Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anklagelserna mot TV4- stjärnan Martin Timell

TV4 skakas av anklagelser.

Expressen kan berätta att det rör sig om Martin Timell och kanalens miljonmaskin "Äntligen hemma". 

Programledaren pekas ut för att ha använt tillmälen som "bög" och "hora" mot medarbetare – och en kvinna säger att han tafsat på henne.

– Jag har bevittnat hans rasistiska, sexistiska och homofobiska skämt. Eller skämt, men i hans värld är det skämt, säger Ola Fredholm, som tidigare jobbade på "Äntligen hemma".

Nu kallar produktionsbolaget Meter, som ligger bakom "Äntligen hemma", till stormöte. 

Fredrik Arefalk.

Casten Almqvist.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

I dag sitter TV4 i extrainkallade krismöten om situationen.

Enligt nya uppgifter ska "Äntligen hemma"-programledaren ha använt tillmälen som "bög" och "hora". TV4-stjärnan ska ha använt orden mot såväl kvinnliga som manliga medarbetare och kallas för "en mobbare".

En ung kvinna berättar även att Martin Timell ska ha tafsat på henne. 

TV4 skakas av kritiken

Det var skandalen med Harvey Weinstein som fick portarna att öppnas världen över. Hollywood-mogulen anklagas för trakasserier och övergrepp på över ett dussintal kvinnliga skådespelare i Hollywood. Kort efter startades hashtaggen Metoo och under den har kvinnor världen över vittnat om övergrepp och trakasserier som de tvingats uppleva genom åren.

Världsstjärnor i Hollywood, vanliga kvinnor och svenska profiler som Carola, Jessica Almenäs och Molly Sandén har berättat sina historier på sociala medier.

LÄS MER: Martin Timell bryter tystnaden – och erkänner 

Samtidigt har tidningen Aftonbladet inlett en intern utredning mot en medarbetare som tidigare utretts av polisen för våldtäkt, en utredning som lagts ned.

Tidigare har både brittiska BBC och amerikanska Fox News skakats av övergreppsskandaler.

Och förra året skakades även svenska SF Studios av en skandal, efter en granskning av SVT:s Kulturnyheterna om att bolagets ledning hyrt en lyxyacht under filmfestivalen i Cannes. Flera kvinnor som tidigare varit anställda i bolaget vittnade om sexistisk jargong, och vd:n Jonas Fors tvingades sluta.

Och nu skakas alltså TV4 av kritik mot programledaren Martin Timell, som leder "Äntligen hemma".

LÄS MER: Ville byta ut Timell – men TV4 vägrade 

Bilder från "Äntligen hemma".
Foto: TV4

Dagen efter nypremiären i tisdags, som sågs av 374 000 tittare, kliver flera personer fram och berättar om hur Martin Timell behandlat sina kolleger genom åren.

Frida Olsson var exekutiv producent för "Äntligen hemma" 2015, när bland andra Björn Christiernsson och Lulu Carter och trädde fram och kritiserade Timell och "Äntligen hemma"-redaktionens jargong.

Nu berättar Olsson att hon vid flertalet tillfällen bevittnat Martin Timell kalla kvinnliga kolleger och chefer för "hora" och "fitta".

– Det är många led av chefer som vet precis hur Martin beter sig, och låter honom komma undan med det för att han är så viktig för "Äntligen hemmas" varumärke, säger Frida Olsson, som valde att lämna jobbet på TV4 i februari 2017.

LÄS MER: Timells utbrott i den interna filmen

Jimmy Schönning.

Lulu Carter.
Foto: /IBL

Jimmy Schönning var programledare för ”Äntligen hemma” fram till 2011, då han blev avskedad. I ett sms till producent Daniel Röös förklarade Schönning att det berodde på homofoba kommentarer. Han läser upp sitt sms:

"Martin Timell har varje gång vi träffats tillsammans dragit ett ett elakt bögskämt, skrattat åt det själv o sagt att Lulu ser för djävlig ut i sitt läppstift att Karin ser ut som hon stoppat fingrarna i kontakten att Bosse kan fan inte ha sin hatt på sig osv. ingen säger något. Alla sväljer. Så även jag. Att var gång vi samlas bli gjord till åtlöje på pga att jag är bög är sexism" skrev Schönning i sms:et.

Martin Timell svarar på kritiken: "Så himla lågt"

Martin Timell kommenterar kritiken:

– Det är så himla lågt, säger Martin Timell.

Sedan vill han inte uttala sig mer.

Spelexperten Paula Fenjima Manrique, som numera jobbar på TV4:s program "Nyhetsmorgon", berättar på Instagram att hon för nio år sedan var väsktjej på det populära TV4-programmet "Deal or no deal" som leddes av Martin Timell.

Där ska han ha tafsat på henne.

"Programledare var Timell. Han greppade tag om min rumpa när vi stod bredvid varandra under frukosten i green room. Hela tre gånger gjorde han det under två helger tills jag slutade käka frukost där helt och hållet", skriver hon bland annat.

LÄS MER: Timell kränkte kvinnlig assistent i badtunna – nu tas han ur tjänst 

https://www.instagram.com/p/BaXHIBpn46C/?taken-by=fenjima

Paula Fenjima Manrique vill inte uttala sig vidare, men har godkänt att Expressen publicerar hennes namn. Paula Fenjima Manrique  berättar vidare på Instagram att hon fått stöd från TV4 Nyhetsmorgon efter att hon berättade om händelsen.


LÄS MER: Tidigare utredningen om Martin Timell – efter kritiken 


"Nyhetsmorgon"-programledaren Soraya Lavasani har följt hashtaggen Metoo och förfasas av de övergrepp flera kvinnor vittnar om. 

– Det var inte en dag för tidigt att tala om det här öppet. 

Lavasani har tagit del av sin kollega Paula Fenjima Manriques anklagelser mot Timell, men känner inte till omständigheterna och vill i nuläget bara berätta att hon tycker det är viktigt att Paula Fenjima Manrique får stöd av TV4 Nyhetsmorgon. 

– Jag vet inte vilket stöd hon har fått. Men jag tycker det är viktigt och helt rätt att människor som är med i vårt program och som ingår i "Nyhetsmorgon"-familjen blir stöttade och att vi som program tar väl hand om dem. 

Vittnar om en sexistisk och rasistisk kultur

Tobias Hallberg Angantyr, som var inslagsproducent på "Äntligen hemma" fram till 2009, vittnar om en kultur av sexism och rasism. 

– Vi hade det ganska trevligt på sätt och vis, vi kolleger, men det var ju någonting sjukt, för Martin Timell var den som styrde produktionen. Var man inte vän med Martin så fick man inte vara kvar. Det var allmänt känt. Det var många programledare som fick gå, det var många medarbetare som fick gå, säger han.

Kommentarerna kom uteslutande från Timell. 

– Uteslutande från Martin Timell. Det handlade både om de med annan härkomst, om homosexuella och om tjejer, säger han.

Han menar att Timell kommer undan hela tiden:

– Det är som att han har nio liv.

En annan person som jobbade med "Äntligen hemma", och var på plats på inspelningar av programmet, berättar att man tydligt märkte hur programledaren styrde de som jobbade på plats. 

Personen, som vill vara anonym, har också suttit i möten där Timell ska ha skällt ut medarbetare.

– Jag upplevde att Martin Timell spred en stämning där hans ord var lag. Annars blev han arg. Det var inget någon sa rakt ut, utan det fick man märka själv, säger personen.

Ola Fredholm arbetade på "Äntligen hemma" i flera år men slutade 2011.

Martin Timell.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

– Jag har bevittnat hans rasistiska, sexistiska och homofobiska skämt. Eller skämt, men i hans värld är det skämt. Alla i branschen vet om hur han är, man biter ju ihop när man jobbar med honom, säger Ola Fredholm och tillägger:

– Man har inte orkat ta tag i hur han behandlar andra människor. Han gillade mig, i början var han ett jävla as men han tyckte att jag filmade bra och då fick jag ett godkännande. Då blev jag behandlad väl. Men det var många andra som inte blev det. Han är en mobbare.

Martin Timell tillsammans med Ola Fredholm.
Foto: ROGER SCHEDERIN

På vilket sätt är det här annorlunda från andra programledare du arbetat med?

– Visst finns det andra programledare som är skitstövlar men ingen kommer ens i närheten av herr Timell. Jag har jobbat många säsonger med "Allt för Sverige" och Anders Lundin är ödmjukheten själv. Han är lugn och litar på oss som gör programmet. Alltså helt tvärtom mot Timell som tror att han kan och vet allt fast han inte har koll på helhetsbilden, som exempelvis en redaktör har. Skillnaden mellan dessa är milsvid med andra ord.

TV4 svarar på kritiken

Anklagelser mot Martin Timell har även förekommit tidigare. 

Redan i slutet på 2015 rapporterade Expressen om medarbetarnas kritik, då främst från tv-profilen Lulu Carter som hotade att anmäla Martin Timell till diskrimineringsombudsmannen. Carter vittnade om maktmissbruk mot kollegerna med lägre rang. Hon menade också att det fanns en sexistisk och rasistisk mobbningsjargong på arbetsplatsen.

Personer som jobbat med inredningsprogrammet på 1990-talet berättar om en sexistisk kultur med opassande kommentarer, men väljer att vara anonyma.

TV4:s innehållsdirektör Åsa Sjöberg skriver i ett mejl att kanalen vidtog åtgärder efter utredningen 2015, efter att uppgifter kommit från personer på produktionsbolaget. 

"Åtgärderna berörde bland annat ledarskapet och kulturen på redaktionen och vi upplever att det har lett till stora förbättringar", skriver hon.

TV4:s vd Casten Almqvist vill inte svara på frågor, utan hänvisar till Anna Rastner.

Anna Rastner.

Rastner skriver i ett mejl att hon inte kan kommentera i enskilda frågor, men menar också att åtgärder har gjorts på "Äntligen hemma"-redaktionen sedan Lulu Carter slutade 2013.

"Det riktades då liknande kritik mot arbetsförhållandena inom produktionen. Det här var något vi tog på stort allvar och vi vidtog därför, tillsammans med produktionsbolaget Meter, en rad åtgärder som bland annat innebar att vi tillsatte en utredning för att komma tillrätta med eventuella missförhållanden på redaktionen. Där framkom att det fanns ett antal arbetsmiljöproblem. Som en följd vidtogs flera åtgärder och förändringar." skriver Rastner, och avslutar:

"Jag vill understryka att TV4 så klart värnar starkt om jämlikhet och allas människors lika värde och vi vänder oss kraftigt emot sexuella trakasserier och diskriminering av alla slag". 

Rastner skriver vidare att TV4 kontaktat spelexperten Fenjima Manrique efter att kanalen nåtts av uppgifterna om att Timell ska ha tafsat på henne.

"När vi fick reda på detta tog vi kontakt med henne, men dialogen mellan oss och våra medarbetare sker just så, och inte via media. Det tror jag alla förstår", skriver Rastner i ett mejl.


"Äntligen hemma" är en miljonmaskin 

TV4-programmet "Äntligen hemma" sänds på tisdagar på bästa sändningstid – tisdagar klockan 21 – och är attraktivt för annonsörer. 

Enligt mediebyrån Dentsu Aegis är programmet värt 1,5 - 2 miljoner kronor i reklamintäkter per avsnitt.

John Aleman, kommersiell direktör på Dentsu Aegis, berättar:

– Därutöver tillkommer sponsorer och så kallade integrerade produktlösningar. Men det stora intäktssjoket utgörs av reklamintäkterna.


LÄS MER: Martin Timell karriärs- resa – från "Bullen" till nu


Bland sponsorer och partners finns Volkswagen, Weber, Beckers, Bolist och Ikea. 

Sponsorn Weber säger att detta går "klockrent emot deras värderingar", 

Volkswagen skriver i ett mejl: 

"Vi har ett samarbete med det bolag som producerar Äntligen Hemma, inte med någon enskild person. Det handlar förstås om allvarliga anklagelser som vi tidigare inte haft någon kännedom om. Vi kommer att föra dialogen vidare med produktionsbolaget angående vårt samarbete", skriver Marcus Thomasfolk, Informationschef Volkswagen Sverige.

Anders Öfvergård: "Anklagelserna är allvarliga"

Anders Öfvergård var känd som Kanal 5:s "Arga snickaren" innan han började jobba på TV4 förra året. Han har spelat in en säsong av "Fuskbyggarna" med Martin Timell. 

Anders Öfvergård kommenterar anklagelserna mot kollegan i ett mejl:

"Angående anklagelserna så är de allvarliga. Min upplevelse är att vi har en bra kultur och ett bra samarbetsklimat i de redaktioner jag arbetar i". 

Han ställer sig även bakom den pågående sociala medie-kampanjen mot sexuella trakasserier. 

"Jag tycker Metoo-kampanjen är oerhört viktigt och jag tar starkt motstånd till sexuella trakasserier och diskriminering av alla de slag. För mig både som privat- som yrkesperson är det en självklarhet att alla människor ska behandlas lika och med respekt", skriver Anders Öfvergård i mejlet.

Så säger åklagare och advokat

Kan vara åtalbart: Kammaråklagare Malin Arentoft kan inte uttala sig om det specifika fallet, men uppger att upprepade svordomar och nedsättande tillmälen riktade mot en person kan vara åtalbara. 

– Säger man ”hora” och ”fitta” till någon är det en förolämpning. Däremot faller det inte under allmänt åtal, när det gäller allmänna svärord. Det kan göra det om det rör sig om rasistiskt eller ett homofobiskt motiv. Men man måste då göra en särskild åtalsprövning, och komma fram till att det ska vara påkallat ur allmän synpunkt. Det det innebär i praktiken, är att när någon exempelvis kallar någon för ”bögjävel” någon enstaka gång brukar vi inte väcka åtal – för det anses inte påkallat ur allmän synpunkt. Däremot om det sker upprepade gånger och det förekommer ofta, då kan vi väcka åtal. 

Arentoft exemplifierar med om en chef som återkommande använt sig av rasistiska eller homofobiska tillmälen.


Ofredande eller sexuellt ofredande:

– Det kan också vara något som kallas för ofredande, när det handlar om något som sker hela tiden och mer ses som trakasserier. Men det krävs ganska mycket för att nå upp till en sådan nivå att man bedömer det som just ofredande, då talar vi mer om stalking eller någon som verkligen trakasserar en person, säger hon. 

Arentoft tar även upp att det kan röra sig sexuellt ofredande – om trakasserierna haft en tydlig sexuell natur – eller vara en rent arbetsrättslig fråga. 


Arbetsgivaren kan drabbas av skadestånd

Advokat Jerker Öhrfeldt har specialiserat sig på arbetsrätt. Han kan inte uttala sig om det specifika fallet, men konstaterar: 

– Är man olämplig som anställd kan man sägas upp, men då bör man ges en varning och få en chans att ändra sitt beteende, säger han och fortsätter:

 – Men när det handlar om sexuella trakasserier eller någon form av diskrimineringsgrund kan arbetsgivaren drabbas av skadestånd. Får arbetsgivaren kännedom om att det skett trakasserier måste den göra en diskrimineringsutredning, och undersöka om diskriminering förekommit på arbetsplatsen. Gör den inte det så blir den skadeståndsskyldig på grund av den underlåtenheten. 

Expressen har sökt producent Daniel Röös på Meter Television.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.