Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anne Lundberg talar ut om sorgen

"Jans bortgång överskuggade rätt mycket den dagen", säger Anne Lundberg om stämningen när "Antikrundan" började spelas in efter experten Jan Bäckmans bortgång. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG/LASSE SVENSSON

"Antikrundans" expert Jan Bäckman avled tidigare i veckan i sviterna av cancer - nu talar Anne Lundberg ut om sorgen efter sin kollegas bortgång.

- Det har överskuggat rätt mycket annat, säger programledaren.

Hon berättar också att andra tv-kanaler försökt sno henne från SVT.

Anne Lundberg

Ålder: 46 år.

Bor: Nöbbelöv, Skurup.

Familj: Sönerna Jack, 15, och Oscar, 13.

Tv-karriär: Journalist på "Uppdrag granskning". Har lett tv-program som "Sommarkväll med Anne Lundberg", "Plus" och "Himlen kan vänta". Har också varit julvärd i SVT.

Aktuell: Har nyss inlett sensommarens inspelningar av "Antikrundan". På torsdag nästa vecka börjar en ny säsong av "Landgång" där hon är programledare.

I fredags började årets inspelningar av "Antikrundan" i Sollefteå. Bara några dagar innan hade konstvetaren Jan Bäckman, en av experterna, gått bort 58 år gammal.

- Det kom inte helt oväntat. Vi visste att han var sjuk och hade blivit sämre. Men klart jag blev ledsen när jag fick beskedet. Det hela är väldigt tråkigt. Han blev inte särskilt gammal, säger Anne Lundberg, 46, som vittnar om dämpad stämning när "Antikrundan"-produktionen samlades.

- Jans bortgång överskuggade rätt mycket. Han har många nära vänner bland de andra experterna. Han jobbade med Antikrundan i 13 år. Jag kommer minnas hans passion, all hans kunskap och hans stora engagemang, säger hon

"Jag ser ingen konflikt"

I sommar har det stormat kring Antikrundan. Experten Peter Pluntky, 71, tvingades lämna i juni. Även Inger Johansson Thor, 63, valde senare att sluta. Men Anne Lundberg ser ingen konflikt.

- De har rätt att tycka vad de vill. Jag ser ingen konflikt. Vi har inte haft något krismöte i SVT. Nu kommer det in en ny expert i stället. Det är sunt att få in nytt blod. Särskilt kul när det handlar om unga experter. Programmet har ju funnits i 25 år, så det måste ständigt förändras.

Nu blickar Anne Lundberg framåt mot de fortsatta inspelningarna av "Antikrundan".

- Vi har alltid så kul när vi spelar in. Och det blir ju som en årets klassresa för experterna. Många av dem jobbar ju ensamma. Men nu återses de igen. Det är så trevlig stämning.

Varför är "Antikrundan" så populärt?

- Det beror nog på många olika saker. Det finns ju inte 1,8 miljoner svenskar som är antikintresserade och därför kollar. "Antik-rundan" är både folkbildande, kulturhistoriskt och roande. Sedan tror jag att vår goda stämning under inspelningarna smittar av sig på tittarna.

Är trogen SVT

Anne Lundberg är trogen SVT - och är aktuell med ny säsong av "Landgång" som har premiär nästa torsdag.

Men andra tv-kanaler har ryckt i programledaren.

- Ja, jag har fått erbjudanden från andra kanaler men tackat nej. Men jag vill inte säga vad det handlade om.

Du trivs på SVT.

- Jag är en public service-människa. Jag gillar folkbildning.

Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!