Anna Lindmarker stoppas av sjukdomen: ”Höll på att falla ihop”

Anna Lindmarker blev 1,5 vecka efter valet 2018 som hon arbetade intensivt med extremt trött.
Foto: OLLE SPORRONG
"Jag hade en väldigt läkare och tydliga symptom. Den trötthet som man får är inte lik någonting annat jag känt", säger Anna Lindmarker.
Foto: OLLE SPORRONG
Anna Lindmarker är en aktiv hundägare och rastar när hon är frisk leonbergern Plexus i skogen, där det är lätt att få fästingar.
Foto: OLLE SPORRONG
Expressens Karin Sörbring intervjuar "TV4 Nyheternas" programledare Anna Lindmarker i hennes bostad (våren 2018). Leonbergern Plexus brukar vara med när Anna Lindmarker pratar om dressyr i "Nyhetsmorgon" och vill gärna vara med även i Expressen TV.
Foto: OLLE SPORRONG

Drygt en vecka efter den intensiva valbevakningen kände Anna Lindmarker att något var fel.

Nu återvänder hon efter sjukskrivningen från vad som visade sig vara borrelia.

– Jag blev så fruktansvärt trött. När vi skulle sitta och äta middag höll jag på att falla ihop. Det är inte likt mig, så det var ganska tydligt att det här inte var normalt, säger Anna Lindmarker.

Anna Lindmarker debuterade i år som programledare i partiledardebatten och statsministerduellen. Dessutom sände hon "Valvakan" under valnatten. 

Att hon var matt efter de massiva förberedelserna och det krävande arbetet var därför inte konstigt. 

– Jag var ganska trött efter valrörelsen. Men det här är en annan typ av trötthet. Det var som att "okej, nu har jag tappat den där grejen på golvet och jag måste orka böja mig ner och ta upp den... Oh nej, jag orkar inte". Fast det var ju lite humor i det också. Jag skrattade åt hur trött jag var.

De sista 1,5 veckorna i september började Anna Lindmarker känna sig ännu tröttare. 

Men du jobbade på som vanligt?

– Ja, jag jobbade på som vanligt. 

Anna Lindmarker och Jenny Strömstedt ledde partiledardebatten i Gävle 6 september och statsministerduellen i Linköping 8 september. Dessutom sände Anna Lindmarker under valnatten.
Foto: TV4

Sökte läkarhjälp

Vad var det som fick dig att till slut söka läkarhjälp?

– När vi skulle sitta och äta middag höll jag på att falla ihop. Det är inte likt mig, så det var ganska tydligt att det här inte var normalt. Sedan hade jag fått ganska många fästingbett i somras. 

Ja, du har ett aktivt liv med häst och hundar och så har du sommarställe i Bohuslän?

– Ja, och jag är ständigt i skärgården även här i Stockholm. Sådana riskfaktorer fanns ju med i bilden.


LÄS MER: Anna Lindmarkers upplägg med kärleken Lasse 


Du fick ta prover för att få besked?

– Ja, det gjorde jag. Jag hade lite hudrodnad i somras när vi var på Västkusten. Då var det som en liten ring, men vården där är inte alltid så glad om man söker hjälp när man kommer från ett annat landsting. Det kan man ju förstå, de har sina begränsade resurser. Jag tänkte att jag avvaktar och ser om det händer något. Då utvecklade det sig till att bli den här enorma tröttheten och ledsmärtan.

Expressens Karin Sörbring intervjuar Anna Lindmarker i maj 2018. Vid dagens intervju berättar Anna Lindmarker att hon fått borrelia och varit sjukskriven från "TV4 Nyheterna" i en vecka.
Foto: OLLE SPORRONG

Anna Lindmarker fortsätter:

– Det är ganska vanligt att folk får borrelia nuförtiden. Jag har en superbra läkare och fick tydliga symptom. Den trötthet som man får är inte lik någonting annat jag någonsin känt. Borrelia ligger nog nära till hands för många läkare att man misstänker numera. 

Var tungt att plocka ur diskmaskinen

Anna Lindmarker är redan vaccinerad mot TBE (hjärnhinneinflammation), så den biten behövde hon dock inte oroa sig för. För två veckor sedan började hon penicillinkuren mot borrelian. 

– Den första veckan minns jag att jag någon gång när jag skulle plocka ur diskmaskinen halvlåg i kökssoffan och laddade i en halvtimme för att orka gå upp och göra det.

Hur lång tid tog det för dig innan penicillinet bet?

– En vecka. Det var under den tiden som jag knappt orkade tömma diskmaskinen. Jag fick hoppa över att rida och gick inte mina vanliga långa promenader med hundarna, men jag kunde ta ut dem i skogen och sitta ner när de motionerade sig själva. Sedan har vi tack och lov ganska stor trädgård. 

Hur många timmar om dygnet sov du i början?

– Jag är inte så bra på att sova, men jag låg och lyssnade på P1 och vilade. Det är så underbart med P1!

Fakta/

NAMN: Anna Birgitta Lindmarker.

ÅLDER: 57.

YRKE: Journalist, programledare.

BOR: Hus utanför Stockholm.

FAMILJ: Maken Lasse Weiss, 72, journalist, mediekonsult och författare. Gemensamma sonen Willie, 12. Barnen Axel, 27, och Patrik, 24, från ett tidigare äktenskap. Lasses vuxna dotter Maria, 42. Leonbergern Plexus och den nya omplaceringshunden Pixie.

INKOMST: 1 098 900 kronor (2017).

FÖDD OCH UPPVUXEN: Föddes i Sverige som nummer två i en skara på fyra systrar. Bodde i Moskva sina första tre år, därefter ett år i Västsverige, sedan i New York i fem år. Flyttade som tioåring hem till Sverige och tillbaka till USA och Washington då hon var tolv (blev kvar där till hon var 16).

MAMMA VAR: Birgitta Walles Lindmarker, aktiv hemmaförälder. Dog 2013, 81 år gammal.

PAPPA VAR: Ingmar Lindmarker, författare, pressråd och utrikeskorrespondent på Svenska Dagbladet. Dog 2015, 83 år gammal.

UTBILDNING: Poppius journalistskola. 

KARRIÄR I URVAL: Lokalradion i Dalarna och Uppland, reporter på Sveriges Radios Ekonyheter, programledare på Aktuellt (1989-). Köptes över till TV4 1997. Programledare för "TV4 Nyhetsmorgon". Gästprofessor vid Södertörns högskola (2011). Leder sedan 1997 nyhetssändningar i TV4. Medverkar med omplaceringshunden Plexus i "Nyhetsmorgon" och delar med sig av hunduppfostringstips.

AKTUELL: Programleder "TV4 Nyheterna".

Hur länge var du borta från "TV4 Nyheterna"?

– Jag var borta en vecka, så får vi se hur det går nu. I dag ska jag jobba.

En vecka efter borreliadiagnosen var Anna Lindmarker hemma från jobbet, men nu är hon tillbaka på "TV4 Nyheterna" igen.
Foto: OLLE SPORRONG

Tar längre tid att bli frisk om man inte vilar

Du tänkte jobba på ändå, som vanligt?

– Ja ja, det är klart! Men läkaren sade att jag måste vila. Jag är tacksam att hon sade det. Annars tar det längre tid för mig att bli frisk och riskerar att bli ett utdraget förlopp. Det är lurigt med de där läskiga små krypen! 

– Men jag är mån om att inte fastna i det här. Det är lätt att lägga sig tillbaka och tänka "oj, vad trött jag är". Det går inte, tycker jag. Man måste komma igen också. Och det ska jag försöka göra i dag. Det är en jätterolig dag att jobba på med allt som händer kring regeringsbildningen.

– Jag är inte så förtjust i uppmärksamhet kring min egen person. Att jag har borrelia är ju "a piss in the Mississippi", det är ju ingenting. Men det kanske kan bidra till att fler tänker på att det så här års är vettigt att vara uppmärksam på om man känner av extrem trötthet. Min läkare sade att borrelia brukar börja fyra-åtta veckor efter bett. Det var ju en väldigt torr sommar fram till mitten av augusti. Vi som har djur märkte hur mycket mer fästingar det blev när regnet kom.

Anna Lindmarker i "TV4 Nyheternas" studio med programledarkollega Anders Kraft.
Foto: JOHAN JEPPSSON / EXPRESSEN

I helgen försökte Anna Lindmarker för första gången sedan hon fick borreliadiagnosen för ungefär två veckor sedan lunka runt försiktigt på sin häst.

– Men jag fick ett bakslag och blev extra trött. Det går inte att rida ens lite grann ännu. Attans, vad trött jag blev dagen efter!

När Expressen pratar med Anna Lindmarker vid måndag lunch är hon hemma i huset utanför Stockholm och letar efter något att ha på sig till kvällens sändning av "TV4 Nyheterna". 

– Jag är fortfarande väldigt trött. Men den förlamande tröttheten är i alla fall borta. Och jag har fortsatt kontakt med min läkare för att följa upp hur det fungerar att arbeta igen.

Fakta/Borrelia

Borrelia orsakas av bakterier och är en infektionssjukdom. Hudrodnad (större än fem centimeter i diameter på stället där du fick fästingbettet, en till fyra veckor efter bettet) och ledvärk är vanliga symptom. Fästingar sprider sjukdomen, som behandlas med antibiotika. 

Källa: 1177.se


LÄS MER: Anna Lindmarker om lönekampen


https://www.instagram.com/p/Bo1kmM5FD46/?hl=sv&taken-by=anna.lindmarker

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.