Anki, 63, är pensionär: "Får jobba tills jag dör"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anki Larsson har gått i pension men tvingas extrajobba vid sidan av skådespelaryrket.
Foto: MARIA EKMAN
"Jag har alltid tänkt att jag får jobbat tills jag dör", säger Anki Larsson.
Foto: ROGER VIKSTRÖM
Anki Larssons fick sitt stora genombrott först i 50-årsåldern.
Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

Anki Larsson, 63, fick sitt stora genombrott först i 50-årsåldern. 

Nu är hon på ständig jakt efter jobb inom teatervärlden – samtidigt som hon arbetar som personlig assistent och läxhjälp för att klara pensionen. 

Men trots den mördande konkurrensen vägrar hon ge sig. 

– Jag har alltid tänkt att jag får jobba tills jag dör, säger hon. 

Att det stora genombrottet kom först i 50-årsåldern kan det råda delade meningar om. 

En 90-talist och sen 80-talist skulle kunna hävda att den kom redan sex år tidigare då hon spelade Evas mamma i ungdomsserien "Eva & Adam". 

Trots att det gått nästan 20 år sedan premiäravsnittet är det fortfarande unga människor som approcherar Ann-Christin "Anki" Larsson. 

– Barn och ungdomar tittar ju inte en gång, utan hundra gånger om det är något de gillar så de kan varenda replik. Det är ganska vanligt men jag blir jätteförvånad. Det är verkligen en klassiker, säger hon. 

Nu arbetar hon med en tv-serie tillsammans med regissören Patrik Eklund där Anki Larsson spelar huvudrollen Ann-Britt Larsson – en alkoholiserad och tablettmissbrukande före detta badmintonstjärna som fick sitt liv förstört av vad hon ansåg var ett domarmisstag. 

– Jag vet inte exakt vilket format men vi har fått i gång ett samarbete med SVT så det ska bli någonting. Den är väldigt dråplig, rolig och sorglig, säger Anki Larsson. 


LÄS MER: Peter Harryson om livet som pensionär

Skådespelaren är känd från bland annat "Eva & Adam" och "Saltön".
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Anki Larsson om livet som pensionär

I dag är 63-åriga skådespelaren pensionär men fortfarande aktiv inom skådespelaryrket. Förutom tv-serien är hon aktuell med andra säsongen av Kanal 5-serien "Sommaren med släkten" där 63-åringen gör ett gästinhopp. 

Förra året återvände hon till teatervärlden och är nu aktuell med uppsättningen "Jag heter Bente". Dessförinnan valde hon att ta en paus från den scenen. 

– Jag tog ett beslut för några år sedan att jag aldrig mer skulle stå på scen. Jag kände att det var för jobbigt, för svårt och att det tog för mycket på mig. Jag har väldigt mycket prestationsångest och det tog överhand så jag tappade lusten. 


Anki Larsson, 63, har medverkat i "Eva & Adam" och "Saltön".
Foto: LARSERIC LINDEN/GT/EXPRESSEN

Samtidigt jobbar hon extra som personlig assistent och läxhjälp – efter att ha gått i pension vid 59 års ålder. 

– Jag har vetat hela mitt yrkesliv att jag kommer få skitdålig pension för jag har jobbat för jättelåg lön och för företag som inte har betalat in några pensionspengar. Jag har alltid tänkt att jag får jobba tills jag dör. Jag har vetat hela tiden att jag inte kommer få någon bra pension, säger hon. 


LÄS MER: Elisabet Höglund rasar: ”Förtjänar bättre pension”

Anki Larsson har aldrig haft en fast anställning och i stället privatsparat vilket hjälper henne i livet som pensionär. Men hon söker fortfarande aktivt efter jobb inom skådespelarbranschen. 

– Jag är en människa som måste ha stimulans och hållas i gång. Jag vill väldigt gärna hålla på med mitt yrke för jag tycker det är väldigt roligt, säger hon. 

– Man kan hålla på att fråga sig: "varför gjorde jag så?" och "varför tog jag det jobbet?". Men jag tog de besluten och ibland kändes det bra och ibland gjorde jag det för att jag inte hade något val. Det är svårt att få jobb i mitt yrke med jättestor konkurrens och ju äldre man blir som kvinna desto svårare är det att få jobb. 


LÄS MER: Sanningen bakom svenska succéerna

Anki Larsson: "Det är hemskt"

Men att jobba extra som pensionär har också sina fördelar. 

Samtidigt som extraknäcken som personlig assistent och läxhjälp inbringar en större inkomst så bidrar det också till livskvalitén, berättar Anki Larsson. 

– Nu har jag de här timmarna och tvingas disponera och får lite ordning och struktur i livet. Sedan vet jag att jag gör ett bra jobb och känner att jag har betydelse för en annan person. Man får lite perspektiv och lite andra ingångar i livet. Man ska vara tacksam över att man står på benen, säger hon. 


Anki Larsson och Tomas von Brömssen mederkade i "Saltön".
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Anki Larsson berättar att hon är beredd att jobba så länge hon är frisk, och hon beskriver sin hälsa som bra. 

– Men det där vet man ju inte. I den här åldern kan ju vad som helst hända. Jag har jättemånga vänner som har fått olika cancersjukdomar. Man blir ju inte piggare och friskare ju äldre man blir.

Blir du orolig?

– Det är klart att man är orolig. Nu för tiden när man träffar kompisar så blir det väldigt mycket prat om sjukdomar. Det är hemskt men så är det faktiskt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.