Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anne Lundberg avslöjar smygändringarna i SVT

Knut Knutson, Anne Lundberg och Rickard Thunér. Foto: STINA STJERNKVIST/SVT / SVT
Anne Lundberg.Foto: JANNE DANIELSSON / SVT
Anne Lundberg.Foto: FRITZ SCHIBLI / KVP
Anne Lundberg.Foto: ULF RYD / KVP/EXPR
Anne Lundberg.Foto: ULF RYD / KVP/EXPR

Anne Lundberg har varit programledare för "Antikrundan" i 18 år – och mycket har hunnit förändras sedan dess.

Men programledaren avslöjar nu de smygändringar som har gjorts av SVT.

– Man kan säga att vi skruvar på programformatet pyttelite varje år. Varje säsong gör vi små förändringar, säger Anne Lundberg.

Anne Lundberg, 52, började som programledare för SVT:s flaggskepp "Antikrundan" redan 2001, och har varit ansiktet utåt för det populära programmet sedan dess.

För många tittare har "Antikrundan" hållit samma form under lång tid, och programmet är inte känt för att göra stora förändringar mellan säsongerna.

Men nu avslöjar Anne Lundberg hur SVT gör smygförändringar av programmet hela tiden – utan att det märks. 

– Man kan säga att vi skruvar på programformatet pyttelite varje år. Varje säsong gör vi små förändringar, säger Anne Lundberg.

En av de som ser till att "Antikrundan" håller sig uppdaterat och fortsätter förnyas lite smått varje år är producenten Pernilla Månson Colt, förklarar Anne Lundberg.

 

 

Vill lyfta folkfesten i ”Antikrundan”

Programledaren fortsätter med att förklara vilka ändringar det kan röra sig om:

– Vi gör till exempel faktaskyltar där man får konstnärens namn och när han var verksam. Vi gör ibland “två minuter om” med fördjupning. I år har vi till exempel en corbusier-tavla, då får man två minuter om corbusier. Vi berättar alltid lite om orten vi är på. Det vi kan förändra är kostymen mer än formen, förklarar "Antikrundan"-programledaren.

"Antikrundan" grundar sig i en brittisk förlaga, "Antiques roadshow". Programmet är fortfarande populärt även i Storbritannien, men de två formaten skiljer sig lite från varandra. 

I den svenska versionen av programmet vill man lyfta folkfesten.

– Svenska antikrundan skiljer sig en del från brittiska, vi försöker också fokusera på folkfesten. Att människor går man ur huse och köar i många timmar. Själva evenemanget när vi kommer till en stad är en folkfest, säger Anne Lundberg.

"Antikrundan"-programledaren hyllar också programformatet i stort, och menar att det fyller en funktion som folkbildare i tv-djungeln.

– Det finns något i det här programformatet som är fantastiskt som gör att det håller år efter år. Det står över mode och trender. En anledning är att det har så många olika delar. Det är folkbildande, man får lära sig om hur människor levde förr och vilka föremål de använde. Det är även konsumentupplysande, många gillar vintage och loppis.