Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annie Dahlberg: ”PH”-producenten ville visa allt

Deltagarna berättar om övergrepp i ”Paradise hotel”.
Annie Dahlberg, 24 och Jennifer Paatere.
Foto: Viafree/Paradise hotel
Foto: Privat
Annie blir tröstad av Bettina.
Foto: Paradise hotel/Viaplay

”Paradise hotel”-deltagarna Annie Dahlberg, 24 och Jennifer Paatere, 23 vittnar om övergrepp under inspelningarna.

Händelser som produktionen först ska ha velat sända.

– Hon sa att hon ville visa allt, säger Annie Dahlberg om sitt samtal med en av produktionens producenter.  

Det här har hänt, från inspelning till polisanmälan. 

Två händelser som upplevdes som övergrepp mot två deltagare i ”Paradise hotel”, mitt framför kameran och produktionen, utan att någon ingriper.

Annie Dahlberg, 24 och Jennifer Paatere, 23, har för Expressen berättat om sina upplevelser om vad de utsatts för, och som fick deltagaren Toby Johnson, 21, utkastad från programmet.

Nu, nära sex månader efter inspelning och efter att avsnittet sänts har händelserna polisanmälts, ”Paradise hotel” har pausats och plockats bort från ”Viaplay” och ”Viafree”. 

För Expressen har deltagaren Annie Dahlberg berättat att deltagaren, mot hennes vilja, fört in sina fingrar i hennes underliv. En handling som kan röra sig om våldtäkt, enligt advokaten Ingela Hessius.  

– Fingrar i underlivet är normalt sett våldtäkt, säger Hessius 

Enligt Annie Dahlberg övervägde produktionen att visa ”allt” som hände henne under kvällen, något hon fick veta när hon nyligen kontaktades i och med att programmet klipptes.

– Det hon (en av producenterna reds anm.) sa till mig var att 'jag tycker att vi ska visa allt för att visa vad som verkligen hände och varför vi skickade ut honom', säger Annie Dahlberg. 

Senare fick hon hör att det ”fysiska” inte skulle visas.

– Utan bara ha med våra ord där vi beskrev vad som hände, säger hon. 

Den version som Annie och Jennifer fick se av det aktuella avsnittet är inte heller det som sedan sändes. 

Avsnittet klipptes i sista sekund om. 

I båda versionerna hade man klippt bort stora delar av händelserna mellan den utkastade deltagaren och Annie Dahlberg, enligt Annie. 

I den version som sändes på tisdagen den 20 april på Viaplay och Viafree, men som nu har tagits bort, visas scenen där mannen drar ner Jennifer Paateres behå men inte de ”mest fysiska scenerna” med Annie Dahlberg, som hon själv beskriver det.

Hon är splittrad inför beslutet att inte ha med den del som kan räknas som övergrepp eller att det sända programmet inte tydligare skildrar vad som hände. 

– Nu var jag så inställd på att det skulle visas. Det är väldigt många delar som inte är med för att man ska få en helhetsbild av det, sa hon till Expressen efter att ha sett den första klippningen.

Erbjöds hjälp månader senare

Annie Dahlberg säger att produktionen under månaderna efter inspelningarna inte hört av sig specifikt gällande det som den utkastade deltagaren gjorde mot henne. Det var först när programmet skulle börja klippas. 

– De erbjöd ju psykologhjälp, inte för händelsen utan det erbjuds alla när man först kommer hem, men första gången med anledning av Toby var några veckor sen. När hon (en producent reds anm.) ringde och sa de skulle börja klippa, säger hon.

Går till psykolog

Jennifer berättar att hon och Annie fick se den första versionen av avsnittet senare än vanligt, mindre än en vecka innan. 

– Vanligtvis har vi fått avsnitten två veckor innan så det är ju lite kort om tid.  

Första gången någon från produktionen hörde av sig till Jennifer Paatere efter inspelningarna angående vad hon utsattes för var förra onsdagen, säger hon.

– Det var nu när vi fick avsnittet. De skrev att jag och Annie fick det själva och vi skulle höra av oss när vi fick det och säga hur det kändes. 

– Jag har fått frågan var det nåt du tyckte var jobbigt, när vi kom hem, men som sagt, när vi kom hem viftade jag bort det, det var inget jag ville lägga tid och energi på jag hade bara hoppats på att få personlig ursäkt från honom själv. Så jag har väl förträngt det ganska mycket fram tills nu.

Men i och med att hon och Annie fick avsnittet i förra veckan blev kontakten tätare. Då blev hon erbjuden psykologkontakt, ett erbjudande hon då tog. 

– Jag har pratat mycket med nära och kära, men uppskattar mycket att produktionen ändå skickar psykologen till mig, säger Jennifer Paatere.

Pausat säsongen

Under tisdagen beslutade mediebolaget bakom ”Paradise hotel” att pausa den pågående säsongen och polisanmäla händelserna. Expressen har upprepat sökt Anders Jensen, vd och koncernchef för Nent för kommentarer utan resultat.

– Jag har i dag fattat beslut om att pausa ”Paradise hotel” efter att ha nåtts av ny information som jag ser oerhört allvarligt på och avser gå till botten med, meddelade Anders Jensen, i ett pressmeddelande på tisdagen.

Tidslinje: Detta har hänt

Hösten 2020: Inspelning av Paradise hotel i Mexiko

Under en av kvällarna på hotellet sker två händelser som de utsatta upplever som övergrepp. 

För Expressen berättar deltagaren Annie Dahberg att mannen, mot hennes vilja, förde in sina fingrar i hennes underliv. 

Vid ett annat tillfälle är han ensam med deltagaren Jennifer Paatere vars behå han drar ner så att hennes bröst blottas, varpå hon skriker sluta. 

Händelserna filmas - liksom allt som sker i huset - och produktionen som övervakar inspelningarna larmar till producent men inga åtgärder tas under kvällen eller natten.

Dagen efter, då produktionen haft samtal med Toby Johnson samt Annie Dahlberg och Jennifer Paatere, meddelar en producent att han får lämna hotellet. 

14 april 2021: Produktionen visar Annie och Jennifer första versionen av avsnittet

De två deltagarna får se avsnittet där deltagaren slängs ut ur huset och ombeds av produktionen att komma med inputs. 

”Det är väldigt många delar som inte är med för att man ska få en helhetsbild av det.” kommenterar Annie Dahlberg för Expressen efter att ha sett materialet. 

Den klippta version som sedan kommer att sändas får de inte ta del av. 

19 april: Inspelning av Studio Paradise

Deltagarna möts i ”eftersnacksprogrammet” ”Studio Paradise”. Den utkastade deltagaren är inte bjuden. Deltagarna informeras om att de inte får prata om den utkastade deltagaren eller vad han gjorde mot Annie och Jennifer. Enligt Jennifer och Annie motiverades det med att det skulle kunna ses som förtal. ”Att sitta och prata om deltagaren kändes inte lämpligt.” har presschefen Susanne Nylén förklarat det för Expressen.

20 april: Programmet sänds

Natten till tisdag 00:00 släpps avsnittet av ”Paradise Hotel” på Viafree och Viaplay. 

Slutversionen skiljer sig från den version som visades för Annie och Jennifer. I programmet syns scenen då Jennifers behå dras ner. Tittarna kan också se hur Toby och Annie befinner sig ensamma i och utanför hotellrummet, då händelsen mot henne ska ha skett.

20 April: Hela säsongen tas bort från Viaplay och händelsen polisanmäls

Senare under tisdagen, efter att Expressen och senare även flera andra medier skrivit om Annie och Jennifers vittnesmål, meddelar Nent att hela säsongen av ”Paradise hotel” plockas bort från streamingtjänsterna då man ska göra en internutredning. 

I pressmeddelandet framkommer också att Nent nu, nästan ett halvår efter inspelningarna, väljer att polisanmäla. 

”Polisanmälan görs i samråd med de kvinnliga deltagarna för att utredas enligt den rättsprocess som finns i Sverige. Parallellt med polisanmälan görs en intern utredning för att gå till botten med huruvida rutinerna brustit i hantering och övervakning under inspelningen. Deltagarna i 'Paradise hotel' ska kunna känna sig trygga kring sin medverkan.”

– Jag har i dag fattat beslut om att pausa ”Paradise hotel” efter att ha nåtts av ny information som jag ser oerhört allvarligt på och avser gå till botten med, säger Anders Jensen, vd och koncernchef för Nent, i pressmeddelandet.

21 april: Mastiff bryter tystnaden

Efter att i början av veckan inte ha svarat på frågor utan hänvisat till presschefen på Nent bryter produktionsbolaget Mastiff tystnaden och berättar att det aldrig upprättades någon incidentrapport efter händelsen. 

”Det fanns ingen incidentrapport kopplad till den aktuella händelsen att rapportera vidare. Det är också därför vår beställare Nent inte haft kännedom om det aktuella materialet.” skriver producenten Claes Leinstedt i ett mejl till Expressen.

”Det fanns material vi inte tidigare fått se”, säger Nents presschef Susanne Nyhlén.

Produktionsbolaget meddelar att de ger polisen allt videomaterial från den aktuella kvällen.

HAR DU UTSATTS FÖR BROTT? HÄR FÅR DU HJÄLP!

Kontakta polisen för stöd och hjälp om du befarar att du blivit utsatt för ett sexualbrott. Antingen på en polisstation eller på telefonnummer 114 14. Är det akut, ring 112. Det är bra att anmäla ett misstänkt övergrepp till polisen så fort som möjligt men du kan anmäla även om det har gått lång tid sedan det hände.

Du behöver inte ha blivit fysiskt skadad för att söka hjälp. Det bästa är att söka vård, exempelvis via vårdcentral eller akutmottagning så fort som möjligt för att kunna ta prover och säkra bevismaterial.  

Hit kan du vända dig för stöd:

Brottsofferjouren: 0200 21 20 19

Föreningen storasyster: stöd och chatt till dig som blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp och för anhöriga.

Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50

Terrafem: För andra språk än svenska 020 52 10 10

RFSL Stödmottagning, brottsofferjour för hbtq-personer. 

Unizon: stöd åt kvinnor och tjejer via telefon och andra insatser. 

Roks: Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

nxtME: för dig utsatt för incest.

Rikskriscentrum: Sveriges kriscentrum för män,

”Välj att sluta”: för dig som vill förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende. 020-555 666 

Cecilia Bödker Pedersen, generalsekreterare för föreningen Storasyster om sexuellt våld.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.