Anne Lundberg blir rörd i kvällens "Antikrundan".Anne Lundberg blir rörd i kvällens "Antikrundan".
Anne Lundberg blir rörd i kvällens "Antikrundan".
Torgny Schunnesson i "Antikrundan".Torgny Schunnesson i "Antikrundan".
Torgny Schunnesson i "Antikrundan".
"Antikrundan"."Antikrundan".
"Antikrundan".
"Antikrundan"."Antikrundan".
"Antikrundan".

Anne Lundberg rörd av respekt i "Antikrundan"

Publicerad

Picasso, John F Kennedy och Justin Bieber – autografsamlingen med 2000 namn i kvällens "Antikrundan" är den mest imponerande experterna har sett.

– Ofta kommer folk med en eller två, men du invaderar hela "Antikrundan", säger Torgny Schunnesson.

I kvällens avsnitt av "Antikrundan" på SVT kommer en ung kvinna med sin farfars imponerande autografsamling. 

Katalogen består av ca 2000 namnteckningar från 1900-talets början fram till nu. Den innehåller allt från Justin Bieber till Picasso. 

– Vi är glada att få in en och annan autograf då och då. Vi har haft Jimi Hendrix, Beatles och Rolling Stones. Ofta kommer folk med en eller två, men du invaderar hela "Antikrundan". Vi har fått bygga ett helt slott av tusentals autografer, säger dokumentexperten Torgny Schunnesson. 

Kvinnan berättar att hennes farfar började samla autografer i början av 1900-talet. Han och en släkting skickade brev till namnkunniga människor och bad om deras autografer.

– Jag har inte vetat om att den har funnits förrän de senaste året. Det är otroligt hårt arbete bakom det här och det får mig att få ännu mer respekt för min farfar, säger hon.

 

LÄS MER: Anne Lundberg avslöjar stora besvikelsen i "Antikrundan" 

 

Anne Lundberg blir tagen

Programledaren Anne Lundberg blir berörd när hon kommer att tänka på all möda som är nedlagd på samlingen.

– Det är en livsgärning, som på något sätt också är familjehistoria, säger hon.

Bland de 2000 namnen finns bland annat Winston Churchill, Carl Larsson, Wilhelm Moberg, Tomas Tranströmer, Astrid Lindgren, Tove Jansson och John F Kennedy.

– Jag har träffat en del autografsamlare genom åren och nu får jag se den här fullständigt makalöst välorganiserade samlingen, säger Torgny Schunnesson och fortsätter:

– Du har kommit hit med den mest imponerande autografsamlingen jag personligen har sett. Det är risky business att göra en värdering, man får ha ett rätt brett spann. Jag skulle kunna tänka mig 250-300 000 kronor minst. 

"Antikrundan" visas kl 20:00 i SVT1.

 

LÄS MER: Myndigheter försökte stoppa "Antikrundan"  

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag