Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Ternheim om tvivlen på karriärsvalet

Anna Ternheim.Foto: Olle Sporrong
Foto: Sara Strandlund

Det senaste året har en övervägande stor del svenska artister rest till soliga Los Angeles när de ska skriva musik.

Anna Ternheim gjorde tvärtom. Hon packade sin väska, lämnade hemmet i New York för att hitta inspirationen i en källare på Södermalm i Stockholm.

– Jag hade kommit till en punkt där jag ifrågasatte om jag skulle fortsätta med musik. Ibland måste man överväga andra alternativ och det gjorde jag ett tag. Men jag kom fram till att jag älskar det här. Jag minns att jag tänkte: ”Jag en skiva i mig, jag måste bara förlösa de här låtarna…”.

Anna Ternheim

Namn: Anna Ternheim

Ålder: 37 år.

Bor: East Village i New York och på Södermalm i Stockholm.

Familj: Ja.

Bakgrund: Släppte sitt första album, grammisbelönade ”Somebody Outside” 2003. Den senaste skivan "The night visitor” kom för fyra år sedan.

Aktuell: Med albumet ”For the young” och en vårturné med premiär 19 februari i Malmö.

Vad tänkte du göra i stället för musiken?

– Just då kände jag ett behov av större kontakt med verkligheten. Jag tänkte att jag skulle gå tillbaka till mina arkitektstudier. Eller kanske jobba på en bar eller restaurang, bara för att ha ett jobb.

Men Anna Ternheim återvalde musiken. Hon skrev musik till den tyska filmen ”Agnes och producerade det svenska bandet Vidars första album. Och så skrev hon sina egna låtar. Stora delar i lokalen hon inrättat till tillfällig studio i Stockholm, en del i Buenos Aires och spelade till slut in hela skivan hemma i Brooklyn, New York. Och musiken blev till albumet ”For the young”, hennes femte album på elva år.

– ”For the young”… egentligen är ungdomen mer en känsla i sinnet. Jag känner mig inte alls bunden till någon ålder eller plats. Och man kan säga att själva temat på skivan handlar om att välja om. Det är något vi behöver göra ibland. Välja om förhållanden, yrken… säger 37-åriga Ternheim.

Håkan Hellström sjunger ”du kan gå din egen väg”. Refrängen ekar i mitt huvud när jag träffar Anna Ternheim, på Södra Teatern med majestätisk utsikt över huvudstaden.

Hon går sin egen väg. Det har hon gjort ända sedan debutalbumet ”Somebody Outside” kom 2004. Då hade jag redan sett henne spela live många gånger.

 

LÄS MER: Williams samarbetar med Anna Ternheim

 

Vid millennieskiftet gästade ofta Anna och hennes akustiska gitarr Stockholms småklubbar. Jag minns särskilt en tidig och poppig version av ”I say no” som fick mig att förstå att hon var någonting särskilt.

Snart tyckte stora delar av musikkonsumerande Sverige likadant och Anna Ternheim gjorde Broder Daniels ”Shoreline” större än den indiehit den var.

Elva år efter debuten jobbar Anna Ternheim med producenten Andreas Dahlbäck, som proddade hennes två första album.

– Jag var inne i en lite vacklig period och det var skönt att återknyta till ett ursprung. Jag behövde jobba med någon som förstod mig.

Sedan sju år tillbaka bor Anna Ternheim den största delen av året i New York. Det är en av orsakerna till att hon verkar lite vid sidan av den svenska popbubblan.

När jag frågar henne om hon fått förfrågan om att medverka i ”Så mycket bättre”, måste hon vända sig till sin skivbolagsrepresentant och fråga.

– Eh, ja. Varje år, får hon som ett självklart svar.

Få folk att känna förtröstan

Anna viskar att hon inte sett programmet, men vill gärna veta om det är bra.

– Det är skönt att det finns olika vägar att gå med sin musik, säger hon.

Succén med Niklas Strömstedts SD-kritiska version av ”Happy Nation” är bara ett exempel på hur mycket mer politiserad svensk pop blivit. Har du några sådana idéer?

– Jag tycker det är jätteviktigt att ta ställning och att uttrycka det man står för i musik. Musiken har förmågan att få folk att komma samman och det finns en kraft i det. Men för mig egen del är musiken någonting annat. Kanske ett sätt att transporteras bort från det som just nu händer här.

Vad vill du med din musik?

– Få folk att känna förtröstan. Och inspirera genom det jag sjunger och genom att jag lever det liv som jag vill leva. Att få dem att gå sin egen väg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.