Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Hedenmo avslöjar familjeglädjen: ”Underbart”

Anna Hedenmo var nära att lämna SVT
Jag gör ”Agenda” halva året och ”Min sanning” halva året och det är ju helt perfekt, att jag får ha en fot i varje värld, säger Anna Hedenmo.
Foto: Peter Bergström/SVT
Hedenmo leder SVT:s långkörare ”Min sanning” för åttonde året i rad.
Foto: SVT

Anna Hedenmo är redo att leda SVT-långköraren ”Min sanning” för åttonde året i rad.

Nu avslöjar hon att programmet efter jul kommer att byta kanal och sändas på SVT1 – och att man stryker det omdebatterade momentet med fikapausen mitt i programmet.

– Det var en viktig igenkänningsmarkör för vårt program under de åren när vi inte var lika etablerade som vi är i dag.

I närmare 30 år har Anna Hedenmo, 59, arbetat på SVT. Och under de senaste har hon gjort sig känd som den personen som luckrar upp hemligheter och – sanningar – hos politiker och kändisar i programmet ”Min sanning”.

Hedenmo har tidigare inte gjort någon hemlighet kring att hon under en period var inne på att lämna SVT för annat, men att hennes framtidsplaner fick SVT-chefer att agera – och 2014 erbjöds hon att ta över ”Min sanning”.

– För mig var det ganska nytt, jag hade bara jobbat med nyheter. Då var det här en ny mark för mig, här kan det handla om cancer, skilsmässor och livskriser och hela livet, vilket jag är och alltid har varit, extremt intresserad av.

Hon nappade på erbjudandet, och snart åtta år senare är hon kvar, och har inga planer på att lämna kanalen eller ”Min sanning”.

– Jag är hemskt glad för det här programmet. Speciellt för att jag kör ett växelbruk, jag gör ”Agenda” halva året och ”Min sanning” halva året och det är ju helt perfekt, att jag får ha en fot i varje värld, säger Anna Hedenmo.

Hon fortsätter:

– Det är väl alltid så att man funderar, jag har lite andra projekt vid sidan om som jag inte kan gå in på. Men jag har alltid trivts otroligt bra på Sveriges Television och här kommer jag troligen förbli, sedan kan jag ju kombinera det med annat. Jag har skrivit en bok tidigare, kanske blir det mer av den varan.

Stryker omdebatterade fikapausen

På söndag sänds första avsnittet av den fjortonde säsongen av programmet när Expressens Magda Gad kommer på besök. Då passar Anna Hedenmo på att avslöja att programmet inte kommer vara sig likt.

– Dels har vi faktiskt, efter många år, tagit bort fikapausen som varit omdiskuterad. Den har vi försvarat i vått och torrt och verkligen gillat, nu har den tjänat oss väl länge, så nu har den fått gå i pension.

– Det var en viktig igenkänningsmarkör för vårt program under de åren när vi inte var lika etablerade som vi är i dag. I dag behövs den helt enkelt inte på samma sätt.

Anna Hedenmo berättar att tv-publiken och SVT-ledningen är nöjda med programmet. Faktum är att de är så pass nöjda att de kommer byta kanal, sändningsdag och tid efter jul.

– Nu har de faktiskt lagt oss i Ettan, den större kanalen, efter julhelgerna. Då byter vi också sändningsdag och sändningstid, då är det onsdag klockan 21 i Ettan.

Men det är inte det enda som är nytt i profilens liv.

– Jag har fått ett barnbarn, en liten niomånaders flicka som heter Lo, som är en häftig nyförälskelse i mitt liv.

Grattis!

– Tack! Det är en liten förändring, måste man säga. Så nu finns det en barnstol här vid mitt middagsbord och lite leksaker och så, det är väldigt roligt.

– Det är underbart, det är fantastiskt. Det är väldigt lyxigt att ta del av den här lilla människans liv utan att behöva gå upp på natten och aldrig få sovmorgon.

Ur arkivet 2018:

SVT-journalisten Anna Hedenmo berättar om hot som hon utsatts för.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.