Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anna Anka: "Jag tog mig in olagligt i landet"

Tillbaka. Anna Anka blev ett känt ansikte för svenskarna hösten 2009. Nu är hon snart tillbaka i rutan - tillsammans med Maria Montazami och ­Gunilla Persson syns hon i serien "Så blev vi svenska Hollywoodfruar" med start i januari. Foto: Tv3

Hon var Hollywoodfrun som Sverige älskade att hata. I den allra första säsongen av "Svenska Hollywoodfruar" 2009 var det Anna Anka som ägde.

Nu är hon tillbaka i en ny serie, tillsammans med Maria Montazami och Gunilla Persson.

- Det här är helt annorlunda, och det var därför jag ställde upp. De ville visa min resa. Hur jag var när jag kom till USA, hur jag blev den är i dag. Jag tror inte att Sverige vet vem jag är, säger Anna Anka.

Tre Ankor vi minns

Brosket

Anna Anka tränar mycket och är noga med vad hon äter - ett föredöme.

Men de flestas gräns går nog vid brosk, eller strax före.

Inte Annas.

- Jag älskar brosk, sa Anna Anka i "Svenska Hollywoodfruar".

Kycklingbrosk är näringsrikt och skyddar mot cancer, enligt Anna Anka.

Avsugningarna

I "Svenska Hollywoodfruar" avslöjade Anna Anka också en del som sin syn på sex.

- Om ens make vill att man suger av honom varje morgon måste man ställa upp på det, sa hon då.

I en DN-intervju utvecklade hon åsikten.

- Jag accepterar inte otrohet och om min man inte är tillfredsställd kommer han att gå till någon annan.

Hemmafruattacken

På debattsajten Newsmill skrev Anna Anka ett inlägg där hon försvarade hemmafrun som social institution.

Svenska pappor som umgås med sina barn är "tragiska", skrev hon bland annat i artikeln.

Kristdemokraten Lennart ­Sjögren välkomnade henne till partiet, men Anna Anka avslöjade senare att debatt-inlägget var mer tänkt som ett skämt.

Även Göran Hägglund, ­Kristdemokraternas partiledare, fick kalla fötter inför rekryteringen av Hollywoodfrun.

Sammanställning: Maria Rydhagen

Anna anka om vårens program

I januari börjar TV3 sända helt nyinspelade "Så blev vi svenska Hollywoodfruar", där vi får se Anna Anka och Maria Montazami och Gunilla Persson, även de Hollywoodfruar.

- Det här är helt ­annorlunda, och det var därför jag ställde upp. De ville visa min resa. Hur jag var när jag kom till USA, hur jag blev den är i dag. Jag tror inte att Sverige vet vem jag är, säger Anna Anka om sin medverkan i det nya programmet.

Originalprogrammet "Svenska Hollywoodfruar" ­spårade ur, tycker hon.

- Konceptet var bra, men det förstördes när de drog in en massa olika fruar och alla skulle bråka.

Anna Anka, född Åberg, flyttade till USA för tjugo år sedan, blev personlig tränare åt artisten Paul Anka, gifte sig med honom och blev svensk tv-stjärna.

Resten är historia.

Men det kunde ha slutat illa. Hon var 21 år och hade inte tänkt på det här med visum eller arbetstillstånd i det nya landet. Socialförsäkringsnummer, ungefär motsvarande svenskt personnummer, hittade hon bara på efterhand.

- Till slut ringde skatteverket. De hade upptäckt mig, eftersom jag använde olika nummer varje gång, säger Anna Anka.

Var rädd att bli skjuten

Nu riskerade hon att åka ut ur landet. Hon skaffade en advokat som rekommenderade henne att ansöka om arbetstillstånd från Tijuana i Mexiko, nära gränsen till USA.

- Att jag inte blev skjuten! Det var jag som var blond, och så 10 000 mexikaner. Jag skulle försöka förklara för tjänstemännen varför jag tagit mig in olagligt i landet. Tänk, man är 21 år och blir utsatt för något sådant. Jag fattade ingenting. Det var nog det värsta jag varit med om, säger Anna Anka.

En sak hade hon trots allt förstått: Det gällde att visa att hon kunde försörja sig.

- Jag hade en modellagentur som garanterade att jag skulle få jobba hos dem, och hur mycket jag skulle tjäna. Så myndigheterna såg mig som internationell modell. Och när de stämplade passet - vilken känsla! Vilken lättnad!

Levde inte på maken

Sedan följde en rad skitjobb och slitjobb. Som bartender och på restaurang, bland annat.

- Jag har aldrig haft någon jag kan ringa och säga: "Kan du låna mig 10 000?". Så är det när man är själv.

När hon slog igenom hösten 2009 som en av fruarna i "Svenska Hollywoodfruar" trodde många att hon levde på maken Paul Ankas pengar. Men i själva verket hade hon då en framgångsrik karriär som personlig tränare och författare till fitnessböcker.

När Kvällsposten som en av de första svenska tidningarna intervjuade henne 2008 hade hon precis släppt sin bok om träning för gravida.

- Det var längesedan. Det har hänt en del sedan dess, det kan man nog säga va? säger Anna Anka och skrattar.

Samsas för sonens skull

Hon gjorde "Svenska Hollywoodfruar" 2009, "Anna Anka söker assistent" och "I form med Anna Anka" 2010 och hösten 2011 har hon varit med i Norges "Let's Dance". Under den tiden har barnen Elli, 10, och Ethan, 7, bott hos sin pappa, Paul Anka, i Lake Sherwood i Kalifornien.

- Vi bor två minuter ifrån varandra. Han brukar säga: "Jag kan stå på min balkong och vinka till dig", säger Anna Anka.

Det ska inte tolkas som att paret hittat tillbaka till varandra.

- Han och jag kommer alltid att tycka illa om varandra, men Ethan har rätt till både mamma och pappa, så för hans skulle måste vi samsas. Det var så mycket som blev sagt, och så mycket i medierna. Det gick för långt.

"Jag gav 110 procent"

Förra gången vi pratade, 2008, försökte Anna Anka hela tiden få mig att skriva om maken Paul, hur gärna han ville jobba i Sverige, hur många fanns han hade i landet.

Du var väldigt lojal med ­ honom?

- Jag gav 110 procent. Jag ville ha det perfekta giftermålet. Jag tror att jag var väldigt orealistisk. Drömmen kraschade. Men det är sant att jag lyfte fram honom. Så det kände lite otacksamt sedan, men jag tänkte: Mitt samvete är i alla fall rent.

Vill ändra i USA:s ekonomi

I höst har barnen bott hos pappa Paul medan mamma Anna har dansat i Norge. Annars bor barnen halva tiden hos varje förälder.

Efter att Anna Anka 2009 skrev på debattsajten Newsmill att hon föredrog att vara hemmafru bjöd Kristdemokraten Lennart Sjögren in henne till partiet. Anna avslöjade senare att hennes hemmafrutext bara var satir, och KD drog samtidigt tillbaka erbjudandet.

Men faktum är att politik är något som Anna Anka skulle kunna ägna sig åt. Dels för politikerrollen, dels för sitt intresse för ekonomi (hon gick ekonomisk linje redan på gymnasiet i Helsingborg).

- Det behövs starka personer. Politiker faller för att de inte vågar stå för sin åsikt. De är väldigt snabba att säga det folket vill höra. Jag skulle aldrig gått ut och lovat något, och sedan inte genomfört det. Jag vet vad Obama lovade för fyra år sedan, och titta nu. Det vänder sig i magen, säger järnladyn Anna Anka.

Men hon vill också ändra i USA:s ekonomi.

- Vi har 47 procent som inte betalar skatt, det är helt vansinnigt. Då förstår du varför landet har så mycket skulder. De som inte har pengar tror att vi som är rika ska balansera allt, säger Anna Anka.

"Superhemligt"

Den senaste tiden har Anna Anka gjort en del "soul searching" (en djup, själslig analys) för att komma fram till vad hon verkligen vill göra här i livet. Och funnit ett svar.

- Det är en passion som jag haft väldigt länge. Jag kände: Nej, nu ska jag inte undvika det längre. Jag har haft så många ursäkter. Det vill jag visa Sverige: Har man en dröm, så är det aldrig för sent. Prova! Det kanske inte blir bra, men då har man det ur systemet.

Vad är det för något?

- Det är super­hemligt! Du får se i programmet hur jag börjar med det. Nu ska jag ge det några år. När du ser kommer du att ­förstå.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!