Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anne Lundbergs utrop över smuggelfyndet: ”I behån”

Anne Lundberg reagerar på historien bakom smuggelfynden ”Antikrundan”.Foto: SVT.
Anne Lundberg är programledare i ”Antikrundan”.Foto: SVT.
Ljusstakarna som får Anne Lundberg att häpna.Foto: SVT.
Anne Lundberg.Foto: SVT.
Anne Lundberg.Foto: SVT.

Ett gosedjur med en olaglig historia fångar Anne Lundbergs intresse när ”Antikrundan” slår läger i Östersund.

Så pass att programledaren konstaterar i SVT:

– Så dom här är smugglade från nuvarande Iran.

Torsdagar innebär i vanlig ordning ”Antikrundan” i SVT.

Denna vecka besöker underhållningsprogrammet Östersund, och programledaren Anne Lundberg överraskas av ett alldeles speciellt fynd – med en olaglig bakgrund.

Historien bakom föremålen – ett gosedjur och en silverljusstake – uppdagas i rutan då ägaren möter SVT-profilen i kön in till experterna. Ägaren har ärvt föremålen från sin mormors mor som köpte den under en resa till Iran på 30-talet.

– Under vistelsen, när hon skulle åka hem blev det olagligt att föra ut silver ur landet, men hon var lite finurlig. Hon ville inte slänga bort pengarna, hon ville verkligen ha dom kvar, berättar ägaren i programmet, håller upp ljusstaken och fortsätter:

– Så vad hon gjorde var att skruva isär dem, hon tog fötterna och la dem i behån. Det är perfekt passform, det ser du ju själv.

Varpå Anne Lundberg reagerar roat på den fyndiga planen. Resterande delar av ljusstaken gömdes i garnnystan – och gosedjurets mage.

– Så dom här är smugglade från nuvarande Iran, utbrister Anne Lundberg i SVT och tillägger: 

– Ja det kanske är många som har smugglat på dessa sätt. Nu vill vi verkligen inte uppmuntra till smuggling här på Antikrundan, men brottet får väl anses som preskriberat vid det här laget och frågan är nu – är dom här ljusstakarna äkta och vad är dom värda.

Succévärderingen 

Svaret på den frågan har experten Jan Ribbhagen som ger glädjebeskedet att ljusstakarna är äkta persiska ljusstakar och värderas till ungefär 10 000 kronor. Vilket får ägaren att utbrista glatt:

– Oj, jäklar anamma.

Efteråt berättar Anne Lundberg att just denna värdering ligger henne varmt om hjärtat.

– Det var en av de värderingarna man minns bäst från Östersund, säger hon.

Tanten ställer till det i Antikrundan:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.