Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anklagade Idol-juryn – för att vara rasister

Mitt under en audition kallade en deltagare ”Idol”-juryn för rasister för att de kritiserade hans musik.

Det fick Laila Bagge att fullkomligt rasa.

– Det är lika fult och illa som att kalla någon för svartskalle. Hade inte jag varit halvpalestinier hade jag inte kunnat försvara mig, säger Laila Bagge till Expressen.

I sedvanlig ”Idol”-anda finns deltagare som inte håller med juryn på en enda punkt. I premiäravsnittet är en av dem nu 18-årige Filip Dikmen från Landskrona.

Innan han inledde sin audition med Céline Dions kända ballad ”My heart will go on” berättade han att hans mamma säger att han sjunger fint som en fågel.

Efter att ha hört honom sjunga är juryn tveksam.

– Din mamma älskar dig väldigt mycket, därför tycker hon att du är jättejättebra, säger Laila Bagge, 41, i programmet och fortsätter:

– Lyssna nu här. Du är en jätteskön kille, men din röst finns inte där.

Då kontrade deltagaren med något som fick Laila Bagge att fullkomligt explodera: Han kallade henne för rasist.

– Jag är halvpalestinier så kom inte och snacka om rasist. Spela inte ut det kortet för då blir jag förbannad. Min pappa är palestinier så här är det ingen jädra rasist, säger en märkbart upprörd Laila Bagge i programmet och säger att han kan gå direkt.

"Tog ett tag att varva ner"

– Det är lika illa som att kalla någon svartskalle. Det är en så himla ful grej. Hade inte jag haft mitt ursprung hade jag inte kunnat försvara mig. Nu är halva min släkt araber, så det hade inneburit att jag hatade dem och mig, berättar Laila Bagge för Expressen.

Efter händelsen tog det ett tag innan programledaren var lugn igen.

– Det tog ett tag innan jag varvade ner. Det är så lätt att säga så när man inte får som man vill, det är många som inte kan försvara sig.

Laila Bagge pratade aldrig om händelsen med Filip Dikmen, men hon säger att han är förlåten.

– Jag är inte så långsint. Alla kan göra fel, säger hon.

Filip Dikmen berättar för Expressen att han kände sig stressad när juryn kritiserade honom. Det var därför han gick till attack.

– När de kritiserade min musik är det som att de sticker en kniv i mitt hjärta. Då tänkte jag bara ”attack” och då sa jag så. Men jag har bett om ursäkt efteråt, säger han.


Missa inga nöjesnyheter – ladda ner Expressens app för iPhone eller Android.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.