Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anna Wahlgren lämnad av dottern – har ny familj

Anna Wahlgren och hennes nya familj i dokumentärfilmen ”Hela Sveriges mamma”.
Anna Wahlgren och hennes nya familj i dokumentärfilmen ”Hela Sveriges mamma”.
Anna Wahlgren och sonen Vito i dokumentärfilmen ”Hela Sveriges mamma”.
Anna Wahlgren i dokumentärfilmen ”Hela Sveriges mamma”.

Anna Wahlgren lämnade landet och har bott i södra Indien - långt bort från familjen och offentligheten i Sverige.

Där delar hon hem med sitt tionde "barn", sonen Vito - adopterad i hjärtat.

– I Sverige har jag inget hem längre. Vad ska jag där att göra? säger hon i dokumentären ”Hela Sveriges mamma” på SVT Play.

Författaren Anna Wahlgren, 75, födde nio barn och blev Sveriges supermamma med den internationella bästsäljaren ”Barnaboken”, som kom 1983. 

Hennes egna barn har nått stora framgångar, men i dag finns en djup spricka inom familjen. 2012 vändes bilden av supermamman upp och ner när dottern Felicia Feldt, 50, släppte en egen bok som var en svidande uppgörelse med sin uppväxt. 

Dessutom hade en kritik mot Anna Wahlgrens barnuppfostringsmetoder vuxit sig allt starkare. De ifrågasattes av både barnläkare och föräldrar.

Anna Wahlgren har i dag lämnat Sverige. Hon har bott i Goa i Indien, långt från sina vuxna barn, många barnbarn och den svenska offentligheten.

– I Sverige har jag inget hem längre. Vad ska jag där att göra? Barnen har sitt. Ett svenskt gammalt talesätt säger att en mor kan ta hand om åtta barn, men åtta barn kan inte ta hand om en mor, säger Anna Wahlgren i dokumentären ”Hela Sveriges mamma” på SVT Play av journalisten Kristina Hedberg. 

 

LÄS MER: Så blev livet för Anna Wahlgrens barn 

 

Bor med indiske adoptivsonen Vito

I Indien har Anna Wahlgren fått ett nytt liv. Hon delar lägenhet med sin nyfunna familj bestående av Vito, 37, hans fru Anita, 30, och deras två barn.

Anna Wahlgren kallar Vito för sin tionde son - adopterad i hjärtat. Han har lovat att ta hand om sin adoptivmor tills hon tar sitt sista andetag.

Redan på 90-talet började Anna Wahlgren resa till Indien för att vila och skriva. Vito var bara i 15-årsåldern och arbetade som diskare, när författaren under en semester blev sjuk. Han stal en cykel, åkte till apoteket och köpte medicin. Hon fick inte ersätta honom med en endaste rupie. Anna Wahlgren insåg att Vito måste vara en mycket godhjärtad människa. 

– Det var Gud. Vi är familj, säger Vito i ”Hela Sveriges mamma”.

I M-Magasin har Anna Wahlgren skrivit att hon är glad att slippa åldras i Sverige.

”Blev jag slängd på sophögen där hemma som både mamma, författare och människa, har jag fått ett nytt och kärleksfullt liv och ett desto högre människovärde här. Respekten för de äldre är massiv i Indien. Vänlighet och värme strålar mot mig” skriver hon och fortsätter:

”Här har jag fått åldringsvården säkrad, en ömsint, omhändertagande, hjälpsam och praktisk sådan: Jag behöver inte klara mig själv för fem öre. Jag lyssnar och lär: vilar, skriver, gör ingenting och är lycklig, nästan jämt. Jag är aldrig ensam, om jag inte absolut vill vara det”. 

Enligt Anna Wahlgren raserades hennes liv i Sverige på många sätt, men i Indien har hon funnit styrka att gå vidare.

– Det absolut fundamentala man måste lära sig här i världen är att allt förändras. Ingenting är beständigt. Det som gällde i går kan du inte hålla kvar. Allt förändras hela tiden, precis som blodomloppet och vågorna på havet, säger hon i ”Hela Sveriges mamma”.

Expressen har varit i kontakt med Anna Wahlgren som inte vill kommentera.

 

LÄS MER: Anna Wahlgren lämnade Sverige 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!