Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Books ilska mot SVT efter fiaskot

Anna Book
Foto: Sven Lindwall
Anna Book
Foto: Sven Lindwall

Hon blev diskad i Melodifestivalen 2016.

Nu uppger Anna Book att SVT och Fredrik Kempe lovat henne en ny låt och en ny chans i nästa års tävling. Men ännu är löftet inte infriat och nu riktar hon kritik mot SVT.

– Jag tycker att de ska visa att de har en ryggrad, säger Anna Book.

Det skulle bli en storstilad comeback i Melodifestivalen. Istället slutade det med fiasko för Anna Book.

Två dagar innan sändning diskvalificerades hennes bidrag "Himmel för två" då den redan tävlat i Moldavien 2014.

Nu hoppas Anna Book på att få revansch i nästa års upplaga av Melodifestivalen. Men enligt henne beror allt på SVT.

– Ja jag väntar bara på den här låten, revanschen och möjligheten att komma tillbaka till Melodifestivalen som jag blivit lovad. Bollen ligger hos SVT och de som har lovat mig en ny låt, säger hon.

Vem har lovat dig en låt?

– Det har Fredrik Kempe gjort. Men jag väntar fortfarande.

Så du har inte fått någon officiell förfrågan än?

– Nej det har jag inte och det kan jag faktiskt ärligt säga att jag inte tycker att det är okej att de inte ens har velat ta diskussionen. Men jag är en stor flicka och jag kan gråta för mycket men jag tänker inte gråta för det här, säger hon och fortsätter:

– Det är väldigt lätt att säga saker och ting men att leva upp till det är tydligen svårare. Men jag har stora förhoppningar och förväntningar för jag tycker att jag förtjänar en ny chans. Det var inte mitt fel att låten blev diskvalificerad.


LÄS MER: Anna Book diskas från Melodifestivalen


Anna Book riktar kritik både mot SVT och mot låtskrivarna bakom "Himmel för två".

– Kom igen nu, det var tre låtkompositörer, de borde ha haft koll på sitt verk. Och jag tycker också att SVT som presenterade låten för mig borde ha haft det.

Anna Book anser att hon gjort uppoffringar och att det nu är SVT:s tur.

– Jag skickade ju faktiskt in ett helt annat bidrag och så fick jag veta att SVT ville ha mig men de ville inte ha den låten och då var jag ödmjuk och tog fajten med de låtskrivare som jag hade skickat in en låt tillsammans med, säger hon och fortsätter:

– Jag förklarade läget för låtskrivarna, "så här är det jag måste tänka på mig själv och jag vill vara med i Melodifestivalen. Jag tycker att jag tog fajten och var väldigt rakryggad.

Anna Book tar fortfarande hårt på diskvalificeringen.

– Att presentera en låt för en artist som sedan blir diskvalificerad två dagar innan, det är jävligt hårt alltså. Det har ju aldrig hänt förut och jag hoppas aldrig att det händer någon annan, säger hon och fortsätter:

– Jag menar Molly Sandén gick ju fri fast hennes låt blev spelad tre veckor innan. Är inte regler till för att följas?

Hårda kravet på SVT: Visa ryggrad

Anna Book har dock inte gett upp hoppet om att få vara med i Melodifestivalen 2017.

– Jag väntar absolut på att de ska höra av sig och jag förväntar mig att åtminstone få en låt presenterad för mig. Har man sagt att man ska göra det då ska man väl göra det, eller hur?

Hur kommer du reagera om det inte sker?

– Jag är alldeles för förståndig och stabil för att förbannad men jag kommer absolut bli besviken. Jag tycker inte att man gör så här, att man lovar en ny chans och sedan utsätter man en artist, och även Camilla Läckberg som skrev den svenska texten och alla andra i teamet som hjälpte till, för en sådan här sak.

– Att bara häva ur sig en sådan grej och sedan inte leva upp till det. Jag tycker att de ska visa att de har en ryggrad för annars så... jag har i alla fall en ryggrad.


LÄS MER: Charlotte Perrelli petas som programledare


Anna Book säger att hennes förväntningar på SVT är stora.

– Så är det.  Och om de inte ens vill ta en diskussion och ge mig chansen att åtminstone få prova med en ny låt, då tycker jag att de inte bara har svikit mig utan också sig själva och det som de påstår att de står för.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.