Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anklagelser om sexuella trakasserier skakar Eurovision Song Contest

I år hålls tävlingen i Italienska Turin.
Foto: NDERIM KACELI / AVALON / STELLA PICTURES/NDERIM KACELI / AVALON AVALON
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: NDERIM KACELI/IPA / SPLASHNEWS.C / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Under förra veckans öppningsceremoni för Eurovision Song Contest ska flera kvinnor ha blivit sexuellt trakasserade, rapporterar Daily Mail.

För tidningen berättar flera att de blivit tafsade på av dansare från en delegation och att de även försökt kyssa de utsatta kvinnorna.

Samtidigt tillbakavisar en talesperson för Eurovision Song Contest anklagelserna.

Öppningsceremonin hölls på söndagseftermiddagen och delegationerna som tävlar i Eurovision Song Contest gick då på den turkosa mattan för att möta fans och press från hela världen.

Nu vittnar flera kvinnor som arbetare som volontärer vid öppningsceremonin att de blev utsatta för sexuella trakasserier under festligheterna, uppgifter som även Expressen tagit del av innan tidningens publicering.

För Daily Mail berättar en kvinna att hon blev ”tafsad på rumpan och midjan”.

– Jag kände mig kränkt. Jag var där som volontär för att hjälpa delegationerna och de hade sina händer överallt på oss, säger hon till tidningen och fortsätter:

– De skulle hela tiden kramas och hålla om oss, en la sin hand på min midja och försökte kyssa mig. Jag lyckades komma därifrån men sen försökte en annan göra detsamma.

Kvinnan berättar även för tidningen att flera andra kvinnor som arbetade på ceremonin upplevde liknande händelser och att många lämnade arbetet på grund av det.

”Sen tog de på oss överallt”

Även den italienska tidningen Corriere Della Sera har talat med kvinnor som uppger att de blivit utsatta för trakasserier under kvällen.

– Jag var med en annan tjej och en grupp med några utländska dansare började stirra på oss och sen började de närma sig oss. De dansade väldigt nära oss och sen tog de på oss överallt, säger en.

– De här dansarna hade druckit för mycket och började ta på oss, en tog på min rumpa hela tiden. Men vi larmade inte för vi ville inte skapa några problem, fortsätter kvinnan.

Tittare närmare efter larmen

Till Daily Mail säger Martin Österdahl, EBU:s högsta chef för Eurovision Song Contest, att han är ”omedveten om några klagomål”. Den exekutiva producenten för italienska tv-bolaget Rai, som producerar tävlingen i Turin, Simona Martorelli, säger att man ”har hört om anklagelserna och tittar närmare på det”.

Samtidigt tillbakavisar Turins stadsfullmäktige anklagelserna.

– Om jag hade märkt att något sådant här hände hade jag klivit in och stoppat eventet. Jag kan försäkra dig om att jag var på festen hela tiden och att det här inte hände, säger Alessandra Aires till Daily Mail.

– Kanske var det någon enstaka kommentar som höjde på ögonbrynen men allt beror på entusiasmen på festen och det är tråkigt att någon vill kasta skit på det här härliga eventet.

En talesperson för Eurovision Song Contest hänvisar till stadsfullmäktiges tillbakavisande, skriver Daily Mail.

Se mer:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.