Anna Anka om 2010: "Jag vill ta det väldigt försiktigt. Det måste kännas rätt. Det är svårt att veta vem man kan lita på. Bryr de sig egentligen om mig eller är de bara där för sin egen skull?" Foto: Thomas Engström
Anna Anka om 2010: "Jag vill ta det väldigt försiktigt. Det måste kännas rätt. Det är svårt att veta vem man kan lita på. Bryr de sig egentligen om mig eller är de bara där för sin egen skull?" Foto: Thomas Engström

Anna Anka största nöjesprofilen 2009

Publicerad
Uppdaterad
Från okänd till ökänd på en vecka.
Riket har knappast skådat ett genombrott mer brutalt än Anna Ankas.
- Det klart att jag funderar mycket över vad det var som hände. Det här har kostat mig mycket, speciellt i mitt förhållande, säger Anna Anka.
Dragningskraften hos förunderligt strålande stjärnor har utan tvekan avtagit dramatiskt under 00-talet. Det här är ingen tid för gudomliga Garbos. Utan för stjärnor vi stör oss på – Carola, Ernst Kirchsteiger, Bert Karlsson, Linda Rosing och Blondinbella.
Men ingen av dem kommer ens i närheten av Anna Anka.

Koncentrat av allt


Hon är inte bara en kändis. Hon är den ultimata dokusåpakaraktären. Realityeran har varit fylld av bonniga dialekter, mobbing, pengar, självsvält, sex och kroppsfixering.
Och när vi trodde att vi sett allt kom Anna Anka och var som ett slags ljuvligt koncentrat av allt detta.
Det blev förstås skandal. Folk blev som hypnotiserade av lyxhustrun. Under flera veckor var det i princip omöjligt att uttrycka en tanke, utan att blanda in Anna Anka. Hon dunkades duktigt som ett slagträ i debatten, till synes utan att själv ta skada.
Eller?
– Nej, jag mår jättebra, intygar Anna Anka för mig, lika flamsigt glad som i tv.
– Men jag har fått ändra mina tankar, och justera mitt liv. Sen är det klart att jag funderar mycket över vad det var som hände. Ska jag hålla på med det här? Är det värt det? Allt är så nytt fortfarande och det är mycket möjligt att jag inte pallar i längden. Det här har kostat mig mycket, speciellt i mitt förhållande.
Ska ni skiljas du och Paul? Ni verkar väldigt flexibla på den punkten.
– Förhållandet mellan mig och Paul är som första världskriget. Först så ligger vi och skjuter på varandra, nu har vi det mysigt och dricker vin. Vi får se 2010.
Men du verkar till stor del definiera dig själv utifrån din man, att du är Mrs Anka. Vem är du utan honom?
– Jag kommer alltid att vara Anna Anka. Jag har alltid varit min egen person, även med Paul. Många tror att han har gjort mig, men jag har skapat mig själv. Han är en så liten del av mitt hela liv.
Tycker du fortfarande att kvinnan måste ställa upp för sin man på alla sätt och vis?
– Ja. Jag verkligen gör allt för mina män, och det har jag bevisat för hela världen under de år jag har varit med Paul. Nu är det hans tur att visa vad han gör för sin fru, och kan han inte supporta mig och glädjas åt min succé, då är det han som förlorar. Vart ska han gå i sitt liv? Han är 70 år.

"Tog det personligt"


I serier som ”Paradise Hotel” har deltagarna one night stands i tv, utan att nån bryr sig. Men när du berättade om morgonavsugningarna av din man, då gick folk i taket. Är inte det lite märkligt?
– Jag tror att det blev en reaktion för att jag vågade säga nåt sånt. Många tänkte nog: Gör hon verkligen det för sin man? Och kanske skämdes för att de inte är där för sina män. De kanske tog det personligt. Jag träffade en öm punkt.
Vilken relation har du annars till Sverige och hemorten Bjuv?
– Jag åker hem varje år och tar mina barn till ridskolan där jag red som barn. Det är en tradition som jag haft sen Ellie var 9 månader gammal och jag tog henne till hästen som jag själv brukade rida på.
– Sen så har jag kompisar kvar i Bjuv, och när vi pratar i telefon så är det som det var i går vi gick i skolan tillsammans. Jag tycker det är skönt att komma hem till kompisarna. Man har inte pressen på sig att springa runt i högklackat, klänning och smycken. Jag kan bara vara i mina träningskläder, köra runt i en Volvo och inte bry mig. I USA ska man alltid vara tipptopp.
Hur blir det att komma hem den här sommaren då?
– Ja gud, vågar jag åka hem? Jag har funderat lite på det. Det beror på vad som händer efter de här kommande showerna. Om det blir för mycket negativitet, om man är hatad.
Har du fortfarande ingen kontakt med dina svenska adoptivföräldrar ?
– Nej. Jag bestämde för längesedan att det var något jag inte ville ha. Sen dog min adoptivpappa i somras.
Du träffade inte din pappa innan han dog? Kändes inte det svårt?
– Nej, när jag var sexton skrev jag ett långt brev om alla mina känslor, för att jag ville att de skulle förstå mitt val. Jag sa farväl då, på ett sätt som kändes fint och var okej för mig.

"Alltid sökt någonting"


Du blev bortadopterad från Polen som 3-åring. Din barndom kan knappast ha varit nån lekstuga...

– Jag har ju varit själv hela mitt liv, alltid sökt någonting. Det är därför det är så vikigt för mig med äkta känslor och närhet i ett förhållande. Sen fick man egna barn och det fyllde det tomma hålet som jag hade haft som liten.
Det verkar viktigt för dig att visa att du lyckats?
– Ja, det kan man helt klart säga. När det här hände över en natt, då visste jag inte om jag skulle fullfölja det. Men sen så tänkte jag att det här kanske hände för att jag skulle visa att jag kunde göra succé och bryta med min barndom.
Hur förklarar du själv ”Anna Anka”-fenomenet – att alla reagerar så starkt på det du säger?
– Jag tror att det är något som behöver komma upp till ytan. Det är bra med debatt. Bra att ändra på saker och öppna ögonen på folk. Du vet, folk lever sitt vardagsliv, åtta till fem, och sen kommer Anna Anka och slår hammaren i bordet.
Du är inte bara en simpel dokusåpakändis då, som vi kommer att vara less på till nästa jul?
– Det vet man aldrig. Man kanske bara har ett år. Då är jag nöjd med det.
Vad vill du med 2010?
– Jag vill ta det väldigt försiktigt. Det måste kännas rätt. Det är svårt att veta vem man kan lita på. Bryr de sig egentligen om mig eller är de bara där för sin egen skull?

DISKUTERA LISTAN HÄR!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag