Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anne Lundberg rörd av respekt i "Antikrundan"

Anne Lundberg blir rörd i kvällens "Antikrundan".
Torgny Schunnesson i "Antikrundan".
"Antikrundan".
"Antikrundan".

Picasso, John F Kennedy och Justin Bieber – autografsamlingen med 2000 namn i kvällens "Antikrundan" är den mest imponerande experterna har sett.

– Ofta kommer folk med en eller två, men du invaderar hela "Antikrundan", säger Torgny Schunnesson.

I kvällens avsnitt av "Antikrundan" på SVT kommer en ung kvinna med sin farfars imponerande autografsamling. 

Katalogen består av ca 2000 namnteckningar från 1900-talets början fram till nu. Den innehåller allt från Justin Bieber till Picasso. 

– Vi är glada att få in en och annan autograf då och då. Vi har haft Jimi Hendrix, Beatles och Rolling Stones. Ofta kommer folk med en eller två, men du invaderar hela "Antikrundan". Vi har fått bygga ett helt slott av tusentals autografer, säger dokumentexperten Torgny Schunnesson. 

Kvinnan berättar att hennes farfar började samla autografer i början av 1900-talet. Han och en släkting skickade brev till namnkunniga människor och bad om deras autografer.

– Jag har inte vetat om att den har funnits förrän de senaste året. Det är otroligt hårt arbete bakom det här och det får mig att få ännu mer respekt för min farfar, säger hon.

 

LÄS MER: Anne Lundberg avslöjar stora besvikelsen i "Antikrundan" 

 

Anne Lundberg blir tagen

Programledaren Anne Lundberg blir berörd när hon kommer att tänka på all möda som är nedlagd på samlingen.

– Det är en livsgärning, som på något sätt också är familjehistoria, säger hon.

Bland de 2000 namnen finns bland annat Winston Churchill, Carl Larsson, Wilhelm Moberg, Tomas Tranströmer, Astrid Lindgren, Tove Jansson och John F Kennedy.

– Jag har träffat en del autografsamlare genom åren och nu får jag se den här fullständigt makalöst välorganiserade samlingen, säger Torgny Schunnesson och fortsätter:

– Du har kommit hit med den mest imponerande autografsamlingen jag personligen har sett. Det är risky business att göra en värdering, man får ha ett rätt brett spann. Jag skulle kunna tänka mig 250-300 000 kronor minst. 

"Antikrundan" visas kl 20:00 i SVT1.

 

LÄS MER: Myndigheter försökte stoppa "Antikrundan"  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.