Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna-Lena Löfgren död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
PÅ LYCKLIGA GATAN. Anna-Lena Löfgren med pudeln Ninna 2008.
Foto: Magnus Jönsson

Svensktoppsstjärnan Anna-Lena Löfgren, 66, avled sent igår kväll. 

Under flera decennier var hon en av våra mest framgångsrika sångerskor. 

- Hon är en del av vårt kulturarv och nu har hon gått bort, säger sambon Peter Kondracki.

Mellan 1962 och 95 hade Anna-Lena Löfgren drygt 40 låtar på Svensktoppen. Under samma period turnerade Anna-Lena Löfgren kontinuerligt och gjorde flera hundra framträdanden varje år.

 På 2000-talet blev dock antalet framträdanden färre.

Led av polio

 I går somnade hon in efter att ha varit sjuk en längre tid. Hon led av polio sedan barnsben.

 - Hon dog efter en tids sjukdom. Ungefär klockan 23.00  igår kväll, säger sambon Peter Kondracki.

 Under sina turnéer gjorde hon framträdanden i både radio och tv och har också gjort otaliga framträdanden på folkparker, servicehus, sjukhus, äldreboenden och teatrar.

 Anna-Lena Löfgren har uppträtt tillsammans med bland annat Siw Malmkvist, Ann-Louise Hanson och Ray Adams.

Britt Lindeborg (vänster) pekar upp mot området i Hagalund där inspirationen till texten om "Lyckliga Gatan" fanns. Till höger Anna-Lena Löfgren.Foto: Jan CollsiööHennes största hit är utan tvekan "Lyckliga Gatan" som hon sjöng in i december 1967.

 - Hon är en del av vårt kulturarv, sammanfattar sambon Peter Kondracki.

 "Lyckliga Gatan" sålde guld, diamant och platina.

 Utöver sin karriär som sångerska hade hon också ett stort engagemang för utsatta barn. Bland annt gjorde Anna-Lena Löfgren en rad hjälpkonserter och sändningar till förmån för barnhemsbarn i Polen tillsammans med sin dåvarande man Benny Lööf.

Skulle slutfört memoarer

 Den kommande veckan skulle hon slutföra arbetet på sina memoarer tillsammans med vännen och sångarkollegan Christer Peters.

 - Det var tänkt att boken skulle komma ut till hösten 2010. Materialet är klart men nu vet jag inte hur det blir, säger han.

FAKTA

Anna-Lena Löfgrens största framgång var den oerhört populära ""Lyckliga gatan" 1967. Den låg på svensktoppen i 14 veckor och blev en stor framgång även i Tyskland, där hon blev väldigt berömd. Hon gav ut sammanlagt 22 singlar på tyska.

Hennes första framträdande var på 50-talet i radions "Barnens brevlåda" där hon var gäst hos Sven Jerring. Hennes stora genombrott kom 1962 med låten "Regniga natt", som hon fick guldskiva för. Hon var sedan en av 60-talets populäraste schlagersångerskor.

Hennes sista låt på svensktoppen var "Välkommen till Pireus" 1995.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.