Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Anka - från okänd till megakändis på en vecka

Anna Anka kommer till Sverige nästa vecka för att medverka i "Skavlan."Foto: Samuel Ahlin
I ett förhållande måste man möta varandras behov. Det behöver inte vara sexuellt. För en vecka sedan visste ingen vem Anna Anka var.
Nu talar alla om den svenska Hollywoodfrun - från vanliga tv-tittare till debattörer och partiledare.
Men vem är hon - egentligen - och hur kunde det ske?
- Man tittar på henne med någon slags skräckblandad förtjusning, säger relationsexperten Katerina Janouch.
Inför premiären av "Svenska Hollywoodfruar" marknadsfördes TV3-serien på annonspelare och i korta reklamfilmer.
Men inte ens TV-cheferna anade då vilket genomslag showens 44 minuter långa första avsnitt skulle få.
Det stod genast klart att Anna Anka var den klarast lysande stjärnan. Skånetjejen från Bjuv - som gift sig med en stenrik, 30 år äldre världskändis - lämnar nästan ingen oberörd.
- Hon är ju en otroligt stark karaktär som väcker oerhört starka reaktioner, det är inget snack om den saken. Det är klart att vi hade koll på det. Sen är det alltid så att saker och ting sker, att det kan bli någon form av kollektiv hets och hysteri. Men det kan vi aldrig förutse. Vissa saker springer bara loss av sig själva, säger Max Lagerbäck, presschef på TV3.
Anna Anka provocerar. Hon säger saker som får tv-tittarna att hoppa till i soffan. Men i motsats till tidigare dokusåpafigurer skapar hon även politisk debatt.
Tidningarnas Telegrambyrå skickade i går ut ett inrikestelegram om striden inom Kristdemokraterna angående Anna Anka.
Efter en debattartikel på Newsmill - där hon bland annat skriver om hur det är synd om svenska män som tvingas till blöjbyten och att ta hand om barnen, hur svenska kvinnor börjar klä sig slafsigt efter giftermålet och att det är kvinnans uppgift att se till att mannen är tillfredsställd - hälsades hon välkommen till partiet av partisekreteraren Lennart Sjögren.
När KD-ledaren Göran Hägglund förstod hur kontroversiellt Anna Ankas utspel varit, ryckte han snabbt ut och dementerade att hon hörde hemma inom Kd.
- Det gick lite fort, sa partisekreteraren Lennart Sjögren till TT.
Och på Newsmill myste redaktionschefen Leo Lagercrantz, som överträffade sina gamla klickrekkord och för första gången sprängde 100 000-vallen.
- Vi tyckte att hon var en person som berör och som talar om saker som angår alla, därför kontaktade vi henne. Men vi hade aldrig kunnat drömma om att det skulle väcka så här stort intresse, säger Leo Lagercrantz på Newsmill.
Därefter har fenomenet Anna Anka kommenterats och diskuterats av allt från kultursidor till politiska experter.
- Ska jag vara helt ärlig så är ju mitt vanliga jobb att ringa runt och försöka sälja in knäck hos medierna. Men nu har situationen blivit totalt förbytt. Alla ringer och jag har pratat så mycket att jag nästan håller på att tappa rösten. Det enda jag gör är att se till att alla får sin del av Anka, så att säga, säger Max Lagerbäck på TV3.
Anna Anka lever i dag i en stor lyxvilla i Hollywood tillsammans med sin make Paul Anka och deras två barn.
Vägen dit har dock varit lång och händelserik.
Hon växte upp som Anna Åberg hos adoptivföräldrar i det skånska samhället Bjuv.
När hon var 13 år kämpade hon mot döden efter att ha blivit påkörd av en
cykel, ramlat och slagit upp en tolv centimeter lång spricka i skallen.
- Jag låg på sjukhus i tre veckor och det såg riktigt illa ut ett tag. När jag fick komma hem kunde jag inte gå i skolan på fyra månader eftersom jag var tvungen att ligga till sängs, säger Anna Anka till Expressen.
Två år efter tillfrisknandet flyttade hon hemifrån och valde att bryta helt med föräldrarna.
- Jag vet inte vad de gör i dag, jag har ingen kontakt med dem, säger hon.
Klasskamraterna i högstadiet beskriver Anna på ganska olika sätt. En del säger att hon inte märktes så mycket och att hon inte var särskilt populär bland killarna. Andra säger att hon var en tuff tjej.
- Hon kunde ha en vass tunga och rätt mycket attityd. Hon försökte hävda sig, säger en av klasskompisarna som Expressen pratat med.

Fotografen Ralf Ekvall jobbade med henne i början av hennes karriär och tog några av de första bilderna till hennes portfolio. Han berättar:
- Hon har alltid varit målmedveten. Hon har alltid tyckt att det finns saker som hon vill genomföra, och det har hon ju lyckats med.
- Hon pratade om USA redan då. Jag uppfattade tidigt att det var hennes plan att etablera sig där. Det är många som åker dit med de drömmarna, men sedan tvingas de åka hem. Men hon behövde inte göra det, hon blev kvar.
- Man ska absolut inte underskatta henne, säger Ralf Ekvall.
Anna vann skönhetstävlingen Miss Hawaiian Tropic 1993. Året där efter åkte hon över till USA, där hon fortsatte jobba som modell och även fick en mindre roll i filmsuccén "Dum & dummare".
Så småningom började hon arbeta som personlig tränare - och det var i den rollen hon träffade sin nuvarande make.
Paret gifte sig på Sardinien förra året och Anna Anka jobbar nu som sin makes assistent.
- Det gör att vi kan ses hela tiden, det är en gåva som säkert många familjer önskade att de hade.
Hon sätter stor vikt vid att finnas till för sin partner:
- I ett förhållande måste man möta varandras behov. Det behöver inte vara sexuellt utan kan vara vad som helst, men folk i dag möter inte varandras behov.
Det är de här åsikterna som satt fokus på Anna Anka.
Utan förskönande ord berättade hon redan i första avsnittet av tv-showen att hon ser det som sin skyldighet att tillfredsställa sin man oavsett tidpunkt. Det gjorde att hon direkt hamnade på löpsedlarna.
- Men hon är inte stor egentligen. Hon är en driftkucku. Det är ju tv-historia att någon kan säga så puckade saker offentligt och vara helt distanslös, säger relationsexperten Katerina Janouch.

Dan Katz, legitimerad psykolog, tror att det är det extrema beteendet som gör att många reagerar så starkt på Anna Ankas person:
- Hon retar ju upp folk. Många reagerar när någon som har det så bra ställt uttalar sig så nedsättande om andra människor.
600000 tittare såg det första avsnittet av "Svenska Hollywoodfruar". Med TV3-mått mätt är det riktigt bra siffror. När nästa avsnitt sänds på måndag räknar man med betydligt fler tittare.
- Det är väldigt sällan en serie får den här typen av genomslag. Det finns ingenting som kan mäta sig med det här, säger Max Lagerbäck.
Anna Anka har själv också svårt att inse vidden av uppståndelsen. Men hon tar lätt på all kritik som riktats mot henne där hon anklagas för att förespråka gamla tiders ideal.
- Detta handlar bara om underhållning, det handlar om att skapa drama och att få reaktioner. Då måste man säga vissa grejer och bete sig på ett visst sätt, säger hon.
Nästa vecka återvänder hon till Sverige för ett tre dagar långt besök.
Då ska hon bland annat vara gäst i Fredrik Skavlans populära talkshow.
- Jag vågar inte tänka på det, vet inte hur reaktionerna kommer bli, om de kommer kasta ruttna ägg på mig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.