Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Hedenmo ville säga upp sig – stoppad av SVT

Anna Hedenmo har förmedlat nyheter till oss i tv under 27 år i både Rapport och Aktuellt.
Journalisten Anna Hedenmo, 59, ville sluta på SVT men valde att stanna kvar när hon erbjöds jobbet med ”Min sanning”. Arkivbild.
Foto: Tommie Rekstad/ SVT
SVT i Stockholm.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Anna Hedenmo, 59, började arbeta på SVT 1993.

I dag är hon en av Sveriges mest profilerade journalister och van vid att ställa politiker och makthavare emot väggen i program som ”Aktuellt” och ”Agenda”. 

Men en dag tröttnade hon på nyhetsarbetet.

– Jag ville sluta på SVT, jag hade ett annat jobb på gång. Men det ville min chef inte gå med på, säger hon i Fredrik Ralstrands podcast ”Tv-fabriken”.

Chefernas motbud till Anna Hedenmo var att hon skulle få ta över intervjuprogrammet ”Min sanning”, och efter lite eftertanke nappade hon.

I dag har hon ett stort inflytande på programmet och vilken person som bjuds in till en intervju. Men det finns en drömintervju som hon inte lyckats få till trots ihärdigt ”tjat”.

– Göran Persson. Han vill inte. Jag har varit så enträgen där och sökt upp honom själv, öga mot öga och sagt: ”Men varför kan du inte komma?” – ”Det är för kletigt säger han då”.

Kritik mot gästval

I januari var den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Mattias Karlsson gäst i programmet vilket retade upp många kritiker – som ansåg att Hedenmo ”gullade” med SD-profilen.

Anna Hedenmo har sedan dess svarat på kritiken i en debattartikel i Expressen, och hon stod fast vid sin sak i podcasten när anklagelserna om ”gullandet” kom på tal.

– Det är en ohederlig beskrivning, tycker jag, av vad som skedde i den studion. ”Min sanning” är inte ”Agenda”. Det är ett ganska snällt program och jag tror den kritiken kommit eftersom intervjun har återgivits på ett, jag tycker, felaktigt sätt, där man har förnekat att det fanns ett långt stycke med kritiska frågor, säger hon i podden.

”Inget konstigt”

Anna Hedenmo tror att kritiken grundar sig i ett motstånd mot SD hos kritikerna.

– SD är Sveriges tredje största parti, här är chefsideologen Mattias Karlsson. Som journalist är det för mig självklart att lyssna på honom, med kritiska frågor i beredskap, säger hon och fortsätter:

– För mig är det inget konstigt, men jag upplever att kritiken handlar om att han inte ska vara där överhuvudtaget, och där har vi inte samma uppfattning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.