Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Hedenmo var rädd att svimma i direktsändning

"Efter mitt "Sommar i P1" har jag säkert fått uppemot 200 varma och ibland självutlämnande mejl. "Det gjorde mig tagen att mitt program berörde lyssnarna. Jag tror det handlar om en igenkänning, om det allmänmänskliga; åldrande föräldrar som går bort, åren som går fort, att livet inte alltid är så glättigt det ser ut på bilder i flödet", säger Anna Hedenmo.
Foto: OLLE SPORRONG
"Jag gillar att jag har så mycket tid som jag har att förbereda "Min Sanning" och "Agenda". Så vill jag jobba. Jag har i många år arbetat med snabba nyheter på "Rapport" och "Aktuellt" och jag gillade de snabba puckarna där, men jag är noggrann av mig och älskar att verkligen bottna i det jag gör", säger Anna Hedenmo.
Foto: /IBL EERO HANNUKAINEN
Expressens Karin Sörbring intervjuar SVT-programledaren Anna Hedenmo om yrkesrollen, nya boken och det som höll på att bli ett "klack-gate".
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
"Många kvinnor borde låta sig inspireras lite av män när det gäller att lita mer på sin erfarenhet och tänka "good enough" i stället för att kölhala sig till förbannelse när inte allt blir perfekt, men det är lätt att säga. Jag känner själv att jag inte lever efter det. Jag tycker att det alltid blir sämre när jag är sämre förberedd, men jag försöker lita på min erfarenhet", menar Anna Hedenmo.
Foto: Karin Sörbring
"Det är ett så fantastiskt jobb, så en valvaka går av bara farten. Men efteråt är jag uppe i varv och kan inte somna på länge. Jag kanske somnade vid fyra-fem morgonen efter valdagen. Det var ju så spännande! Att jobba med de extremt kunniga Mats Knutson, statsvetaren Katarina Barrling, valanalytiker Henric Oscarsson, en otroligt snygg studio... Det är once – kanske twice – in i lifetime. Trötthet är det sista man tänker på", förklarar Anna Hedenmo, här med egna boken "Uppdrag sanning".
Foto: Karin Sörbring

När hon vaknar om morgnarna före sändning känner hon sig långtifrån den självsäkra och pålästa utfrågare som vi ser i "Agenda" och valvakor.

Det tar hela dagen att bygga upp rätt känsla, avslöjar Anna Hedenmo i biografin "Uppdrag sanning" där hon också berättar om tiden då stalkningen och trakasserierna var så kännbara att hon innerst inne ville sluta på "Aktuellt". 

– Oroskänslan är min motor, säger den 57-åriga programledaren som "träffar män men lever själv" och är aktuell med en ny säsong av "Min sanning".

Anna Hedenmo har precis lämnat dvärgschnauzern August, 3,5 år på hunddagiset.

– Han är den sömnigaste av alla, han sover helst till elva. Jag får knacka på honom för att vi ska komma i väg, berättar hon och beställer in en kopp bryggkaffe med mjölk.

Du har "Agge" tillsammans med dina vuxna döttrar?

– Ja, det har så många fördelar. Dels att jag inte vill bli bunden på samma sätt som man var när man hade småbarn och dels för att det är en sådan glädje för oss. Det gör att vi träffas mycket vid överlämningar och när vi går på promenader och så pratar vi om Agge som vår gemensamma bebis, haha.

"Många kvinnor borde låta sig inspireras lite av män när det gäller att lita mer på sin erfarenhet och tänka "good enough" i stället för att kölhala sig till förbannelse när inte allt blir perfekt, men det är lätt att säga. Jag känner själv att jag inte lever efter det. Jag tycker att det alltid blir sämre när jag är sämre förberedd, men jag försöker lita på min erfarenhet", säger Anna Hedenmo till Expressens Karin Sörbring (bild från förra intervjun, 2015).
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Du har sagt att du är självkritisk. Vad kände du om din insats under den 7,5 timmar långa valvakan i SVT?

– Om jag skulle sätta mig och titta igenom hela den sändningen skulle jag nog falla ner i en massa gropar och tänka "fasiken också, det där skulle jag ha fångat upp, hur lät den där tonen". Vanligtvis tittar jag igenom allt jag har gjort, men min känsla efter den här långa sändningen var att det gick bra och då bestämde jag mig för att nöja mig med det.

"Det är ett så fantastiskt jobb, så en valvaka går av bara farten. Men efteråt är jag uppe i varv och kan inte somna på länge. Jag kanske somnade vid fyra-fem morgonen efter valdagen. Det var ju så spännande! Att jobba med de extremt kunniga Mats Knutson, statsvetaren Katarina Barrling, valanalytiker Henric Oscarsson, en otroligt snygg studio... Det är once – kanske twice – in i lifetime. Trötthet är det sista man tänker på", förklarar Anna Hedenmo (här med Mats Knutson).
Foto: Carl-Johan Söder/SVT
"De personer jag möter i "Agenda" är otroligt klara över rollfördelningen. De vet att de kommer till en vass, ansvarsutkrävande intervju och att det inte betyder att vi är ovänner. Det kan vara en tuff intervju och efteråt tar vi i hand och pratar om väder och vind", säger Anna Hedenmo.
Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Fakta/Anna Hedenmo är den svenskarna har högst förtroende för

NAMN: Anna Birgitta Hedenmo.

ÅLDER: 57.

YRKE: Programledare. 

BOR: Lägenhet i Stockholms innerstad.

SOMMARSTÄLLE: Samäger ett i Stockholms skärgård med ex-maken.

FAMILJ: Döttrarna Nina, 29, och Fanny, 26. Ex-maken Janne, syster med familj. Dvärgschnauzern August, 3,5 år. 

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Stockholmsförorten Hässelby gård som lillasyster till tre år äldre Ewa.

MAMMA VAR: Ulla-Britt Grevin, pensionerad textchef på Liber förlag (avled 2015, 82 år gammal).

PAPPA VAR: Bengt Olsson, teknisk chef inom näringslivet (avled 2006, 77 år gammal).

UTBILDNING: Tvåårig social gymnasielinje. Informationslinjen på Karlstad högskola (1982-84).

KARRIÄR: Jobbade på kibbutz ett halvår och vikarierade en tid som vårdbiträde och lärare. Radio Värmland, Radio Stockholm, Ekot (1990). SVT sedan 1993. "Jag gjorde lite annat däremellan och sen blev det "Aktuellt" (2001), "Agenda" (sedan 2008), "Min Sanning" (sedan 2014)". Har programlett en rad valprogram och många Nobel-sändningar. "Årets Alumner" (2007). Den medieperson som svenskarna har högst förtroende för (enligt SOM-undersökningen 2012). Ordförande för Publicistklubben (2017-). Boken "Uppdrag sanning : möten och tankar" (Brombergs förlag).

INKOMST: 870 900 kronor (2017).

AKTUELL: Med en ny omgång av "Min sanning", som har premiär 25 november klockan 20.00 i STV2.

"Ruelsen över det kommande kraftprovet"

I boken "Uppdrag sanning" beskriver du att det inte alltid känns så kul när du vaknar om söndagsmorgnarna: att du "21.15 ska ha transformerats till den där säkra och kompetenta personen" och om "ruelsen över det kommande kraftprovet"?

– Och svaret blir det samma om du undrar hur jag mådde när jag vaknade på valdagen. Det känns som att jag ska över ett jätteberg: bli den där alerta, effektiva och insatta personen som ställer rätt frågor rätt sekund. 

– Det känns så himla jobbigt att jag ska ta mig dit, men med åren har jag lärt mig att det går, med små steg. Efter frukosten känns det lite lättare, på väg till jobbet har jag visserligen ett motstånd i varje steg men jag kommer ju dit i alla fall och när jag träffar kollegerna är jag med på karusellen. Det bästa är att gå in i sminket och byta om, då kliver jag helt in i rollen. Sedan finns det inget som känns naturligare än att jag ska ha den där sändningen. 

Jag har nog aldrig hört någon manlig programledare säga att han vaknar med en sådan känsla?

– Jag tycker att man också ska våga prata om det som känns bökigt. Jag vet ju att jag gör det här jobbet bra och har kanske råd att även visa en viss osäkerhet. 

"Jag gillar att jag har så mycket tid som jag har att förbereda "Min Sanning" och "Agenda". Så vill jag jobba. Jag har i många år arbetat med snabba nyheter på "Rapport" och "Aktuellt" och jag gillade de snabba puckarna där, men jag är noggrann av mig och älskar att verkligen bottna i det jag gör", säger Anna Hedenmo.
Foto: SOFIA SABEL/SVT
"Ska man bli intervjuad vill man att den som intervjuar tar det på allvar och har tagit reda på grejer. Det hoppas jag att gästerna i "Min Sanning" känner", menar Anna Hedenmo.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
"Vi har en jättebruttolista där en del tillfrågas och ibland inte vill. Dit hör Göran Persson, jag hoppas att han ändrar sig en dag. Kombinationen av gäster ska stämma också. Vi vill ha hyfsat jämn könsfördelning, numera lite blandning av åldrar och det kan också vara personer som är mitt i steget", säger Anna Hedenmo om hur gästerna till "Min sanning" väljs ut.
Foto: OLLE SPORRONG

I nya säsongen av "Min sanning" intervjuar du bland andra Hanif Bali, Marie-Louise Ekman och Peter Fredricson. Hur går det till när du väljer gäster?

– Det är jag och redaktören som heter Katarina Sahlin som bollar namn. Det är ett gediget arbete. Vi vill ha olika delar av samhället representerade. Det ska vara människor som sätter eller har satt spår i svenskt samhällsliv. Det kan förstås vara politiker som Thomas Bodström och Hanif Bali, en konstnär som Marie-Louise Ekman, Peter Fredricson från hästvärlden, Johan Eriksson som försvarade Akilov som får representera juridiken och Alexandra Pascalidou och hennes engagemang för förorterna. Spridningen är viktigast.

LÄS MER: Anna Hedenmo: "Jag vänjer mig aldrig riktigt vid dålig kritik" 

Kämpade med döende pappa och stalkning

Din pappa var döende i hjärntumör då du 2005-2006 utsattes för stalkning. Strax före "Aktuellt"-sändningarna fick du samtal med hot om mord, våldtäkt och sadistiskt våld. Vad gjorde det med dig?

– Det var förfärligt att se pappa tyna bort i den sjukdomen och ovanpå detta hade jag ett ganska tufft liv med mina tonårsbarn. Det var tur att man var yngre då och orkade! När det är kris i livet är rutinerna viktiga. Hur än livet är måste familjen ha mat. Jag hade häst och uppskattade att vara i stallet och gå ut och gå med hunden. Jag lägger mig inte ner och bryter ihop i ett sådant läge, utan samlar ihop den kraft jag har och knallar på. 

Men du skriver i "Uppdrag sanning" också att du var "ljusår från din vanliga mentala styrka"?

– Ja, precis. När hotbreven fortsatte att komma och mina flickor blandades in började det påverka mig i sändning. Det var asjobbigt. Direktsändningsnerven är för mig en sporre, men då blev det negativt. Jag tappade balansen och blev nervös. Då förstod jag hur viktigt det är att ha något slags mental grundstyrka. I dag känns det väldigt lätt för mig att sända, men det kräver faktiskt en inre stabilitet.

Anna Hedenmo har inte kvar sin häst, men hon rider då och då och går ofta promenader med hunden "Agge". Rutiner är A och O när livet är tufft i övrigt.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
"Kollegorna kände till de hot jag utsattes för runt 2005-2006 och jag hade bra stöd av min chef Cilla Benkö och säkerhetsavdelningen. Har man som journalist inte en så stark arbetsgivare i ryggen är det förstås ännu tuffare. Vi är många kvinnor på tv som genom årens lopp fått hot och aggressiv uppvaktning. För 10-15 år sedan var rådet alltid att inte prata om det, för det ansågs kunna trigga fler. Men inför "Uppdrag gransknings" genomgång 2013 kände jag "varför ska jag gå och bära det här ensam?", resonerar Anna Hedenmo.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Till slut greps mannen som hotat Anna Hedenmo och andra programledare. Han dömdes till sex månaders fängelse för olaga hot och ofredande och fick fotboja. "Efter den här perioden har jag inte varit med om hot av den kalibern", säger Anna Hedenmo.
Foto: CHRISTER WAHLGREN
Foto: JAN DÜSING

– Jag var rädd att svimma i början av programmet och var helt slut efter varje sändning. Till sist ville jag slippa leda "Aktuellt", men jag sade aldrig det till redaktionen. Jag tänkte att om jag slutar kommer det bli jättesvårt att gå tillbaka. Däremot bad jag att vi skulle ändra inledningen på programmet, att jag inte skulle vara i bild så lång tid i början. Visste jag att jag skulle få en andningspaus under ett inslag efter en minut och 30 sekunder så var det lugnt. 

Tommy Berggren sade före bandningen av "Min sanning" att Anna Hedenmo "i tv kunde vara lite stabbig".
Foto: DAVID HERNGREN / SVT
"Jag tyckte att det var roligt att intervjua Göran Persson i nyhetsprogrammen, för han är så uppenbart road av mötet med journalister. Det fanns en retsamhet där, men också en vilja att leverera. Han kom ofta med någon nyhet och har en fantastisk formuleringsförmåga"", menar Anna Hedenmo.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN
"När man intervjuade Carl Bildt i partiledar- eller utrikesministerrollen gällde det att aldrig komma med påståenden. Kände han sig pressad gav han sig på själva frågeställningen. Ju mer ord frågan innehöll, desto mer kunde Bildt förhala svaret så att han aldrig behövde besvara innan tiden var ute. Knepet man fick ta till som journalist var att skala av frågorna", berättar Anna Hedenmo.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
"Petter Stordalen sade före intervjun att om han skulle öppna sig för mig så ville han veta lite om mig. Därför ställde han under lunchen inför bandningen en del frågor om mitt privatliv. Fair enough. Jag blev glad och förvånad att vi lyckades få ett så lågmält och öppet samtal med honom i "Min sanning", säger Anna Hedenmo.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
"Halvåret innan min mamma dog var tufft. Vi visste att hon var döende, men livet skulle ju ändå gå vidare. Precis innan vi spelade in "Min sanning" med Amelia Adamo ringde mamma och behövde min hjälp. Jag fick kämpa med tårarna, sminkösen fick bättra på sminket innan vi gick in i studion och Amelia som själv hade en sjuk mamma kände igen situationen. Det blev en stark känsla mellan oss som färgade hela intervjun", säger Anna Hedenmo.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Hur reagerade du när regissören Tommy Berggren inför bandningen av "Min sanning" sade: "Du ser ju riktigt bra ut! I tv kan du vara lite stabbig"?

– Det var verkligen en unik grej. Jag tänkte "herregud, är han osäker och nervös?". Att säga så till en medmänniska... Men jag tänkte "här gäller det att inte gå i gång". Jag låtsades att jag inte hörde vad Tommy sade. 

Anna Hedenmo höll på att ramla i "Agenda"

Berätta om det som höll på att bli ett "klack-gate" i "Agenda"!

– Det var fruktansvärt när jag 2011 höll på att ramla i direktsändning! Jag skulle förflytta mig från Mikael Damberg till en annan intervju och då jag på mina höga klackar – som jag har för att jag är kort och vill komma i någorlunda jämnhöjd med mina gäster – klev ner från podiet så regnade manuskorten omkring mig. För en hundradels sekund tänkte jag att jag kommer att ramla i direktsändning. Det skulle jag ha fått höra till jag dog!

– Jag kände en sådan skräck. Det är klart att inte allt jag har gjort skulle ha raderats för en sådan fadäs, men i det läget kändes det trist. Jag löper alltid en risk när jag jobbar, jag står längst ut på trampolinen och ska fronta programmen. Det gäller att ha rätt. Jag jobbar med program med hög svansföring och måste verkligen veta vad jag snackar om. Man har inte råd med så många verkliga missar, då kan det ta slut.

"Oron är min motor" sade du i en Aftonbladetintervju och konstaterar att du inte skulle ha varit där du är nu om du inte haft den?

– Så är det. Oron över att inte göra ett bra jobb finns alltid där. Tv-sändningar är ingen lätt sak, det är möjligtvis mysigt efteråt, om man inte ältar hur det gick. Jag tycker att mitt jobb är så kul och spännande – och min lägstanivå är tillräckligt hög. Det har jag nog känt de senaste tio åren. Rutinen hjälper till.

"Har inte behövt välja på karriär och familj"

I "Uppdrag sanning" tackar du din familj för att du inte har behövt välja mellan föräldraskap och karriär?
– Det var självklart för min dåvarande man och mig att stötta varandra i våra jobb och i familjelivet. Jag valde väl rätt man som far till mina barn, helt enkelt. Vi äger fortfarande vårt sommarhus tillsammans och är nära vänner.

"Jag fick jobbet på "Rapport" när jag precis hade fått Fanny som nu är 26. Då skulle jag jobba varannan vecka, men det krävdes att någon var hemma med henne. Då sade min dåvarande man: "Det är klart att du ska göra det där, jag är hemma med Fanny", berättar Anna Hedenmo (här med Marianne Rundström, 1999).
Foto: SVT
Anna Hedenmo har slutat twittra. "I grunden är det bra att få respons från publiken, men de sansade inläggen var så få jämfört med hatfulla kommentarer om min person och könstillhörighet. De där hårda orden jag mötte tog bort lite av min arbetsglädje, så jag lämnade Twitter, jag är inte aktiv där längre, berättar hon för Expressens Karin Sörbring.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
"Min mamma var änka. Det var min syster och jag som tog hand om henne med de insatser som behövdes utöver det vården kunde ge. Vi var som en sambandscentral. När hemsjukvården inte räckte längre fick vi se till att det skakades fram en plats på hospice. Jag var där under hennes sista tid i livet", säger Anna Hedenmo.
Foto: SVEN LINDWALL
"Man kan höra en knappnål falla i "Min sanning"-studion. Alla som jobbar med programmet är så professionella och intresserade av vad som sägs. Det blir en väldigt speciell stämning", säger Anna Hedenmo, här med boken "Uppdrag sanning".
Foto: KARIN SÖRBRING
"Efter mitt "Sommar i P1" har jag säkert fått uppemot 200 varma och ibland självutlämnande mejl. "Det gjorde mig tagen att mitt program berörde lyssnarna. Jag tror det handlar om en igenkänning, om det allmänmänskliga; åldrande föräldrar som går bort, åren som går fort, att livet inte alltid är så glättigt det ser ut på bilder i flödet", säger Anna Hedenmo.
Foto: KARIN SÖRBRING

I "Min sanning" vill du att gästerna ska berätta om såväl privatliv som yrkesliv. Var går din egen gräns?
– Jag pratar inte offentligt om exakt hur jag lever. Vartannat hushåll i Stockholm är singelhushåll, en del ofrivilligt, andra har valt det. Jag vänder mig lite mot att det ska ifrågasättas. Jag träffar män men jag trivs med att bo själv, det är allt jag vill säga om det. 

Anna Hedenmos val

Fotboll – Ishockey

"Inget av det, men vem kan låta bli att dras med i fotbolls-VM eller -EM?".

Vin – Vatten

"Jag tycker om vin".

Soffa – Löpband

"Jag promenerar mycket och rider en del, men besöker aldrig ett gym".

Flyg – Tåg

"Min sanning" spelas in i Göteborg och jag tar tåget dit nästan varje gång. Det är frustrerande dock när det är förseningar".

Seriemaraton - Filmkväll 

"Jag gillar inte att fastna i serier, det snor så mycket tid. Jag kan bli besatt och vill exempelvis hinna läsa mer".

Hudvårdsrutin - Tvål 

"Jag håller inte på särskilt mycket med min hy. Jag har väl någon kräm, men har bra hy och är skeptisk till det mesta som påstås göra huden ung igen." . 

Deckare - Biografi

"Jag är inte intresserad av deckare eller fiktivt våld". 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.