SVT-journalisten Anna Hedenmo berättar om den svåra tiden. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMSVT-journalisten Anna Hedenmo berättar om den svåra tiden. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
SVT-journalisten Anna Hedenmo berättar om den svåra tiden.  Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG
 Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Anna Hedenmo blev hotad med kidnappning

Publicerad

SVT-journalisten Anna Hedenmo fick patroner skickade hem till sig och hot om att någon skulle hämta henne med en svart bil om hon sände Rapport. Samtidigt låg hennes pappa för döden, berättar hon i en intervju med Icakuriren.

– Det var fruktansvärt, jag ville ju inte belasta pappa, samtidigt, han såg ju att det var något. 

Den mångåriga journalisten och SVT-profilen Anna Hedenmo och hennes döttrar hotades till livet av en 29-årig man från Malmö. 29-åringen skickade brev med patroner hem till henne och hennes kollega Anna Olsdotter Arnmar. Han hotade även med att någon skulle hämta Hedenmo i en svart bil om hon programledde Rapport flera gånger.

I dag är det tretton år sedan hoten, som kom 2005. I en intervju med Icakuriren berättar Hedenmo om den svåra tiden som inträffade samtidigt som hennes pappa låg för döden.  

– Det var fruktansvärt, jag ville ju inte belasta pappa, samtidigt, han såg ju att det var något, säger hon till Icakuriren. 

Slutade med Twitter

Till skillnad från många andra fall där journalister hotas, greps och dömdes 29-åringen. Straffet blev sex månaders fängelse för olaga hot och ofredande. Han dömdes även att betala ut skadestånd till Anna Hedenmo, Anna Olsdotter Arnmar och de två andra kvinnorna som han också utsatt. 

 

LÄS MER: SVT-profilen klar för nytt toppjobb 

 

Haten och hoten fick henne till slut av hoppa av Twitter. Det är ett beslut som hon inte ångrar, berättar hon för Icakuriren. 

– Så fort Agenda släcktes ner rasade ordkriget. Det kommer fram bra saker också men det drunknar i allt hat. Mitt sinne blev mycket lugnare när jag slutade där, säger Anna Hedenmo till tidningen. 

Relaterade ämnen
Amanda Möller Berg
Amanda Möller Berg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag