Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anne Lundbergs uppmaning – efter oväntade fyndet i ”Antikrundan”

I senaste avsnittet presenteras ett unikt – och ovanligt – konstobjekt. Foto: SVT
Anne Lundberg tillsammans med ägaren Bo. Foto: SVT
Anne Lundberg är programledare för SVT:s ”Antikrundan”. Foto: SVT

Yrjö Edelmanns konst syftade till att bedra betraktaren. 

När ägaren till ett unikt objekt som han fått som gåva från konstnären får han en uppmaning av programledaren Anne Lundberg i SVT:s ”Antikrundan”. 

– One of a kind! säger hon i programmet. 

Konstnären Yrjö Edelmann föddes i Finland 1941 och skulle efter flytten till Sverige, och studier vid Konstfack i Stockholm, bli en av landets mest framträdande skapare inom genren ”trompe l'œil” – franska för ”bedra ögat”. 

Konsten syftar till att lura betraktaren i tron om att målningen är ett fysiskt föremål – såsom inslagspapper och hopknycklat papper. 

 

Konstnären Yrjö Edelmann blev berömd för sina trompe l'œil-avbildningar. Foto: SVT

I torsdagens avsnitt av ”Antikrundan” i SVT öppnar Bo upp sitt hem på Öland för programledaren Anne Lundberg. I hemmet har en garderobsdörr som ser ut att vara i sämre skick än vad den är. 

– Den här har jag fått av Edelman i födelsedagspresent. Det var min hustru som frågade honom om han ville göra en liten kul grej som hon skulle ge mig, säger han i programmet.

Unika konstobjektet i SVT:s ”Antikrundan”

På garderobsdörren har Yrjö Edelmann målat tejpbitar som täcker målade skador på dörren. Hustrun åkte upp till Kivik för att hämta gåvan från konstnären 1996 och maken fick den i födelsedagspresent. 

– Vi blev mycket goda vänner. Jag undrar vad den kan vara värd. Den är ju unik, säger han innan programledaren Anne Lundberg konstaterar:

– Det finns ju bara en garderobsdörr målad av Edelman. 

Därefter beger sig Bo i väg till Borgholms slott för att få det unika konstobjektet värderat. 

– En målning av honom sitter i hjärtat. Den är så unik och ingen annan har en sådan. Han (Edelmann, reds anm.) sa att jag får höja priset lite om jag ska sälja kåken, säger Bo.

Anne Lundbergs uppmaning i ”Antikrundan”

Därefter får han beskedet att marknadsvärdet uppskattas till mellan 30 och 35 000 kronor. 

– Det överraskade mig stort. Det var mer än vad jag trodde. Då får vi höja priset på huset om vi säljer, säger Bo. 

Men programledaren Anne Lundberg tycker det låter som en dålig idé – och uppmanar ägaren att behålla garderoben. 

– Jag tycker, jag vet inte vad du tycker, om du nu ska sälja huset. Strunt i att sänka värdet på huset. Ta med dig garderobshuset. Eller hur? One of a kind!