Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Serners krav: Fler kvinnor bakom kameran

Anna Serner.Foto: SVEN LINDWALL
Regissören Susanne Bier.Foto: LIONEL HAHN / STELLA PICTURES ABACAUSA.COM

Filminstitutets vd Anna Serners krav: Fler kvinnor bakom kamerorna.

Annars drar institutet in stöder till manliga filmskapare, berättar hon i en intervju med Sveriges Radio

Filmfestivalen i Cannes pågår just nu och på plats har metoo-kampjanen stått på agendan och tagits upp ett flertal gånger under festivalen

Efter ett seminarium, Take Two, om just detta kom Anna Serner med sitt hot – marknadsstödet som går till de mest kommersiella filmerna kommer bara ges till kvinnor år 2020 om inte fler kvinnliga filmskapare får chansen. 

– Om inte vi ser att den kommersiella delen av marknaden hjälper oss i att släppa fram lika många berättelser som är gjorda av kvinnor som av män, så kommer vi år 2020 öronmärka hela marknadsstödet till bara kvinnliga filmskapare, säger vd:n till Sveriges Radio. 

Vill se förändring

Hon betonar att det inte behöver vara 50/50 men att det behövs en förändring – hur stor preciserar hon däremot inte. 

Vd:n menar vidare att hon minst vill se att kvinnorna står för 30-40 procent av ansökningarna och att en sådan förändring skulle kunna förändra hela branschen: 

– När kvinnor berättar berättelsen bakom kameran så vet vi att vita duken kommer ha fler kvinnor i ledande positioner, det kommer vara andra berättelser med andra perspektiv. Vi ser att allt detta som alla klagar på, nämligen att kvinnor inte syns på vita duken kommer förändras, säger Anna Serner i Sveriges Radio. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.