Anklagelserna mot Harvey Weinstein – det här har hänt

Skandalen skakar filmvärlden
Foto: JOHN CARUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Weinstein med sin före detta fru Georgina Chapman.
Foto: NEWSPIX / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ NEWSPIX / IBLAB
Skådespelaren Gwyneth Paltrow är en av många som anklagar producenten.
Foto: JIM SMEAL/BEI/REX

Harvey Weinstein var en av de mest inflytelserika och framgångsrika producenterna i Hollywood.

Sedan berättade ett stort antal kvinnor anklagat honom för våldtäkter, sexuella övergrepp och sexuella trakasserier. Detta ledde till #MeToo, rörelsen.

Nu har till slut Harvey Weinsteins bolag gått i konkurs.

Vem är Harvey Weinstein?

Harvey Weinstein var en känd och inflytelserik filmproducent som bland annat belönats med en Oscar för "Shakespeare in love", 1995. I skåpen står ytterligare 18 filmpris.

Han har producerat filmer så som "Gangs of New York", "Scream", "Chicago", "Kill BIll" och "Emma" - men listan är mycket längre än så. 

På Internet movie database står han som producent till 331 filmer och tv-serier sedan 1981. 

Harvey Weinstein med under 99 ord

■ Vem? Filmproducent i Hollywood, medgrundare av Miramax. 65 år.

Vad? Anklagad för tre fall av våldtäkt och ett otal sexuella övergrepp på unga kvinnliga skådespelare sedan 1980-talet. 

Vad händer nu? Weinstein är gift sedan tio år med modedesignern Georgina Chapman, men paret är separerade sedan september 2017. Han har fem barn, fyra döttrar och en son. 

När sexskandalen blev känd fick han sparken från Weinstein Company som han grundade med sin bror Bob Weinstein. Han har berövats många hedersbetygelser han fått under sin karriär. I februari 2018 gick företaget i konkurs.

Vad har hänt?

5 oktober avslöjade New York Times  hur Weinstein utsatt ett stort antal kvinnor för sexuella trakasserier.

Weinstein svarade först genom sin advokat, Lisa Bloom, att han var oskyldig till alla anklagelser. Han har senare bett om ursäkt.

– Jag förstår att sättet jag har betett mig mot kolleger tidigare har orsakat mycket smärta, sa Harvey Weinstein i ett uttalande.


LÄS MER: BRITTA SVENSSON: Jag äcklas av praktsvinet Weinstein i Hollywood 


Vilka anklagar Weinstein för sexuella övergrepp och utnyttjande av sin maktposition?

Angelina Jolie, skådespelare

När skandalen blev känd gick Angelina Jolie ut och berättade:

– Jag hade en dålig erfarenhet av Harvey Weinstein i min ungdom, vilket ledde till att jag valde att aldrig mer arbeta med honom. Jag rekommenderar andra att inte göra det heller, skrev Angelina Jolie i ett mejl, skriver BBC.

Gwyneth Paltrow, skådespelare  

Paltrow skrev i ett pressmeddelande att Weinstein castat henne i huvudrollen i filmen "Emma". Han bestämde möte med henne i hans hotellsvit där han enligt anklagelserna tog på henne och föreslog att de skulle massera varandra i hans sovrum:

– Jag var ett barn, jag hade ett kontrakt, jag var skräckslagen, sa Paltrow, som då var 22 år, till New York Times.

Sedan berättade hon allt för sin dåvarande pojkvän Brad Pitt som konfronterade honom med det som hänt:

– Jag trodde att jag skulle få sparken, säger Paltrow.

Ashley Judd, skådespelare

Foto: JIM COOPER / AP PRESSENS BILD

Judd berättade i New York Times att hon bjöds in till Weinsteins hotell för ett frukostmöte. Han mötte henne i morgonrock på hans rum och ville bli masserad naken skriver Oxygene

Lucia Evans, skådespelare

Lucian Evans mötte Weinstein 2004. Hon var en ung kvinna med skådespelardrömmar. Till New Yorker berättade Evans att Weinstein våldtog henne:

– Han tvingade mig till oralsex. Jag sa gång på gång att jag inte ville, att han skulle sluta. Jag försökte ta mig därifrån, men det gick inte. Han är en storväxt man.

Rose McGowan, skådespelare

McGowan fick 100 000 dollar (800 000 kronor) vid en uppgörelse 1997 efter vad som av tidningen The Times beskrivs som en händelse på ett hotellrum i samband med en filmfestival. Senare kommenterade McGowan uppgörelsen på Twitter: En kvinnlig advokat i kriminalrätt sa att eftersom jag spelat in en sexscen skulle jag aldrig vinna mot den högste ansvarige.

https://twitter.com/rosemcgowan/status/786723116227649536?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fklara.xpr.dex.nu%2F

Ramola Garai, skådespelare

Den då 18-åriga Garai övertalades att provspela på ett hotellrum i London. Weinstein ska bara haft bara en morgonrock på sig när de träffades. "Det var förnedrande för mig att han hade makten att bete sig så."

Zelda Perkins, assistent på Miramax

Perkins hotade att anmäla Weinsteins aggressiva beteende mot henne och hennes kvinnliga kolleger. Advokaterna på produktionsbolaget utarbetade en uppgörelse med henne.


LÄS MER: Nu träder stjärnorna fram – efter skandalen 


Emily Nestor, tidigare anställd

Nestor hade arbetat en dag för Weinstein när han erbjöd henne befordran, mot sexuella tjänster, berättar Nestor. Enligt New York Times anmälde hon honom till företaget, men utan att något hände.

Lauren O'Connor, anställd på Weinstein Company

O'Connor skrev ett meddelande där hon klagade över "det ohälsosamma arbetsklimatet för kvinnor" på Weinsteins företag, där Harvey Weinstein pekades ut. O'Connor hävdade att hon utnyttjades som ett slags hallick för att "underlätta kontakterna" med utsatta kvinnor som hoppades att få arbete i företaget. Weinstein gjorde upp med O'Connor utanför domstol.


LÄS MER: Lindsay Lohan stöttar Weinstein i sexskandalen 


Lauren Sivan, journalist

Sivan mötte Weinstein för ett tiotal år sedan på en fest på en restaurang i New York. Han ska ha lurat ner henne i köket, bett personalen att gå, sedan försökt kyssa Sivan, hävdade hon i en intervju tidigare i veckan, skriver Variety. När de skulle gå därifrån blockerade han hennes väg ut samt bad henne att vara tyst. Tidningen skriver också att han dragit ner byxorna och börjat tillfredställa sig själv.

– Jag stod där och fattade inte vad jag såg. Det var äckligt och patetiskt, säger Lauren Sivan.

Enligt anklagelserna ringde Weinstein upp Sivan dagen efter och berättade hur trevligt de hade haft och frågade om de kunde träffas igen.

– Absolut inte, sa hon och kastade luren i örat på honom.

Sivan berättar i USA Today att hon var mest chockad över hur det gick till:

– Han var så avslappnad när han lurade mig ner i köket. Han visste precis vad han gjorde och lät mig förstå att jag inte var den första, säger Lauren Sivan i USA Today

Ambra Gutierrez, modell

22-åriga modellen och tidigare fröken Italien, Ambra Gutierrez, träffade Weinstein 2015 vid en tillställning i New York. Enligt en polisrapport hade Weinstein tog han henne på brösten och lyfte upp sin hand under hennes kjol.

Polisen bad då Gutierrez att träffa honom igen med en bandspelare för att i hemlighet spela in ljud. The New Yorker har publicerat knappt två minuter av inspelningen där han försöker övertala henne att komma in på hans hotellrum medan han duschar.

https://twitter.com/ATLBlackStar/status/917827028820381696

Asia Argento, skådespelare

Argento träffade Weinstein 1997. Hon berättade i Washington Post att hon motvilligt gick med på att ge honom massage. Då drog han upp Argentos kjol och drog isär benen. Sedan utförde han oralsex på henne samtidigt som hon bad honom sluta. 

– Jag var skräckslagen. Han var så stor och han slutade aldrig. Det var som en mardröm, sa hon.

En anonym kvinna

En kvinna som vill vara anonym berättade för New Yorker att Weinstein lurade henne in på hans hotellrum. Han bytte om till morgonrock för att sedan tvinga henne till sex.

Hon avstod att gå till polisen för att hon trodde att det skulle vara ord mot ord. 

Vad hände efter det att anklagelserna blev kända?

Weinsteins advokat sade upp sig. Sedan fick Weinstein sparken från företaget han var med och grundade. Utöver detta har hans hustru sedan tio år, den 41-åriga modedesignern Georgina Chapman fått nog och separerat från honom. 

– Mitt hjärta blöder för alla dessa kvinnor som har lidit så enormt med anledning av dessa oförlåtliga handlingar. Jag har valt att lämna min make. Att ta hand om mina små barn är min högsta prioritet, sade Chapman enligt People i ett uttalande. 


Barack Obama och dottern Malia.
Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Den tidigare amerikanske presidenten Barack Obama och hans hustru Michelle har reagerat starkt på nyheten, anledningen är att deras dotter Malia var praktikant på Weinstein Company i New York tidigare i år. Men de "hyllar modet hos de kvinnor som har kommit fram och berättat" vad som hänt.

https://twitter.com/Alyssa_Milano/status/919659438700670976?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Fnoje%2Fstina-wollter-ryter-ifran-efter-sex-trakasserierna-har-arr-pa-min-kropp-%2F

#MeToo – Jag också

15 oktober gick Hollywoodskådespelaren Alyssa Milano, 44, ut på Twitter och uppmanade kvinnor som också blivit utsatta av män att berätta det med hashtaggen #metoo, jag också. 

Kvinnor i hela världen har reagerat och antingen markerat att de blivit utsatta, eller berättat deras story, bland annat skådespelaren Mia Farrow.


LÄS MER: Hon skapade #metoo – det här betyder hashtaggen 


Så reagerade Harvey Weinstein

När New York Times först berättade om sextrakasserierna den 5 oktober gick Weinstein ut med en ursäkt där han erkände att han hade "orsakat mycket smärta", men förnekade att han trakasserat medarbetare i tre decennier. Han tog därefter time out för att behöva ta tag i sina problem med en terapeut, skriver BBC. 

I samma veva förklarade Weinsteins advokat att han var beredd att stämma New York Times.

Dagen efter, 6 oktober, inledde Weinsteins företag en undersökning eftersom de "mycket allvarligt" på anklagelserna. 7 oktober sade Weinsteins advokat upp sig. Dagen efter fick han sparken av sitt företags styrelse.

När New Yorker publicerade ytterligare fall där kvinnor anklade Weinstein för våldtäkt och sexuella övergrepp förnekade filmproducenten alla anklagelser genom sin talesperson Sallie Hofmeister.

Torsdagen 12 oktober förklarade polismyndigheter i Storbritannien och USA att de inlett förundersökningar angående anklagelser från 2004 och från 1980-talet. Inga åtal har ännu lämnats in.


LÄS MER: Harvey Weinstein slängs ut från Oscarsakademin 


Lördagen 14 oktober förklarade organisationen bakom Oscarutdelningen, Academy of Motion Picture Arts and Sciences, att de kastade ut Weinstein ur akademin.

"Vi gör (det här) för att upplysa allmänheten om att (---) detta sexuella rovdjursbeteende i vår bransch nu är över", skrev akademin i ett uttalande.


LÄS MER: Harvey Weinsteins bolag går i konkurs 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.