Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anne Lundbergs sorg – dolde tragedin bakom kulisserna

Lars-Yngve Johansson. Foto: STEFAN LINDBLOM
Anne Lundberg. Foto: Expressen/KVP
Knut Knutson, Anne Lundberg och Rickard Thunér. Foto: STINA STJERNKVIST/SVT / SVT
Anne Lundberg i Antikrundan. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Kort innan inspelningarna av ”Antikrundans” trettionde säsong fick produktionen sorgebeskedet att smyckesexperten Lars-Yngve Johansson gått bort.

Lars-Yngve Johanssons begravning skedde i samband med att det avsnitt som visas i veckan spelades in.

– Hela ”Antikrundan” var med på begravningen. Vi gick alla tillsammans, säger programledaren Anne Lundberg.

SVT:s ”Antikrundan” är tillbaka med en ny säsong med Anne Lundberg som programledare. I år firar antikvitetsprogrammet 30 år och flera av experterna har varit med under lång tid.

– Den svenska antikbranschen är ganska liten och landets absolut bästa antikexperter är med i det här programmet. De är stora original, oerhört passionerade och har en enorm kunskap, säger Anne Lundberg.

Den nya säsongen spelades in i augusti förra året, och bara några veckor innan fick produktionen ett sorgligt besked. Deras omtyckte smyckesexpert Lars-Yngve Johansson hade gått bort efter en tids sjukdom, han blev 77 år gammal. 

På sin Faceboksida skrev ”Antikrundan”: 

”Han har varit expert i 'Antikrundan' sedan 1999 och har berikat programmet enormt med både sitt kunnande, sitt sköna sätt att ta publiken och sin underbara humor! Tack för allt Lars-Yngve, vi kommer att sakna dig!”

 

 

Anne Lundbergs om saknaden

Nu berättar Anne Lundberg att Lars-Yngve Johansson lämnar ett tomrum efter sig, inte bara för sin kunskap utan även som vän och kollega.

– Lars-Yngve är djupt saknad. Dels hade han en väldigt vass humor och var rapp i käften. Socialt var han en väldigt trevlig person att umgås med, säger Lundberg och fortsätter:

– Lars-Yngve var väldigt omtyckt av alla. Han kunde bita ifrån men hade stor humor. Han lämnar en lucka efter sig kunskapsmässigt, men också för att han bidrog väldigt mycket till den goda stämningen.

 

 

Sorg över inspelningen

Kvällens avsnitt av ”Antikrudan” spelades in i Hagaparken i Stockholm. Strax efteråt skedde Lars-Yngve Johanssons begravning. Hela ”Antikrundan” valde att gå dit tillsammans.

– Han begravdes i samband med vår inspelning av veckans program. Hela ”Antikrundan” var med på begravningen. Vi gick alla tillsammans. Det var bara någon dag efter vår inspelning på Haga slott, säger Anne Lundberg.

Programledaren berättar att kollegerna kommer varandra nära under inspelningarna.

– Vi åker ut som på en turné och är borta i några veckors tid. Vi åker från stad till stad utan att åka hem emellan. Det innebär att vi äter frukost och middag ihop. Vi spelar golf, går på museer, spelar kort på kvällarna, umgås mycket och har väldigt trevligt. Man lär känna varandra vid sidan av, säger Anne Lundberg.

Silverexperten Jan Ribbhagen ersätter Lars-Yngve Johansson i programmet.

– Han har egentligen slutat, men kommer tillbaka i år för att täcka upp för Lars-Yngve, säger Lundberg.

”Antikrundan” visas på torsdagar kl 20 på SVT.