Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anna Wahlgren lämnade Sverige

Anna Wahlgren. Foto: Åke Wehrling
Anna Wahlgren. Foto: Åke Wehrling.

Anna Wahlgren födde nio barn, skrev den omtalade ”Barnaboken” och blev Sveriges supermamma.

Ett tag sågs hon som en ikon – samtidigt har hon kritiserats för sina ibland kontroversiella råd.

I SVT-dokumentären ”Hela Sveriges mamma” berättar Anna Wahlgren, som i dag bor i Indien, om hatet. 

– Hon vill faktiskt ogärna prata om sina barn, hur de är eller vad de ska göra och inte göra, säger Kristina Hedberg som gjort dokumentären.

I över 30 år har Anna Wahlgren, 75, haft ett enormt inflytande på svenska föräldrar. 1983 publicerades författarens mest kända bok – ”Barnaboken” – som blev en enorm succé.

Samtidigt har Anna Wahlgren varit en kontroversiell person, bland annat på grund av sina inlägg i debatten om daghem på 70-talet och för sina råd om hur man får barn att somna.

Snart sänder SVT den första delen i dokumentären ”Hela Sveriges mamma” där Anna Wahlgren intervjuas. Där berättar hon bland annat om det hat som hon har fått utstå.

– Det fanns till och med en Facebook-sida som hette ”Vi som hatar Anna Wahlgren” men den fick de tydligen ta bort. Jag menar... Det har blivit fullständigt måttlöst åt det hållet. Precis som det har blivit positivt måttlöst åt det positiva hållet, säger Anna Wahlgren i ”Hela Sveriges mamma”.

 

LÄS MER: Anna Wahlgren om sitt nya liv i Indien 

 

Samtidigt finns det en djup spricka i familjen – 2012 kom dottern Felicia Feldts bok ”Felicia försvann” ut. Boken handlar om Felicia Feldts uppväxt och är starkt kritisk till Anna Wahlgrens uppfostringsmetoder.

Därför bor Anna Wahlgren i södra Indien större delen av året och har därmed också i stor utsträckning lämnat offentligheten.

Felicia Feldt. Foto: GUNNAR SEIJBOLD

– Supermorsan har flytt landet, säger Kristina Hedberg, som gjort ”Hela Sveriges mamma” i dokumentären.

Anna Wahlgren berättar också om sin tuffa uppväxt – när författaren var liten skilde sig föräldrarna och till slut hamnade hon på internat.

– Jag längtade mig galen. Alltså jag grät mig till söms varenda kväll från det att mamma, huset, hemmet, min bror, min lillasyster och allt försvann. Jag längtade naturligtvis efter att komma hem och jag längtade efter en mamma och en familj. Någon som fanns kvar och som jag hörde till, säger Anna Wahlgren i dokumentären.

Sara Danius om flytten med mamma Anna Wahlgren 

Dokumentären behandlar inte bara det sorgliga i Anna Wahlgrens liv utan också de enorma framgångarna – ”Barnaboken” såldes i över en miljon exemplar när den gavs ut på Bonnier.

Samtidigt önskar Anna Wahlgren att hon hade blivit ”normal” – och hon brottas fortfarande med demonerna från barndomen.

– Som jag sa till ”pappa Lars” (den 35 år äldre exmaken Lars Danius som gick bort 1996, reds anm.): ”Varför kan jag inte sitta i ett och samma äktenskap med en och samma man, ha två barn, bo i en villa i Bromma, jobba i kassan på Konsum och vara som en vanlig människa?”. Då sa han ”men Anna lilla du är ingen vanlig människa”. Och det är jag väl inte heller. Jag menar jag har faktiskt ett författarskap, det föds inte hursomhelst. Jag är konstnär. Jag har velat vara en vanlig människa, vad det nu är, för de fungerar ju. Det gjorde ju inte jag. Jag mådde ju apa.

I dokumentären finns också klipp från intervjuer med Anna Wahlgrens dotter Sara Danius, som nyligen avgick som ständig sekreterare i Svenska Akademien. Bland annat ett segment ur SVT:s ”Min sanning” där Sara Danius berättar om när hela familjen flyttade till Egypten med Anna Wahlgrens nya man.

– Det var som att flytta tillbaka till medeltiden. Jag tycker att det är en sak om en vuxen bestämmer sig för att flytta till en sådan enkel miljö men jag tycker inte att man ska ta med sig så små barn, säger Sara Danius i intervjun.

Sara Danius. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Därför lämnar Anna Wahlgren Sverige 

 

Kristina Hedberg beskriver Anna Wahlgren som en modig person.

– Det är inte alla som vågar låta sig porträtteras men Anna har det modet. Hon är inte alls ängslig. Däremot kan hon vara väldigt bestämd. Det är fascinerande med den typen av människor.

– Hon var som jag trodde – hon höll för hårda frågeställningar och man fick raka svar.

Var det något hon inte ville prata om?

– Hon vill faktiskt ogärna prata om sina barn, hur de är eller vad de ska göra och inte göra. Överlag har hon en sådan princip; barnen är sina egna personer. Hon ogillar människor som sätter betyg på sina barn och hon tycker att man ska ha stor respekt för barns integritet.

Expressen har varit i kontakt med Anna Wahlgren som avböjer en intervju.

”Finns kanske inte så mycket att säga eftersom jag inte kan se dokumentären!”, skriver hon i ett mejl.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!