Anna Book skulle tävla i lördagens deltävling av Melodifestivalen i Göteborg på lördag. Foto: Sven LindwallAnna Book skulle tävla i lördagens deltävling av Melodifestivalen i Göteborg på lördag. Foto: Sven Lindwall
Anna Book skulle tävla i lördagens deltävling av Melodifestivalen i Göteborg på lördag. Foto: Sven Lindwall
Lili Assefa och Christer Björkman på väg in till den blixtinkallade presskonferensen. Foto: Sven LindwallLili Assefa och Christer Björkman på väg in till den blixtinkallade presskonferensen. Foto: Sven Lindwall
Lili Assefa och Christer Björkman på väg in till den blixtinkallade presskonferensen. Foto: Sven Lindwall
Christer Björkman bekräftade att Anna Books låt "Himmel för två" blir utesluten då den redan tävlat en gång i Moldavien. Foto: Sven LindwallChrister Björkman bekräftade att Anna Books låt "Himmel för två" blir utesluten då den redan tävlat en gång i Moldavien. Foto: Sven Lindwall
Christer Björkman bekräftade att Anna Books låt "Himmel för två" blir utesluten då den redan tävlat en gång i Moldavien.  Foto: Sven Lindwall

Anna Book diskas från Melodifestivalen

Publicerad

Anna Book diskvalificeras från Melodifestivalen 2016.

Hennes bidrag "Himmel för två" har redan tävlat i Moldavien 2014.

– Den här låten är diskvalificerad. Som artist är jag helt förkrossad över att behöva göra det här, säger Christer Björkman.

Anna Book har repeterat och laddat för Melodifestivalen 2016 en lång tid - under torsdagskvällen fick hon ett tufft besked. Hennes bidrag "Himmel för två" diskas från tävlingen.

SVT bekräftar att samma låt tävlade redan 2014 i Moldaviens uttagning till Eurovision, efter att Aftonbladet först rapporterat om det. Christer Björkman levererade beskedet under SVT:s blixtinkallade presskonferens i Göteborg.

– Den här låten är diskvalificerad. Som artist är jag helt förkrossad över att behöva göra det här. Men den här offentliggörandeprincipen är en av de mest grundläggande reglerna vi har, sa Christer Björkman under presskonferensen.

Christer Björkman: "Fullständigt förkrossad"

Christer Björkman berättade att beskedet tog hårt på Book.

– Anna Book är självfallet fullständigt förkrossad, så klart, vilket jag är också. Vi har laddat för det här i fyra månader, det är klart att det är fruktansvärt.

 

 

LÄS MER: Viktor Frisk är sjuk – ställer in framträdande

 

 

Han berättade även att Anna Book blivit erbjuden en roll som gästartist - men att hon ännu inte besvarat förfrågan.

– Vi har erbjudit Anna att få framföra låten utom tävlan som gästartist i programmet. Huruvida hon vill göra det eller inte har vi inget svar på än. Det får vi invänta och se.

SVT vet inte hur de ska fylla ut platsen om Anna Book väljer att tacka nej.

– Vi får se på om vi kan fylla ut det på annat sätt eller om vi ber om kortare sändningstid.

 

 

LÄS MER: Charlotte Perrelli petas som programledare

 

 

Christer Björkman: "Förbrukad"

Låtskrivarna Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson, Larry Forsberg hade ingen aning om att "Himmel för två" räknades som förbrukad, sa Christer Björkman.

– I deras värld har de inte varit med och tävlat, de har sett det som att de har skickat in den, precis som om man skickar in till den svenska tävlingen. Kommer den inte med är den inte förbrukad. Skillnaden här är att det här tv-bolaget lade ut de sista 40 bidragen på nätet, då är den ju publicerad.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag