Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anne Lundbergs val för att rädda klimatet

Expressen TV har extra fokus på klimat under EU-toppmötet.

Som programledare för ”Antikrundan” är Anne Lundberg symbol för hållbarhet och återvinning.

SVT-profilen är trött på slit och släng-samhället – samtidigt som hon har klimatångest över sitt resande i jobbet.

– Jag tror man ska använda det man har mer i stället för att köpa nytt, säger Anne Lundberg.

Anne Lundberg är trött på slit- och slängsamhället. Foto: FRITZ SCHIBLI / KVP
– Jag tror man ska använda det man har mer i stället för att köpa nytt, säger Anne Lundberg. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Programledaren Anne Lundberg vill få fler att tänka på deras inverkan på naturen och jorden.

– Jag tycker att man på alla sätt man kan ska tänka på sina val i livet ur ett klimatperspektiv. Jag tycker man ska använda mindre plats jag tycker man ska äta mindre kött jag tycker man över huvudtaget ska konsumera mindre saker, säger hon och fortsätter:

– Antikbranschen är förmodligen världens mest hållbara bransch, den handlar bara om återvinning. Att ge föremål som redan finns nya liv, i stället för att köpa nytt och på det sättet sparar man på regnskogen i ena ändan och minska sopberget i andra ändan. 

”En väldigt märklig trend”

SVT-profilen tycker det är dags att kliva bort från slit och släng-samhället, och i stället använda det man har på bästa sätt.

– Det är en väldigt märklig trend som varit att man ska byta kök var tionde år, varför ska man byta något som fungerar? Jag tror man ska använda det man har mer i stället för att köpa nytt. Äta mindre kött, köpa mindre plast, flyga mindre – framför allt långflygningar – boka mer tåg. 

– Jag till exempel kör elbil, har el gräsklippare och har jordvärme som värmer mitt hus. Göra de små små saker som man kan, ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Det här är Anne Lundberg.

Anne Lundbergs ångest

Men Anne Lundberg tvingas resa mycket i jobbet i SVT, och erkänner att hon har ångest över hur mycket hon släpper ut. Men kanalen gör sitt bästa för att hålla utsläppen nere, berättar programledaren.

– Ja absolut. Jag reser i jobbet och har naturligtvis klimatångest över det som alla andra människor, men jag har åkt tåg i dag med jobbet. I de fall där man har bil, vi har SVT-bilar - då kan man välja att köra el eller hybridbilar i stället för diesel och bensinbilar.