Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Hedenmo blev hotad med kidnappning

SVT-journalisten Anna Hedenmo berättar om den svåra tiden.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

SVT-journalisten Anna Hedenmo fick patroner skickade hem till sig och hot om att någon skulle hämta henne med en svart bil om hon sände Rapport. Samtidigt låg hennes pappa för döden, berättar hon i en intervju med Icakuriren.

– Det var fruktansvärt, jag ville ju inte belasta pappa, samtidigt, han såg ju att det var något. 

Den mångåriga journalisten och SVT-profilen Anna Hedenmo och hennes döttrar hotades till livet av en 29-årig man från Malmö. 29-åringen skickade brev med patroner hem till henne och hennes kollega Anna Olsdotter Arnmar. Han hotade även med att någon skulle hämta Hedenmo i en svart bil om hon programledde Rapport flera gånger.

I dag är det tretton år sedan hoten, som kom 2005. I en intervju med Icakuriren berättar Hedenmo om den svåra tiden som inträffade samtidigt som hennes pappa låg för döden.  

– Det var fruktansvärt, jag ville ju inte belasta pappa, samtidigt, han såg ju att det var något, säger hon till Icakuriren. 

Slutade med Twitter

Till skillnad från många andra fall där journalister hotas, greps och dömdes 29-åringen. Straffet blev sex månaders fängelse för olaga hot och ofredande. Han dömdes även att betala ut skadestånd till Anna Hedenmo, Anna Olsdotter Arnmar och de två andra kvinnorna som han också utsatt. 


LÄS MER: SVT-profilen klar för nytt toppjobb 


Haten och hoten fick henne till slut av hoppa av Twitter. Det är ett beslut som hon inte ångrar, berättar hon för Icakuriren. 

– Så fort Agenda släcktes ner rasade ordkriget. Det kommer fram bra saker också men det drunknar i allt hat. Mitt sinne blev mycket lugnare när jag slutade där, säger Anna Hedenmo till tidningen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.