover och säkra bevismaterial.  

Hit kan du vända dig för stöd:

Brottsofferjouren: 0200 21 20 19

Föreningen storasyster: stöd och chatt till dig som blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp och för anhöriga.

Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50

Terrafem: För andra språk än svenska 020 52 10 10

RFSL Stödmottagning, brottsofferjour för hbtq-personer. 

Unizon: stöd åt kvinnor och tjejer via telefon och andra insatser. 

Roks: Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

nxtME: för dig utsatt för incest.

Rikskriscentrum: Sveriges kriscentrum för män,

”Välj att sluta”: för dig som vill förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende. 020-555 666 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.