Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anne Lundbergs ärliga ord om SVT-framtiden

Anne Lundberg berättar om hur hon ser på ”Antikrundans” framtid. Foto: Expressen/KVP
Så länge ”Antikrundan” vill ha henne som programledare har hon inte några planer på att sluta – men ”det är väl inte fel att byta programledare ibland” tillägger Anne Lundberg. Foto: SVT

Anne Lundberg har varit ansiktet utåt för ”Antikrundan” i tjugo år.

Nu berättar profilen om hur hon ser på programmets framtid – och sin roll i det.

– Det är väl inte fel att byta programledare ibland. Det gör man ju ibland i olika program. Så ser livet ut – och jag står inte och faller med det, säger Anne Lundberg.

I trettio år har Anne Lundberg varit anställd på SVT – och hon stormtrivs. 

Mixen mellan stora sändningar som nationaldagsfirandet på Skansen till återkommande uppdrag faller henne i smaken. 

I sommar firar Anne Lundberg 20 år som programledare för ”Antikrundan”.

– Det är ganska få programledare som lett samma program i 20 år. Så jag är superstolt och glad för det, säger Anne Lundberg och fortsätter:

– Det är ett jättehärligt program som jag älskar och kommer fortsätta göra tills det blir någon annan som ska göra det. Eller om jag av någon annan anledning ska sluta, men jag har inga planer på att sluta i dag.

Är du orolig för att det ska finnas andra planer?

– Nej men jag menar det är väl inte fel att byta programledare ibland. Det gör man ju ibland i olika program. Så ser livet ut – och jag står inte och faller med det, säger Anne Lundberg och fortsätter att utveckla resonemanget till Klick: 

– Jag har all förståelse för om SVT vill förnya och tillsätta en annan programledare, så ser livet ut, man har förnyat ”På spåret” och det blev jättebra. Melodifestivalen förnyar man varje år, så det är ju inte konstigt om SVT vill byta ut mig. Men så länge de inte säger någonting så kör jag på.

”Antikrundan” uppdateras

Nej – något slutdatum för Anne Lundbergs tid i ”Antikrundan” finns ännu inte på kartan. Inte heller för programmet i sig. 

– Vi fortsätter med ”Antikrundan” så länge ”Antikrundan” går bra, och just nu går det väldigt bra tittarmässigt, säger Anne Lundberg.

En hemlighet till framgången menar Anne Lundberg är att programmet ständigt uppdateras.

– Man måste skruva på de här små små rattarna för att ligga i samtiden. Hade ”Antikrundan” sett likadant ut i dag som det gjorde för 30 år sedan då hade nog ingen velat titta tror jag faktiskt, säger hon.

Till nästa säsong sker uppdateringarna i form av ny grafik, nya experter och nya expertområden.

– Grunden ser likadan ut men själva kostymen förändrar vi lite varje år faktiskt. Vi kommer satsa på ny vinjett till nästa år tillexempel, säger Anne Lundberg och fortsätter med att beskriva uppdateringen:

– Lite bredare och folkligare, men också lite nördigare.

Anne Lundbergs favoritfynd

Under sina tjugo år som programledare på ”Antikrundan” har Anne Lundberg stött på diverse fynd. Att välja ut topp tre av dessa är därför svårt, men det finns två fynd som har gjort extra stort intryck på henne.

– När vi spelade in Mariefred för kanske åtta/nio år sedan kom officierföreningen in med ett astronomiskt instrument från 1500-talet som var helt unikt i sitt slag. Det finns kanske ett eller två kända exemplar i världen. Det värderades till mellan 5 och 6 miljoner, det är det absolut dyraste föremålet vi har haft, så det kommer man ihåg, minns Anne Lundberg och fortsätter:

– Annars kom det en man när vi spelade in i Karlskrona för några år sedan som hade fått ärva en vas från sin farmor som visade sig vara värd 300 000. Oftast är det människornas historier och berättelser som gör värderingarna minnesvärda.