Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anna Ankas tragedi – när hon lämnade offentligheten

"Jag är inte lika naiv som jag var senast. Jag tror också att jag är mer positiv och glad i dag och att tittarna kommer att märka det", säger Anna Anka. Foto: OLLE SPORRONG
"Att stryka mina kalsonger fick jag säga till Anna att sluta med, haha", förklarar David Johansson som sedan snart två år är sambo med Anna Anka. Foto: OLLE SPORRONG
Anna Anka, aktuell i "Svenska Hollywoodfruar", berättar för Expressens Karin Sörbring att hon tycker att de andra fruarna i programmet inte har levererat. Foto: OLLE SPORRONG
David Johansson, 27, fystränare, följer sambon Anna Anka, 47, under event och intervjuer i Sverige för att få en inblick i hur hennes liv ser ut och för att bättre kunna vara ett bollplank. Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Anna Anka. Foto: OLLE SPORRONG
Anna Anka och Paul Anka. Foto: JONAS ERIKSSON
1 / 7

Det första året tillät Anna Anka inte att sambon gjorde någonting i hemmet.

Men nu har David Johansson, 27, förändrat hennes syn på jämställdhet  – och fått henne att sluta stryka hans kalsonger. 

–  Så småningom har jag gått med på att David tar över den roll som jag varit emot tidigare. Men jag hade inte velat att han skulle vara hemma i nio månader och ta hand om en bebis, säger den 47-åriga Hollywoodfrun, som också avslöjar att hon inte har träffat sina barn på tre år och berättar om "breakthrough-experiencen" som hjälpte henne att sörja och balansera smärtan över att inte längre ha kontakt med sonen och dottern.

Anna Anka lägger handen på sambons arm där vi sitter på Grand Hôtels "Verandan".  

– Vad ska du ha, älskling? frågar Anna sin David som hon varit tillsammans med i snart två år. 

– Köttbullar, för fjärde dagen i rad. Men Annas hemgjorda köttbullar är mycket godare och saftigare, svarar David Johansson som är fystränare.

Anna beställer kycklingsallad, men ska senare skicka ut kycklingfilén som hon och David enas om är alldeles för torr.  

Du säger till de andra i "Svenska Hollywoodfruar" att de inte har levererat?

– Jag står för mina åsikter. De har inte levererat. Det är inte jag personligen som säger det, det är rena fakta utifrån publiksiffrorna. De har aldrig kommit upp i de tittarsiffror som vi hade när jag var med i showen. 

Har du förändrat din syn på jämställdhet sedan du 2009 skrev på Newsmill att svenska pappor är tragiska med sina blöjbyten och sin jämställdhet och att det är hemmafruns skyldighet att se till att mannen är tillfredsställd?

– Jag bröt den politiska och sociala barriären och det var nog därför jag blev ett sådant fenomen. Jag tryckte på saker i samhället som folk har lärt sig att man inte får säga. När du säger något som skakar om kommer rädslan in. Den rädslan kan stå i vägen för karriärer, förhållanden... Hela livet kontrolleras många av rädsla, men jag har aldrig låtit den stoppa mig.

 

 

Anna Anka berättar för Expressens Karin Sörbring om hur hon förändrat sin syn på jämställdhet efter skilsmässan från Paul Anka och i och med mötet med nye sambon David Johansson. Foto: OLLE SPORRONG

"David fick inte städa, inte laga mat"

Men under de här nio åren har du gått igenom en skilsmässa och du har inte längre dina barn hos dig. Har det gjort att du ser annorlunda på män som exempelvis byter blöjor?

– När det kommer till David och mig tillät jag det första året inte att han hjälpte till med någonting i hemmet. Han fick inte städa, laga mat. Så småningom har jag gått med på att vi gör maten tillsammans, att han tar över den roll som jag har varit emot hela tiden. Men jag skulle inte vilja att han var hemma i nio månader och tog hand om en bebis. Då hade jag velat ha personal som hjälpte oss. Jag hade inte velat lägga den pressen eller hela den "responsibilityn" på honom. Jag har lite svensk syn, lite amerikansk och jag balanserar dessa två när det kommer till jämställdheten.

Fakta/Vann skönhetstävling

NAMN: Anna Anka.

ÅLDER: 47.

YRKE: Modell, tv-personlighet.

BOR: Mångmiljonvilla i Kalifornien. 

FAMILJ: Sambon David Johanson, 27, fystränare. Dottern Ellie, 16, (med exmaken Lou Yeager) och sonen Ethan, 12 (med exmaken Paul Anka). 

FÖDD OCH UPPVUXEN: Föddes i Polen, flyttade som treåring till Bjuv i Skåne.

FÖRÄLDRAR: Adopterades av en familj, men ordnade som 15-åring att hon fick fosterföräldrar, Eva och Gert. 

UTBILDNING: Ekonomisk linje på gymnasiet i Helsingborg.

KARRIÄR: Vann skönhetstävlingen Miss Hawaiian Tropic (1993). Statistroll i "Dum & dummare" (1994), personlig tränare på kändisgym, träningsboken "The 30-minute pregnancy workout book", "Svenska Hollywoodfruar" (2009), "Anna Ankas jul", realityserien "Anna Anka söker assistent" (2010) och "I form med Anna Anka" (2010). Medverkade i "Fångarna på fortet" och Norges "Let's Dance" (2011). "Så blev vi svenska Hollywoodfruar" (2013).

AKTUELL: I "Svenska Hollywoodfruar" som hade premiär på TV3 4 september och sänds på tisdagar kl 21.00.

Vad är det som skiljer "Anna Anka anno 2018" från den Anna Anka vi såg i premiären för nio år sedan?

– Jag är inte lika naiv som jag var senast. Jag tror också att jag är mer positiv och glad i dag och att tittarna kommer att märka det.

Men du sade redan 2009 att du "aldrig hade varit lyckligare". Trodde du det, då?

– Jag hade ett ensidigt tänkande för nio år sedan, levde i illusionen att livet skulle vara som det var, att man inte fick säga någonting. Jag satte Paul på en piedestal och kastade mig själv i rännstenen. Jag sätter aldrig mer en människa på piedestal. 

"Jag har rättigheten att se mina barn. Rätten har sagt att Paul och jag ska reda ut detta och komma överens skriftligt tillsammans om när jag kan träffa Ethan", säger Anna Anka. Foto: OLLE SPORRONG

När hade du senast kontakt med din son Ethan?

– Jag har varken haft kontakt med Ethan eller Ellie på tre år nu. Sommaren 2017 kom domstolsbeslutet om att Paul har rätt att bestämma när jag får träffa och ha umgängesrätt med Ethan. Jag har alltså inte förlorat vårdnaden om Ethan, bara kontakten. Men jag har rättigheten att se mina barn. Rätten har sagt att Paul och jag ska reda ut detta och komma överens skriftligt tillsammans om när jag kan träffa Ethan. 

När kommer det att ske?

– Aldrig. Paul kommer tyvärr inte att tillåta mig att träffa Ethan. Det är så sorgligt.

 

Har inte haft kontakt med sina barn på tre år

Och du träffar inte din dotter Ellie heller?

– Nej, mina exmän Paul och Lou, Ellies pappa, gick ihop samtidigt. I USA är det skillnad om man anklagas för att exempelvis ha dödat någon. Då anses du inte skyldig förrän det är bevisat – och en jury på tolv medlemmar tar ställning till saken. Får du däremot en familjerättslig anklagelse emot dig måste du själv bevisa att du är oskyldig och det är en ensam domare som fattar beslutet. Vad du än anklagas för tas dina barn ifrån dig under den långa tid som utredningen pågår. 

Anna Anka med sina advokater 2017. Till vänster Philip Monahan och Lisa Helfend Meyer. Foto: THOMAS ENGSTRÖM / EXPRESSEN

Hur påverkar det dig att du inte kan ha kontakt med dina barn just nu?

– Jag gick till en "human behavior specialist" som hjälpte mig att gå igenom den här tragedin. Han lärde mig att du vid varje tragedi måste lära dig att se fördelarna och nackdelarna och att de måste väga lika tungt.

– Tittar jag på min situation, tycker synd om mig och känner mig som ett offer för att jag inte har barnen hos mig blir jag ett offer. Då klarar jag inte situationen, ser bara nackdelarna, blir deprimerad och förlorar mig själv.

Så hur gick den här behandlingen till?

– Han sade till mig att skriva hundra fördelar med att jag inte har barnen. I det läget tänkte jag "hur kan man sitta och säga att det inte är en fördel att ha sina barn?". Men han bröt ner allt och ville med testet och kunskapen balansera mina tankar och känslor så att jag i slutänden bara skulle känna kärlek och "gratitude" (tacksamhet, reds anm). 

– Att balansera sina känslor efter en tragedi är enda sättet att gå vidare. Annars fastnar du i sorg och negativitet. 

"Titta gärna på dokumentären "Divorcecorp". Bara i Kalifornien är det en mångmiljardindustri. Advokaterna har insett att de kan få föräldrar att betala hur mycket som helst för att processa", säger Anna Anka. Foto: OLLE SPORRONG

Får du ens ha kontakt med dina barn och skriva brev, skicka födelsedagspresenter?

– Ja, absolut, det får jag. Men jag har resonerat som så att när domstolsbeslutet kom ska jag inte fortsätta det här bråket. Jag ska inte bli anklagad för någonting igen. För mig var det bättre att dra mig undan och i framtiden kunna förklara för mina barn att jag på grund av de anklagelser som kom inte har vågat skicka brev eller saker till dem.

– Titta gärna på dokumentären "Divorcecorp". Bara i Kalifornien är det en mångmiljardindustri. Advokaterna har insett att de kan få föräldrar att betala hur mycket som helst – sälja sina hus, låna pengar – för att processa. Det leder till att man sällan utgår från vad som är bäst för barnen.

Sambon David Johansson håller Annas paraply under fotograferingen så att hennes hår inte ska bli förstört inför kvällens gala. Foto: OLLE SPORRONG

Tog av pensionspengarna för att finansiera processerna

Hur mycket pengar lade du på processerna?

– Från 2015 till 2017 lade jag över två miljoner dollar på det här.

Hur finansierade du det?

– Jag var tvungen att använda mina pensionspengar. När jag träffade Paul hade jag ändå jobbat hårt i många år och arbetat upp en viss finansiell stadga. För mig var det oerhört viktigt att få en rättegång där jag kunde rentvå mig från anklagelserna. 

– Jag hade kunnat fortsätta och överklaga domarens beslut. Det skulle kosta mig ytterligare tio miljoner dollar. Processen skulle kunna pågå till barnen är 18 år. Jag har inte pengar att driva den här rättsprocessen mot så rika exmakar. Det påverkar mig finansiellt på många vis. Men jag var heller inte villig att förlora allt jag hade.

Hur försörjer du dig nu?

– Jag lever på mina pensionspengar! Hela mitt liv har jag jobbat och lyckats sätta upp en bas, men man kan inte bara ta och ta av den hela tiden. 

Vi byter samtalsämne. Anna förklarar att hon är en lojal person och David nickar instämmande. 

– Får hon kärlek ger hon tiofaldigt tillbaka. Hon ser till att jag ska ha mat, att det är fint, att jag har det bra, att jag är tillfredsställd, säger han.

Anna Anka och David Johansson är inte många centimeter ifrån varandra under intervjun med Expressen. Foto: OLLE SPORRONG

Anna fyller i:

– Tvättar dina kläder, stryker dina kalsonger...

David:

– Att stryka mina kalsonger fick jag säga till dig att sluta med, haha. Men jag försöker ge tillbaka så mycket jag bara kan, när jag har tid. Vi ställer upp för varandra. Nu har jag jobbat mig in och får hjälpa till. Det tycker jag bara är roligt. Det behöver vara balans. Jag kan inte sitta i en soffa när hon går där och städar, det klarar jag inte av.

 

David: "Tror att Anna uppskattar att få skurhjälp"

Om du är uppvuxen i Sverige kanske du inte är så van vid den könsuppdelningen, heller?

David: – Nej, när Anna ligger och skurar golvet så tror jag att hon uppskattar att jag lägger mig där med henne och gör det. 

David Johansson följde även med Anna Anka på årets "Kristallengala" på Cirkus i Stockholm, innan paret flög till Skåne för att umgås med familj och vänner. Foto: OLLE SPORRONG

Var det ovant för dig att "ta emot", Anna?

– Mm. Jag hade svårt för att mannen jag älskade skulle ner på golvet och städa med mig, det var så fel i min värld. David intygade gång på gång att det var okej för honom.

David tillägger:

– Det var ju lätt att imponera på Anna! Bara att jag ställde undan tallrikarna efter maten och diskade – som jag har fått lära mig sedan jag var liten – var hon inte van vid. 

Anna:

– Nej, jag blev chockad när jag kom hem och disken stod i diskstället i stället för i vasken. 

 

 

Anna Ankas val

Fotboll – ✓ Ishockey

Thailand – ✓ Fjällen

Vin – ✓ Vatten

Soffa – ✓ Löpband

Köttbullar – ✓ Fiskgratäng

✓ Flyg – Tåg

Rödgröna – ✓ Alliansen

Trump - Obama

Kungen – ✓ Drottningen

Seriemaraton - ✓ Filmkväll 

Ostbågar - ✓ Ostbricka 

✓ Hudvårdsrutin - Tvål 

Retro - ✓ Trendigt

 

"Jag är fascinerad av Anna och hennes styrka. Hon har studerat människobeteende mycket, ser objektivt på situationen, gör sig inte till ett offer. Hennes energi och styrka imponerar", säger sambon David Johansson. Foto: OLLE SPORRONG

 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!