Anna Wahlgren om sitt nya liv i Indien

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anna Wahlgren har flyttat till Indien – och funnit lyckan igen.
Foto: Gunno Rask
Nu berättar hon öppenhjärtigt om lyckan hon känner tillsammans med sin "son", dennes hustru och två barn - och om hur de tillsammans utgör en familj.
Foto: Gunno Rask

I hela sitt liv har Anna Wahlgren sökt kärlek och gemenskap - nu har hon äntligen funnit lyckan hos sin nya familj i Indien.

– Jag har fått ett underbart liv i Indien, jag är omgiven av kärlek och värme, säger hon.

Den omstridda författaren Anna Wahlgren lämnade förra året Sverige. Efter nio barn, 15 barnbarn, 30 böcker och en lång rad kontroverser valde hon att starta ett nytt liv - och en ny familj - i Indien.

Nu berättar hon öppenhjärtigt om lyckan hon känner tillsammans med sin "son", dennes hustru och två barn - och om hur de tillsammans utgör en familj. I en lång intervju i podden "Nemo möter en vän" skildrar författaren också sin kärlekslösa barndom, sitt livslånga sökande efter ett hem och en familjegemenskap samt om flera av sina sju äktenskap.

– I Indien har jag en indisk son som är adopterad i hjärtat bara. Han är 35 år nu. Jag lever i en familj. Han är nu gift. Jag har vigt dem, säger Anna Wahlgren, 74, i podden.

Anna Wahlgren: "Behöver inte vara ensam"

Hon berättar de bor tillsammans i en lägenhet. Där finns två små tidigare hemlösa barn som bland annat tack vare henne nu har fått två föräldrar och ett hem. Hon har tidigare skrivit att den indiske sonen heter Vito och hustrun Anita samt att de två barnen inte är deras gemensamma.

– Poängen med detta liv jag har i Indien är att jag blir så fullständigt 100-procentigt omhändertagen. Behöver inte vara ensam en sekund. De är väl medvetna om att om jag är lycklig så är de lyckliga. Jag får bästa vården och de ett bra boende och ett bra liv och en familj faktiskt tack vare mig, säger Anna Wahlgren i podden.

Intervjuaren Nemo Hedén frågar henne när hon mår som allra bäst och får svaret:

– När jag får krama om min lilla stora pojke i Indien. Och det gör han flera gånger om dagen. Däremot kramar han inte om sin fru så det stör eller alls.

Anna Wahlgren drömmer om att bli rik

Anna Wahlgren - som 1983 gjorde succé med sin storsäljare "Barnaboken" om barnuppfostran - säger att hon drömmer om att bli "jätterik", så att hon tillsammans med sonen kan öppna ett ashram, en vårdinrättning för föräldralösa barn eller för gamla ensamma människor. Något i moder Teresas stil, säger hon.

I den mer än timslånga podden beskriver författaren ingående hur hon blev övergiven och hemlös som barn, "fimpad väldigt rejält" av båda föräldrarna. Hon hamnade i "den totala ensamheten". Det är bakgrunden till att hon som 18-åring gifte sig med sin 53-årige lärare bara för att få ett hem för jag var "definitivt inte kär", förklarar hon.

Ett annat av hennes sju äktenskap slutade trots kärlek med skilsmässa. Detta på grund av att hennes man blev våldsam när han drack alkohol.

– Jag har varit gift med dåligt ölsinne och då får man stryk och det är inte roligt. Så det gick till skilsmässa för detta. Och den människan älskade jag verkligen, säger Anna Wahlgren i "Nemo möter en vän".

Anna Wahlgren

Felicia Feldt, Anna Wahlgrens dotter.
Foto: Gunnar Seijbold

■ Anna Wahlgren deltar sedan många år aktivt i samhällsdebatten, bland annat i frågor som rör barnuppfostran. Hennes "Barnaboken" (1983) har sålt i en halv miljon exemplar.

■ Därför väckte det stor uppmärksamhet när hennes dotter Felicia Feldt i boken "Felicia försvann" (2012) riktade massiv kritik mot mammans uppfostringsmetoder och skarpa anklagelser mot hennes många byten av partner samt mot hennes alkoholbruk.

■ Anna Wahlgren har bemött kritiken, senast i podden "Nemo möter en vän" där hon bland annat läser upp ett brev i vilket dottern uttrycker sin stora tacksamhet över mammans insatser.

■ Dottern skriver i ett sms att hon "har inga kommentarer" till mammans uttalanden i podden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.