Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anne Lundbergs nya steg mot drömhemmet i Italien

Anne Lundberg har börjat studera italienska – och sneglar på att köpa hus i Italien.
Foto: SVEN LINDWALL
Anne Lundberg på inspelning av Antikrundan i fjol.
Foto: SVEN LINDWALL
Anne Lundberg under inspelningen av Antikrundan i fjol
Foto: SVEN LINDWALL

Anne Lundberg har länge närt en dröm om att köpa ett hus vid Medelhavet. 

Nu har programledaren tagit nästa steg och börjat studera italienska.

– Jag började från noll, kunde inte ett ord, men jag tycker det är ett väldigt vackert språk och jag älskar människorna och tycker att det är ett väldigt vackert land, säger Lundberg om förberedelserna för drömplanerna.

Samtidigt så förbereder hon sig för att leda det stora nationaldagsfirandet i SVT – som hon framhåller är viktigare än på mycket länge.

Anne Lundberg, 56, är mitt uppe i en inspelning av SVT:s populära ”Husdrömmar” på en gård i Bohuslän när Expressen når henne. Programmet som aldrig tar semester har gjort Anne Lundberg och parhästen Gert Wingårdh till en omtyckt duo ute i stugorna. Och Anne Lundberg är inte sen med att framhålla kollegans betydelse.

– Det är roligt att jobba med Gert, han är fantastisk och det är väldigt mycket han. Han är ”Husdrömmar” på väldigt många sätt, våra husbyggare eller husrenoverare vill bara ha mer av honom när det kommer till tips och råd.

Nästa säsong har premiär våren 2023, men Anne Lundberg berättar att två säsonger utöver den kommande redan är spikade.

Vad kommer tittarna bjudas på till våren?

– Vi ser ju vår säsong som en bukett med blommor där varje varje blomma ska ha en bra historia och bra karaktär, men som gärna får skifta mellan en liten budget, stor budget, vara en renovering eller en nyproduktion. Stort och flådigt eller litet flott. Vi försöker bibehålla variationen.

Anne Lundberg håller utöver ”Husdrömmar” på att förbereda sig inför nationaldagen som hon tillsammans med kollegan Tara Moshizi traditionsenligt kommer programleda på Skansen, kvällen den sjätte juni.

– Det känns jättebra och roligt. Jag har gjort nationaldagen i många år – jag tror det är sjätte eller sjunde året jag gör nationaldagen på Skansen, säger hon.

– De två senaste åren har dock varit i princip utan publik. Så det känns jättehärligt att få tillbaka publiken. Det blir ett fullsatt Skansen och det bidrar väldigt mycket till känslan och stämningen att alla tillsammans där uppe och där hemma med tittarna får fira Sveriges nationaldag.

Gert Wingårdh och Anne Lundberg.
Foto: Mattias Ankrah / SVT

”Jag är stolt över i Sverige”

Just i år är nationaldagsfirandet extra viktigt, menar Anne Lundberg.

– Med tanke på de orostider som råder i Europa och ganska nära oss, man blir mer än vanliga år påmind om hur viktigt det är att få leva i fred och frihet i en demokrati där man faktiskt får tycka och tänka som man vill. Det kanske gör att man uppskattar att man lever i Sverige och att man faktiskt vill hylla Sverige lite extra just denna nationaldag.

– Kriget i Ukraina har gjort att det återigen påminner oss. Samtidigt minskar USA kvinnors möjligheter att göra abort. Människors fri- och rättigheter inskränks på flera olika ställen i världen. I Afghanistan får inte flickor längre gå i skolan och kvinnor tvingas täcka sina ansikten enligt talibanernas senaste besked för några veckor sedan. Vår demokrati är verkligen värd att fira, säger Anne Lundberg.

Historiskt har nationaldagen – eller svenska flaggans dag som den kallades förr i tiden, inte varit något som firats på något särskilt sätt i Sverige. Åtminstone inte om man jämför med exempelvis 17 maj i Norge eller 4 juli i USA.

– Den har också varit en symbol för nationalism och det tycker inte jag att den behöver vara. Jag tycker att nationaldagen är vad man gör den till. Jag kan själv bestämma vad jag är stolt över i Sverige, och så kan jag fira det. Det behöver inte vara flaggan om man inte vill det, eller de gula och blå färgerna. Det kan vara medmänsklighet eller att vi bryr oss om vår natur och vår miljö, att vi inte slänger skräp i skogen eller att vi har en bra avfallshantering.

Semesterplanerna för Lundberg

Efter nationaldagsfirandet återstår bara ett par veckor med jobb för Anne Lundberg innan semestern blir verklighet.

– Jag tycker det är jättemysigt att vara hemma, vi bor ju på landet och ganska nära havet i Skåne, så att jag trivs jättebra med att vara hemma. Sedan åker vi alltid på lite olika utflykter, både i Sverige och kanske någon semesterresa utomlands och så där. Det blir lite av varje.

– Jag brukar ägna semestrarna åt att umgås med människor jag tycker om, det tycker jag är trevligt.

I början av augusti är programledaren tillbaka på SVT för att spela in ”Antikrundan” – som återigen beger sig ut på Sverigeturné.

– Det är jätteroligt, det är som en klassresa. Det är 50 personer som är som ett resande teatersällskap.

https://www.instagram.com/p/CYEoRT1sx2E/?utm_source=ig_web_copy_link

Har börjat studera italienska

Anne Lundberg har tidigare berättat för Expressen att hon drömmer om att en dag köpa ett hus eller åtminstone ett semesterboende i södra Frankrike eller Italien. En dröm som i allra högsta grad är vid liv.

– Det lutar mer åt Italien, jag har börjat plugga lite italienska. Jag har gått någon kurs på medborgarskolan och köpt Duolingo. Jag började från noll, kunde inte ett ord, men jag tycker det är ett väldigt vackert språk och jag älskar människorna och tycker att det är ett väldigt vackert land, säger hon.

– Dessutom är husen lite billigare i Italien än Frankrike och det är inte heller fel. Om man vill bo hyfsat nära havet i Italien är det bättre, tillägger Anne Lundberg med ett skratt.

Men än är Anne Lundberg och maken Allan Lindfors inte där.

– Vi har ju redan två boenden i Stockholm jag och min man, för han jobbar ju i Stockholm med tunnelbaneutvecklingen och tunnelbanelinjen ut till Nacka. Så vi har ju två boenden, en liten lägenhet i Stockholm och mitt stora hus i Skåne. Vi har inte hur mycket pengar som helst!

Anne Lundbergs kärlek: 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.