Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Book diskas från Melodifestivalen

Anna Book skulle tävla i lördagens deltävling av Melodifestivalen i Göteborg på lördag.Foto: Sven Lindwall
Lili Assefa och Christer Björkman på väg in till den blixtinkallade presskonferensen.Foto: Sven Lindwall
Christer Björkman bekräftade att Anna Books låt "Himmel för två" blir utesluten då den redan tävlat en gång i Moldavien. Foto: Sven Lindwall

Anna Book diskvalificeras från Melodifestivalen 2016.

Hennes bidrag "Himmel för två" har redan tävlat i Moldavien 2014.

– Den här låten är diskvalificerad. Som artist är jag helt förkrossad över att behöva göra det här, säger Christer Björkman.

Anna Book har repeterat och laddat för Melodifestivalen 2016 en lång tid - under torsdagskvällen fick hon ett tufft besked. Hennes bidrag "Himmel för två" diskas från tävlingen.

SVT bekräftar att samma låt tävlade redan 2014 i Moldaviens uttagning till Eurovision, efter att Aftonbladet först rapporterat om det. Christer Björkman levererade beskedet under SVT:s blixtinkallade presskonferens i Göteborg.

– Den här låten är diskvalificerad. Som artist är jag helt förkrossad över att behöva göra det här. Men den här offentliggörandeprincipen är en av de mest grundläggande reglerna vi har, sa Christer Björkman under presskonferensen.

Christer Björkman: "Fullständigt förkrossad"

Christer Björkman berättade att beskedet tog hårt på Book.

– Anna Book är självfallet fullständigt förkrossad, så klart, vilket jag är också. Vi har laddat för det här i fyra månader, det är klart att det är fruktansvärt.

 

 

LÄS MER: Viktor Frisk är sjuk – ställer in framträdande

 

 

Han berättade även att Anna Book blivit erbjuden en roll som gästartist - men att hon ännu inte besvarat förfrågan.

– Vi har erbjudit Anna att få framföra låten utom tävlan som gästartist i programmet. Huruvida hon vill göra det eller inte har vi inget svar på än. Det får vi invänta och se.

SVT vet inte hur de ska fylla ut platsen om Anna Book väljer att tacka nej.

– Vi får se på om vi kan fylla ut det på annat sätt eller om vi ber om kortare sändningstid.

 

 

LÄS MER: Charlotte Perrelli petas som programledare

 

 

Christer Björkman: "Förbrukad"

Låtskrivarna Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson, Larry Forsberg hade ingen aning om att "Himmel för två" räknades som förbrukad, sa Christer Björkman.

– I deras värld har de inte varit med och tävlat, de har sett det som att de har skickat in den, precis som om man skickar in till den svenska tävlingen. Kommer den inte med är den inte förbrukad. Skillnaden här är att det här tv-bolaget lade ut de sista 40 bidragen på nätet, då är den ju publicerad.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.