Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ann-Louise Hansons livsändring efter dödsbeskedet

”Lite nervös ska man vara”
”Bruno och jag har väldigt roligt ihop. Humor betyder mycket om man ska få en relation att fungera. Och så har vi med åren lärt oss att kompromissa. Man måste inte vara så envis!”, resonerar Ann-Louise Hanson.
Foto: Karin Sörbring
Ann-Louise Hanson har varit med i ”Körslaget” och ”Stjärnorna på slottet”, men ”Let´s Dance” tvingades hon tacka nej till. ”Knäna håller inte för det”, säger hon.
Foto: IBL
Ann-Louise Hanson blev under makarnas 20 år på Franska rivieran en duktig golfspelare med som lägst 17 i handicap. ”Jag har nog en ganska snygg swing, men min höft tog stryk av allt golfande och nu spelar jag inte alls lika ofta”, säger hon till Expressens Karin Sörbring.
Foto: Bruno Glenmark
13 juli i år uppträder Kalle Moraeus på Dalhalla med Lasse Berghagen, Loa Falkman, Emmi Christensson, Ann-Louise Hanson, Orsa Spelman och det egna bandet ”Hej Kalle”.
Foto: kallemoraeus.se
”Nästa år ska jag för tredje gången i mitt liv spela musikal, men än så länge är det hemligt vad det är för uppsättning”, berättar Ann-Louise Hanson, som även tävlade i årets ”Melodifestival” med låten ”Kärleken finns kvar”.
Foto: OLLE SPORRONG
2018 fick Ann-Louise Hanson en kungamedalj för ”förtjänstfulla insatser som sångare och scenartist”. ”Jag önskar att mamma och pappa hade fått vara med på den ceremonin på Drottningholms slott”, säger artisten.
Foto: Karin Sörbring
Ann-Louise Hanson har absolut upplevt ”MeToo”-relaterade saker. ”Det uppstod när jag var ung situationer som jag tyckte var pinsamma. Jag önskar att jag hade sagt ifrån där och då, men jag vågade inte”, minns hon.
Foto: Karin Sörbring
1 / 8

Förlusten av nära vännen och kollegan Barbro ”Lill-Babs” Svensson gjorde Ann-Louise Hanson än mer mån om att umgås med familjen och förverkliga de drömmar hon har kvar. 

– Jag har lärt mig att jag måste ta vara på varje dag som jag får vara frisk - och jag har berättat för mina nära hur jag vill ha det den dag jag begravs, säger sångerskan som firar 75 år i livet och 60 år som artist, bland annat med nya låtar och en sommarturné.

Samma morgon som vi ska ses i Ann-Louise Hansons takvåning i Täby med vidunderlig utsikt över Hägernäsviken ringer hon och tipsar om bästa parkeringsplatsen så att jag inte ska få böter. 

Det får mig att tänka på sommarpratet där Ann-Louise berättade om hur hon finklädd och med famnen full av julklappar som nybliven sångerska anlände med tåg till familjen i Kristianstad, varpå pappan förmanade henne att hon inte skulle tro att hon var förmer än andra, ”då är du inte välkommen hem”.

– Det där sitter fortfarande djupt i mig, medger Ann-Louise och förklarar att hon alltid har varit mån om inte bli någon egotrippad person som inte bryr sig om andra.

Ann-Louise Hanson plockade för fem år sedan svamp på skärgårdsön där de har sitt sommarhus. Det började skymma och Ann-Louise tog en genväg hemåt. Då föll hon ner från en hög klippa och landade mot en tall. ”Jag kröp hem och fick dagen därpå när jag tog mig till sjukhuset veta att jag brutit två revben. De skador jag fick då spökar fortfarande i form av ryggvärk”, berättar Ann-Louise Hanson för Expressens Karin Sörbring.
Foto: Bruno Glenmark

När min tv-utrustning krånglar ropar Ann-Louise på maken sedan 53 år, Bruno Glenmark, och undrar om han som har så många tekniska apparater kanske har något minneskort att låna ut. 

– Jag förstår inte hur jag skulle klara mig utan Bruno. Det är han som organiserar allting. Utöver att han är en fantastisk musiker och låtskrivare så har han dunderkoll på ekonomin i vårt företag, någonting som jag är urdålig på. Men jag är bra på att sjunga och laga mat, säger Ann-Louise med ett skratt när Bruno serverar henne en kopp kaffe.

”Bruno och jag har väldigt roligt ihop. Humor betyder mycket om man ska få en relation att fungera. Och så har vi med åren lärt oss att kompromissa. Man måste inte vara så envis!”, resonerar Ann-Louise Hanson.
Foto: Karin Sörbring

Ann-Louise Hanson blev inte kär direkt i Bruno

Men det var inte alldeles självklart att det skulle bli just de två. Dels var det inte kärlek vid första ögonkastet.

– Nej, jag var sångerska i Leif Kronlunds orkester där Bruno var trumpetare. Han hade åkt vespa från Malmö till Stockholm och när han tog av sig solglasögonen så var han röd i ögonen. Jag trodde att han var ett fyllo och förstod inte att ögonen irriterats av luftdraget. Men under sommaren som vi spelade på Skansens dansbana var Bruno den enda i bandet som tog notis om mig och när han dessutom vågade vara barnvakt åt sina kompisars lilla bebis och byta blöja på flickan blev jag imponerad och kände att det var en man att lita på, minns Ann-Louise.

1961 blev Ann-Louise Hanson och Bruno Glenmark ett par och 1966 gifte de sig. Den här bilden är från 1963.
Foto: EXPRESSEN/TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Innan de sade ja till varandra i kyrkan den 2 januari 1966 var det dock en rejäl fnurra på tråden. Bruno och Ann-Louise var förlovade, men Ann-Louise blev när hon jobbade på en revy i Göteborg förälskad i en flamencodansare från Spanien. Hon följde med dansaren till Spanien och träffade hans föräldrar, men ingenting kändes rätt.

– Då insåg jag vilket fruktansvärt misstag jag hade gjort och bröt med dansaren. På planet hem till Stockholm var jag olycklig, men otroligt nog mötte Bruno mig på Arlanda. Han hade av mina föräldrar fått veta att det var slut med den andre och så svalde Bruno sin stolthet och tog emot mig på min födelsedag. Den dagen förändrade vårt liv. Vad hade hänt om Bruno inte hade kunnat förlåta?

Då insåg jag vilket fruktansvärt misstag jag hade gjort och bröt med dansaren. På planet hem till Stockholm var jag olycklig, men otroligt nog mötte Bruno mig på Arlanda.
https://www.instagram.com/p/BwX1Hq2BANu/
Ann-Louise Hanson och maken Bruno Glenmark har röjt plats så att en helikopter kan landa på skärgårdsön de håller till på om somrarna. ”Det känns tryggt, för Bruno jobbar hårt i trädgården och fäller en massa träd och jag är livrädd att något ska hända honom”, säger sångerskan.
Foto: OLLE SPORRONG

Ann-Louise led av att vara borta från döttrarna

För att få ihop turnerandet med familjelivet anställde makarna en barnsköterska som tog hand om tvillingarna som föddes 1968.

– Det var hemskt att behöva åka ifrån flickorna för att jobba när de bara var tre månader, men det fanns ingenting som hette föräldraledighet för artister. När jag spelade på samma ställe en längre tid tog vi med oss barnen och hur sent vi än hade spelat färdigt åkte vi alltid hem till flickorna om det var möjligt, berättar Ann-Louise. 

https://www.instagram.com/p/BvCbGdahaEo/

Fakta / Ann-Louise fick i fjol en kungamedalj

NAMN: Inger Ann Louise Hansson Glenmark, artistnamn: Ann-Louise Hanson. 

ÅLDER: 75.

YRKE: Artist.

BOR: Lägenhet i Täby, sommarställe i Stockholms skärgård.

FAMILJ: Maken Bruno Glenmark, 81, musiker, låtskrivare, skivproducent, dirigent och sångare. 51-åriga tvillingarna Jessica och Jenni, samt Josefin, 44. Sju barnbarn. 

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Kristianstad med en storebror, Lars, som är konstnär.

MAMMA VAR: Anna Hansson, hemmafru, dog 84 år gammal.

PAPPA VAR: Ove Hansson, arbetare, dog 57 år ung.

KARRIÄR I URVAL: Vokalist i Leif Kronlunds band. Slog igenom 1961 med ”Är du ensam i kväll?”. Spelat in över 600 låtar och medverkat i Melodifestivalen 14 gånger (senast i våras). Balladen ”Jag hade en gång en båt” med Cornelis Vreeswijk. En av de första i Sverige som sjöng country. Har haft eget skivbolag, ”GlenDisc” (1972-1990). Tävlat i ”Körslaget” (2011). Sommarvärd i P1 (2013), ”Stjärnorna på slottet” (2018). Kungamedalj (8:e storleken i Serafimerordens band) för ”förtjänstfulla insatser som sångare och scenartist” (2018).

AKTUELL: ”Moraeus i Dalhalla” 13 juli med Kalle Moraeus, Ann-Louise Hanson, Lasse Berghagen, Loa Falkman, Emmi Christensson, Orsa Spelmän och bandet Hej Kalle. Firar 60 år på scenen och 75 år i livet med en turné som har premiär i Stockholm 25 maj.

Foto från 1978 med Ann-Louise Hanson och döttrarna Josefin, då 5, och Jessica och Jenni, 9.
Foto: OLLE WESTER
Bruno Glenmark i musikstudion på landet, där han bland annat komponerar bakgrundsmusik åt Ann-Louise.
Foto: OLLE SPORRONG
Faktum är att Abba spelade in musik i Brunos och Ann-Louises gigantiska studio och bandet uppskattade mormor Annas hembakta bullar (jo, Ann-Louises mamma var också en viktig pusselbit för att det skulle funka bra på hemmafronten).
Foto: DPA/IBL

1972-1990 drev Bruno och Ann-Louise ett framgångsrikt skivbolag – GlenDisc – med artister som Christer Björkman, Pernilla Wahlgren och Eva Dahlgren. 

– Men när trenden gick mot att man kunde spela in musik med allt mindre utrustning sålde vi vår gigantiska studio och förverkligade drömmen att bo utomlands, säger Ann-Louise och slår sig ner i den grå vardagsrumssoffan, ovanför vilken en av hennes många målningar hänger.

Ann-Louise Hanson tog när makarna bodde på Franska rivieran lektioner i måleri, men numera hinner hon inte måla. ”En vacker dag när jag lägger av med musiken ska jag återuppta konstintresset”, säger hon. (Tavlan i bakgrunden har Ann-Louise gjort).
Foto: Karin Sörbring

På Franska rivieran kunde Ann-Louise äntligen ta lektioner i måleri och de sista två åren då de bodde i en lägenhet i Cannes simmade hon varje morgon ända in i december i Medelhavet.

– Vi hade ett bra liv i Frankrike och spelade massor av golf, men varför skulle vi bo i ett jättestort hus med pool och trädgård när det visade sig att våra tre döttrar inte kom åt att komma på besök så ofta som vi hade trott att det skulle bli? 2009 flyttade vi hem till Sverige för att vara närmare barn och barnbarn.

Egentligen tänkte Ann-Louise Hanson sluta sjunga redan 1990 när makarna blev Medelhavsbor.

– Jag var trött på kuska runt, men när Siw och Barbro (Siw Malmkvist och Barbro ”Lill-Babs” Svensson, reds anm) efter ett år hörde av sig och frågade om jag ville kunde tänka mig att ersätta Wenche Myhre i deras bejublade show på Hamburger börs kunde jag bara inte tacka nej. Det blev otaliga turnéer som vi gjorde ihop.

”Jag är inte så duktig på att gå på gym och i viss mån är det svårt att upprätthålla rutiner man arbetar oregelbundna tider och på olika platser. Men nu går jag till en sjukgymnast som tror att jag kommer att bli bra i ryggen om jag bara lyckas bygga lite muskler”, säger Ann-Louise Hanson.
Foto: Karin Sörbring
”Barbro var en så levande person, förmodligen är det därför jag har så svårt att ta in att hon är borta. Vi träffades i januari i fjol, bara ett par månader innan hon gick bort. Då var vi på Kanarieörana och drack champagne tillsammans. Sedan besökte vi henne på sjukhuset i Sverige, men då orkade hon inte ens prata”, berättar Ann-Louise Hanson, här med Siw Malmkvist och ”Lill-Babs”.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYRÅ
Ann-Louise Hanson har sparat alla sms från Barbro ”Lill-Babs” Svensson. ”Hon skickade så roliga meddelanden och bilder”, minns Ann-Louise, som den 6 juli i sommar ordnar en konsert i Järvsö där ”Lill-Babs” hyllas. (Bild från turnébussen, 1996).
Foto: JÖRGEN HILDEBRANDT

Tårarna rinner när Ann-Louise talar om ”Lill-Babs”

Låten ”Kärleken finns kvar” som du tävlade med i årets Melodifestival handlar just om saknaden efter ”Lill-Babs”. Vad är det du saknar mest?
– (Ann-Louise tystnar. Hon tar ett djupt andetag och hämtar hushållspapper för att torka bort tårarna). Skrattet! Vi hade så roligt ihop. Barbro hade en positivism; problem var till för att lösas. Jag fattar fortfarande inte att hon är borta, trots att jag har sett henne så sjuk...

– Jag ska faktiskt den 6 juli i sommar ha en konsert på Stenegården i Järvsö, dit Barbros ”Caffär” flyttat, där jag bland annat kommer att hylla Barbro.

Hur har förlusten av ”Lill-Babs” påverkat dig?

– Jag har lärt mig att jag måste ta vara på varje dag som jag får vara frisk. Jag vill så gärna se mina barnbarn växa upp och gifta sig, men jag inser att det är långtifrån säkert att jag får se de yngsta barnbarnen som är sex och sju år göra det. Den tanken går det nästan inte att ta in...

”Min mamma som var svårt sjuk i njursvikt, tuberkulos och gulsot och som vi trodde skulle dö redan i 40-årsåldern blev faktiskt 84 år. En gång när hon snubblade och hatten for på svaj och vi skrattade ihop åt det sade hon ”vad synd det blir om mig när jag dör”. Så känner jag också, jag vill vara med länge till”, förklarar Ann-Louise Hanson. (Bild från Melodifestivalen i år).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
På mors dag i fjol hölls en minnesgudstjänst i Storkyrkan i Stockholm, där Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist sjöng.
Foto: SVEN LINDWALL
Ann-Louise Hanson har samvetskval för att hon inte oftare kommer åt att besöka sina föräldrars grav. Därför har hon bestämt sig för att hennes egen aska ska spridas i havet så att ingen anhörig behöver känna stress över att vara vid någon grav.
Foto: JENS LESTRADE

En del skriver i ”Vita arkivet” hur de vill ha det den dag de dör?

– Ja, jag pratar ofta om hur jag vill ha det då, även om Bruno inte vill höra talas om det. Min dotter Josefin och jag åkte i går förbi kyrkogården där mina föräldrar ligger begravda och då påminde jag henne om att jag vill att min aska ska strös i havet så att jag finns överallt och ingen behöver känna dåligt samvete för att man inte är vid graven så ofta som man skulle vilja. Och så har Bruno och jag skrivit testamente så att ingenting ska vara oklart den dag vi är borta.

Ann-Louise har whiplash och har skadat ryggen

Men än så länge är Ann-Louise Hanson högst vital. Visserligen gör sig en whiplashskada som sångerskan fick som 17-åring (då pappas bil blev påkörd) påmind – och så skadade hon ryggen när hon för fem år sedan plockade svamp och föll nedför en klippa. 

– Men sjukgymnasten tror att vi ska kunna få bukt med besvären om jag bara förmår använda mitt gymkort och stärka bålen och bygga lite muskler. 

2013 var Ann-Louise Hanson sommarvärd i P1. En av de nya sånger som hon nu spelar in handlar om kärleken mellan mor och dotter och en handlar om livet i Frankrike. ”Vi ska spela in en jullåt också. Min dotter Josefin som skriver låtarna är så himla duktig”, säger Ann-Louise Hanson.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO

Och i går lade Ann-Louise sång på en av fyra nya låtar som dottern Josefin skrivit tillsammans med Martin Hansen. 

– Det är kul att så många vill satsa på en 75-åring! Jag märker att det tar lite längre tid att sjunga upp mig nu än vad det gjorde förr och jag kommer inte att fortsätta för evigt. Familjen har lovat att säga ifrån om jag inte själv skulle märka att rösten inte längre bär.

13 juli i år uppträder Kalle Moraeus på Dalhalla med Lasse Berghagen, Loa Falkman, Emmi Christensson, Ann-Louise Hanson, Orsa Spelman och det egna bandet ”Hej Kalle”.
Foto: kallemoraeus.se
I sommar ger sig Ann-Louise Hanson ut på en turné som innehåller nedslag på torgfest, countryfestival och allsångsafton. Hon uppträder även med ”Moraeus i Dalhalla” den 13 juli. ”Jag har tidigare stått på scenen i Dalhalla med Siw Malmkvist och Barbro ”Lill-Babs” Svensson och den här gången får jag bland annat göra det med Loa Falkman och Lasse Berghagen som jag känt i många år”, säger Ann-Louise.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ

Berätta om 60-årsfirandet av din artistkarriär!

– Jag spelar in de nya låtarna och turnerar i sommar på tretton ställen, varav ”Moraeus i Dalhalla” 13 juli blir en av de största spelningarna. Vägen upp till scenen är fortfarande jobbig. När jag var ung kräktes jag alltid av nervositet. Det gör jag inte längre, men jag märker att det sliter att resa och förbereda sig inför alla framträdanden. Väl uppe på scenen har jag dock fantastiskt kul och där släpper nervositeten. Jag har till och med tackat ja till en än så länge hemlig musikalroll nästa år!

”Ibland får jag säga ”stopp och belägg” till Bruno när jag känner att det bokas på för många spelningar, men jag tycker att det är så fruktansvärt kul när jag väl står på scenen”, förklarar Ann-Louise Hanson.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Strax före framträdandet på Dalhalla ska Ann-Louise Hanson uppträda i Finland och därefter åker hon raka vägen till Dalarna. ”Det blir ett potpurri av mina gamla och så kör jag förstås årets Melodifestivalbidrag också”, säger hon.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Ann-Louise Hanson har skrivit en saga som barnbarnen älskar att höra. ”Jag har kontaktat en illustratör och får se om jag får ändan ur vagnen och vänder mig till ett förlag också”, säger Ann-Louise, som även har en egen kokbok på gång. ”Utan att skryta kan jag säga att jag är ganska bra på att laga mat. Bruno blir åtminstone glad över det jag serverar, haha”, tillägger hon.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Ann-Louise Hansons val:

Vin – Vatten

”Vi tycker om gott vin till maten, men det räcker med ett glas”.

Soffa – Löpband

”Det måste vara en kombination av rörelse och soffhäng. Jag tränar inte så mycket som jag borde, men jag går promenader varje dag och går hos sjukgymnast”.

Kungen –  Drottningen

”Drottningen är charmig, intelligent och lätt att imitera. Jag har träffat henne ett flertal tillfällen och hon är kunnig inom alla områden. Det är tur att kungen har henne”. 

Hudvårdsrutin - Tvål 

”Hudvårdsritual! C´est très important! (”Det är mycket är viktigt”, reds översättning). Jag är noggrann med att göra rent och smörja in, inte minst när jag har stått på en teaterscen där man har massor av smink”.

Deckare - Biografi

”Jag älskar deckare, bland annat Jo Nesbøs böcker”.

LÄS MER: Ann-Louise Hanson om sin tuffa uppväxt 

https://www.instagram.com/p/BtoyNxGiYB7/https://www.instagram.com/p/BrYNOGjhWc6/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.