Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anne Lundbergs pik – efter museets vägran

Ägaren Svante menar att han äger ett plagg som tillhört kung Karl XII.Foto: SVT.
Margareta Nockert, professor emerita i textilvetenskap, hävdar att plagget är ett barberarförkläde.Foto: SVT.
Svante och Anne Lundberg försöker lösa mysteriet angående kung Karl XII dödsplagg.Foto: SVT.

”Antikrundan” försöker lösa mysteriet om kung Karl XII dödsplagg.

Men Livrustkammaren sätter käppar i hjulet.

– Det kan finnas andra sätt att få tag i DNA från Karl XII eller så kanske Livrustkammaren ändrar sig, säger programledaren Anne Lundberg i programmet.

Kan det vara så att kung Karl XII sköts till döds år 1718 i ett vitt plagg med blåa blommor på?

Det påstår Svante som tagit med sig ett plagg han menar tillhört kungen till ”Antikrundan” för värdering. 

Men för att kunna fastställa att plagget faktiskt bars av kung Karl XII behövs extern experthjälp.

Programledaren Anne Lundberg och Svante besöker tillsammans Margareta Nockert, professor emerita i textilvetenskap, för att få mer kunskap om plagget.

– Det är inte en skjorta, och inte en sjal heller. Jag tror att det här är ett föremål som används i samband med besök hos barberaren, det är ett barberarförkläde, förklarar Margareta Nockert i programmet.

Experten menar att kungen troligtvis inte blev skjuten i plagget, men det kan mycket väl använts som förband på Karl XII – då plagget har rötter i Turkiet. Ett land kungen ska besökt.

Livrustkammaren stoppar ”Antikrundan”

För att kunna fastställa kopplingen krävs en DNA-profil på plagget. Anne Lundberg åker till Uppsala universitet biomedicinska centrum som undersökt plagget närmre – och lyckats ta fram en DNA-profil.

Dessvärre går den nya DNA-profilen inte att jämföra med den gamla som finns på kung Karl XII.

– Det är länge sedan vi gjorde den analysen och tekniken har utvecklats, säger Marie Allen, professor i rättsmedicin, i programmet och tillägger: 

– Så den profil som vi har är väldigt begränsad.

Turligt nog finns det fler blodstänkta kläder som ska tillhört kung Karl XII till förfogande – bland annat ett par handskar på Livrustkammaren i Stockholm.

– Men när vi frågar Livrustkammaren om ett nytt DNA-prov så får vi nej. En ny provtagning där blod återigen skulle skrapas av handsken skulle riskera föremålets fortbestånd, säger Anne Lundberg i programmet och tillägger:

– Men än är det inte helt kört. Det kan finnas andra sätt att få tag i DNA från Karl XII eller så kanske Livrustkammaren ändrar sig. Det får framtiden utvisa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.