Anna Anka: "Jag
har lov att skjuta"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Förberedd. Anna Anka berättar att hon har vapen hemma. Denna bild och vapen är tagen vid ett pistolskytteevent i Stockholm för några år sedan.
Foto: Stefan Söderström

Anna Anka har vapen hemma - och hon tvekar inte att använda dem.

I "Så blev vi svenska Hollywoodfruar" blir hon upprörd när fastighetsägaren vill bygga om hennes hus.

- En fot in här i huset och jag har lov att skjuta, säger hon i samband med att polis kallas till hennes hem eftersom hon vägrar släppa in hantverkarna.

Tvisten med fastighetssägaren löser sig till slut, med hjälp av polis. Men kommer det en objuden gäst vet Anna Anka hur hon ska försvara sig.

- Jag har mina vapen. Kommer någon in så gör de ett jävla misstag. Då får de ta konsekvenserna, säger Anna Anka.

- Om de bryter sig in så får man skjuta här i USA. Det finns så många dårar där ute, massmördare och sexpsykopater. Det är klart att jag känner mig otrygg. Men jag är beredd. Ingen kan skada mig utan att de får en fajt först, säger Anna Anka.

Exakt vilka vapen hon har i sitt hus vill hon inte berätta.

- Jag går inte in på det exakt. Vilka vapen det är håller jag för mig själv, säger hon.

Tar lektioner

Men hon har tagit lektioner för att lära sig använda dem.

- Ja, det har jag gjort, det var ganska längesedan. Det är en skrämmande grej första gången man skjuter. Jag har respekt för det. Jag är rädd för vapen. Tänk om jag fumlar till det och tappar vapnet, och får det riktat mot mig, säger Anna Anka.

Säkerhetsexperterna som tränat henne är före detta israeliska soldater. De skapat säkerhetsrutiner kring olika platser och situationer, huset och hämtning av barnen i skolan, till exempel.

- När jag lägger mig är det en viss rutin. Så att jag inte bara ligger där helt hjälplös. Då vet jag: Detta gör jag. Failar detta, går jag till steg två. Failar det, går jag till steg tre, säger Anna Anka.

Hon har inte bara skjutit på en vanlig skjutbana, utan också blivit inkastad i verkliga situationer.

"Kontrollen är för slapp"

- De har satt mig i olika paniksituationer. Att det är alldeles mörkt, till exempel. I början är det hemskt. När paniken kommer har man ingen kontroll. Hjärnan tänker, men kroppen blir alldeles långsam. Paniken som man får. Även om jag visste vad som skulle komma. Du måste gå igenom det om och om igen. Adrenalinet sätter en sådan rusch. Det går inte att förutsäga hur intensiv den blir.

Samtidigt är hon kritisk till vapen, särskilt efter senaste skolskjutningen i Newtown.

- Det är alldeles för tillgängligt. Det borde vara som körkort. Att man får göra prov, att de kollar om man är mentalt stabil. Där är kontrollen alldeles för slapp, säger Anna Anka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.