Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Brolins starka ord – vännen dog i cancer

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Anna Brolin fick hålla tillbaka tårarna när hon berättade om sin vän Hannah Ekwall som gick bort i cancer i år.
Foto: Skärmbild / TV4
Hannah Ekwall var gift med sportjournalisten Patrick Ekwall.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Anna Brolin.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Arantxa Alvarez, 30, programledde årets ”Cancergala 2022” tillsammans med Anna Brolin.
Foto: SVT
Hannah Ekwall, som gick bort i cancer i fjol, hedrades på årets cancergala. På bilden tillsammans med maken Patrick och barnen Wilma och Tindra.
Foto: CRISTOPHER BENITAH / OVERTID

Anna Brolin programledde årets cancergala ”Tillsammans mot cancer” i TV4. 

Hon berättade under galan om sin väninna Hannah Ekwall, som gick bort i cancer i fjol. 

– I år skulle min vän Hannah ha fyllt 40 år. Det fick hon aldrig, säger Brolin med gråten i halsen. 

Anna Brolin, 41, berättar öppenhjärtligt om sin första kontakt med cancern på årets cancergala i TV4 – ”Tillsammans mot cancer”. 

– När min mamma Agneta drabbades av bröstcancer för nitton år sen stannade livet upp. Det blev grumligt, och kallt. 

Men mamma, Agneta Wilkert-Brolin, överlevde. 

– Tack vare sjukvården och forskningen har jag fått ha min mamma vid min sida i 20 år. Hon har fått bli mormor två gånger om och har dessutom en riktigt vass backhand som 75-åring, säger Brolin. 

Höll tillbaka tårarna

Programledaren fick dock kämpa med att hålla tillbaka tårarna när hon berättade om sin väninna Hannah Ekwall, som gick bort i cancer i februari i fjol. 

– I går skulle min vän Hannah ha fyllt 40 år. Det fick hon aldrig, cancern tog hennes liv vid 39 års ålder, säger Brolin med gråten i halsen. 

Frisören Hannah Ekwall drev salongen Etoile Hair och var gift med sportjournalisten Patrick Ekwall. De hade tillsammans två barn, Tindra och Wilma. 

Familjen delade med sig av sjukdomstiden öppet på sociala medier. I februari i fjol avled hon efter att den aggressiva cancern spridit sig från bröstet till levern och blivit resistent mot behandlingen.

– Hon var den mest levnadsglada, givmilda, positiva och öppna människa jag någonsin träffat. Vi pratade aldrig om slutet här hemma, för det fanns inget slut i Hannahs värld, sa maken till Expressen då. 

Vikarierade covidsjuka Pär Lernström

Det blev snabba svängar för Anna Brolin inför årets cancergala. Pär Lernström var till en början inbokad i Annas plats, men han fick covid-19 och fick ställa in. 

Då fick Anna förfrågan i sista stund – och tackade ja. 

– Det är en otroligt viktig kväll och jag vet själv hur viktig forskningen är. Min mamma överlevde cancer och utan viktiga framsteg i forskningen hade mamma kanske inte klarat sig, har hon sagt innan galan i ett pressmeddelande.

Årets gala direktsändes från Grand Hotel i Stockholm. Anna Brolin ledde den tillsammans med programledaren och sångerskan Arantxa Álvarez, 30. 

Alvarez berättade också om nära och kära som drabbats av sjukdomen. Hon berättar att hon minns sin farbror, som inte överlevde cancern, med sorg. Men hon berättar också att hon känner hopp och kärlek då hon bär armbandet som månadsgivare. 

– Min faster Lorena lyckades ”kick cancer in the ass.” Och kärlek vill jag skicka till min farbror i Chile och han hälsar att han är långt ifrån klar i livet. 

I slutet av galan uppdagades att årets gala värvat 13 500 nya månadsgivare till Cancerfonden. Dessutom hade man samlat in 154 200 000 kronor till cancerforskningen. 


Pär Lernströms egna ord om coronabeskedet: Supertråkigt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.