Anne Lundbergs stöd till kollegan – efter livshotande traumat

Kommer inte medverka i de kommande inspelningarna av SVT:s populära långkörare ”Antikrundan”.
Konstexperten Claes Moser är en av ”Antikrundans” veteraner.
Foto: TOMMY PEDERSEN
Anne Lundberg hoppas få återse Claes Moser på inspelningarna nästa år.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Konstexperten Claes Moser missar sensommarens inspelningar av ”Antikrundan” efter att han varit nära att dö när kroppspulsådern brast.

Programledaren Anne Lundberg stöttar honom i hans återhämtning.

– Alla har varit så oroliga. Vi är bara så tacksamma att han efter omständigheterna mår så bra som han gör, säger hon.

Claes Moser, 72, är tillbaka i vardagen efter två och en halv månad på sjukhus. Men han har fortfarande mycket återhämtning kvar efter vårens trauma. Därför kommer han inte medverka i de kommande inspelningarna av SVT:s populära långkörare ”Antikrundan”.

”Det stämmer att Claes Moser står över Antikrundan. Eftersom vi fortfarande befinner oss i pandemin bestämde vi gemensamt att det bästa han kunde göra denna sommar var att vila sig frisk”, skriver SVT:s pressavdelning i ett mejl till Expressen.

Beslutet har tagits i samråd mellan Claes Moser och producenten Pernilla Månsson Colt.

”Han ersätts inte, men vi kompletterar Andreas Rydén som också är Antikrundans konstexpert med Sofie Bexhed och Lena Rydén. Bägge är konstexperter och har medverkat vid ett par tillfällen i Antikrundan.”

”En av våra stora profiler”

Anne Lundberg, 55, tycker att det är väldigt tråkigt att Claes Moser inte kan medverka i årets inspelningar.

– Claes är naturligtvis en av våra stora profiler. Men vi hoppas så klart att han ska vara tillbaka vid full vigör nästa år. Det är vår förhoppning och ambition, att han ska komma tillbaka i full kraft, säger hon.

Programledaren har haft kontakt med honom under våren.

– Jag har haft sms-kontakt och jag har pratat med hans fru, som jag är god vän med. Så jag har följt sjukdomsförloppet. Det var väldigt otäckt ett tag, men har verkligen efter omständigheterna gått bra, säger Anne Lundberg.

”Sekunder från att dö”

Det var i påskas som Claes Moser i duschen plötsligt kände värme stråla ut i kroppen. Han sjönk ihop utan känsel i underkroppen och åkte till sjukhus. Efter ytterligare ett akutbesök på sjukhus stod det klart att han fått ett hål på stora kroppspulsådern, aortan, och att över två liter blod runnit ut i lungsäcken.

– Jag var kanske sekunder från att dö, sa han nyligen i en intervju med Expressen.

Claes Moser – som bedömt konst i ”Antikrundan” sedan 1996 – har fått tillbaka mycket av funktionaliteten i benen. Men han har fortfarande mycket rehabträning kvar framför sig innan han kan jobba obehindrat igen.

– Jag har bestämt mig för att komma tillbaka i så pass hygglig form som möjligt, sa han i intervjun.

Turnén är tillbaka

Den nya säsongen av ”Antikrundan” har premiär i januari. Inspelningarna är i slutet av augusti och början av september.

Till skillnad från förra året blir det i år en liten turné med stopp i bland annat Luleå, Grums och Ystad.

– Men det blir inte riktigt som vanligt. På grund av pandemin har vi fått förboka ett antal värderingar på varje ort. Vi hoppas också kunna ha en liten kö, så att folk ska kunna komma till oss spontant med föremål, så det blir den här folkfesten som är ”Antikrundans” signum, säger Anne Lundberg.

Sannas semesterplaner efter "Allsång på Skansen"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.