Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anne Lundbergs hus- drömmar med maken

På grund av coronapandemin har paret haft möjlighet att tillbringa mer tid tillsammans i huset i Skåne.
Anne Lundberg.
Foto: JANNE DANIELSSON
Anne Lundberg är aktuell med flera program: ”Antikrundan, ”Antikmagasinet” och ”Husdrömmar”.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Programledaren Anne Lundberg är tillbaka med nya avsnitt av ”Husdrömmar”.

Själv är hon nöjd med sin gamla kåk utanför Skivarp i Skåne – där hon och maken fått mer och välkommen tid ihop.

– Han har kunnat jobba hemifrån och bara åka upp till Stockholm någon gång då och då, säger hon.

Anne Lundberg, 54, och arkitekten Gert Wingårdh, 69, är på måndagen tillbaka med den åttonde säsongen av ”Husdrömmar”. Hon gör sin tredje säsong som programledare för SVT:s tittarsuccé.

– Vi är mitt i våra avslutningsinspelningar. Att bygga hus tar ju lång tid och några av de hus vi har den här säsongen har vi hållit på med länge. Vi har ett hus uppe i Umeå som vi faktiskt började filma för fyra år sedan, säger hon.

Gert Wingårdh och Anne Lundberg är tillbaka med en ny säsong av ”Husdrömmar” på SVT.
Foto: Urszula Striner /SVT

Hus av halmbalar och lera

En röd tråd genom de nya avsnitten är hållbarhet. Bland annat kommer tittarna få följa bygget av ett så kallat ”tiny house” – en rörelse och ett koncept med små flyttbara bostäder.

– Vi följer ett ungt par, hon är arkitektstuderande, han är konstnär. En del i den här rörelsen är att man ska bygga sitt eget hus och väldigt mycket med återvunnet material. Så det finns ett klimat- och miljötänk.

Fyraårsprojektet i Umeå är ett helt klimatneutralt hus som byggs av ett par som jobbar som klimatrådgivare. Det runda huset är helt byggt av halmbalar och lera på en grund bestående av ett glasmaterial.

– De har gjort väldigt mycket själva, det är därför det tagit fyra år. Men nu kommer det bli klart och vi kommer att visa det i år, säger Anne Lundberg.

Hon förklarar att hon gillar de utdragna inspelningsperioderna. Det blir ett sätt att komma nära människorna och det mänskliga.

– Det är mycket som händer i livet när man förverkligar en dröm som att bygga eller renovera ett hus. När det ställs på sin spets händer det saker hos människor.

Gammal lärarbostad

Själv bor Anne Lundberg sedan 1998 i en gammal lärarbostad, ett stort rött tegelhus i södra Skåne.

Även om hon får inspiration av programmet är det för projekt i mindre skala. Hon har inga omedelbara planer på att bygga storslaget nytt.

– Mina drömmar är mer begränsade till att bygga ett nytt Attefalshus, där jag verkligen kan leva ut alla drömmar och fantasier. Vi har också byggt ett orangeri med vit trästomme och mycket glas på huset. Så mina husdrömmar hittills är av lite mindre karaktär, säger hon.

”Har passat bra”

Anne Lundberg och maken Stefan Lindfors, 57, har även ett boende i Stockholm där han jobbar. De gifte sig sommaren 2019. Han har sålt sitt hus i Nacka och i stället köpt en mindre lägenhet inne i stan.

På grund av coronapandemin har paret haft möjlighet att tillbringa mer tid tillsammans i huset i Skåne. Något som varit välkommet.

– Absolut, säger Anne Lundberg.

– Det har passat bra nu under pandemin. Han har kunnat vara mer här och bara åka upp till Stockholm någon gång då och då. Vi har fyra barn så de kan passa på att bo i lägenheten när de är i Stockholm.

Petra Medes skada som förändrade hennes liv

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.