Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Änkan berättar – hemliga livet med Gösta Ekman

Marie-Louise och Gösta Ekman.

Marie-Louise Ekman förlorade sin make Gösta Ekman för ett och ett halvt år sedan. 

När det kultförklarade konstnärsparet blev tillsammans 1989 var de 44 och 49 år gamla – och gifte sig med en gång.

Nu berättar Marie-Louise Ekman om hur kärlekssagan började, de lyckliga åren och sorgen efter Gösta Ekman.

– Vi har alltid haft ett väldigt gott öga till varandra, säger hon.

Den 1 april 2017 somnade den folkkära skådespelaren och regissören Gösta Ekman in, han blev 77 år gammal. Med honom försvann en hörnsten i den svenska film- och underhållningshistorien.

Gösta Ekman var sedan 1989 gift med konstnären och dramatikern Marie-Louise Ekman, 73. Nu berättar hon om den speciella kärleksrelationen.

Marie-Louise och Gösta Ekman blev ett par under inspelningen av hennes film ”Den hemliga vännen”, som gick upp på vita duken 1990. Hon var då 44 år och han 49 år.

Men Marie-Louise och Gösta Ekman var inga främlingar för varandra, de hade känt varandra i över tjugo år. Efter att de blivit ett par valde de att gifta sig på en gång.

– När vi träffades, lite upp i åren, var det rätt så roligt, för vi hade stor kunskap om varandra. Det var inte: ”Oj, vad är det där för person som verkar spännande”. Vi kände varandra, jag ska inte säga på djupet, men ganska bra. Tillräckligt bra för att säga: ”Ja! Vi gifter oss på en gång. Det bara måste bli så”. 

– Vi har alltid haft ett väldigt gott öga till varandra. Sen tror inte jag att tiden var mogen för vårt äktenskap förrän det utbröt. Men så fort vi har setts har vi alltid stått och pratat väldigt länge. Det har alltid varit en väldig kontakt mellan oss. Sen helt plötsligt stämde det. 

 

LÄS MER: Marie-Louise Ekmans starka ord efter makens död 

 

Starkt sammansvetsade

Under åttiotalet var Gösta Ekman en av Sveriges mest kända skådespelare, han syntes i succéer som ”Papphammar” och ”Jönssonligan”. 

– När vi träffades var han dunderkänd, folkkär och väldigt älskad. Var man än gick så stannade folk honom. Han var en unik begåvning som både hade svärta, sorg och genial timing. 

Även Marie-Louise Ekman kan blicka tillbaka på en lång och framgångsrik karriär. Hon berättar att makarna hyste stor respekt för varandras konstnärsskap.

– Gösta har följt mig som konstnär och var alltid väldigt intresserad av vad jag gjorde. Förr i tiden hade man gästböcker vid utställningar där besökarna skrev sitt namn. För många år sedan såg jag att ett av de första namnen på precis varenda utställning jag haft var Gösta Ekman.

Marie-Louise Ekman berättar att hon och maken ständigt samtalade och smälte tillvaron tillsammans.

– Vi var mentalt lika. Våra psyken var väldigt lika varandra. Det var som att vi båda hade dragit samma slutsatser av vad vi varit med om, och vi längtade efter samma saker. Vi rörde oss outtalat i samma landskap. Han visste på en tusendels sekund var jag befann mig, och jag med honom. Det skapade en väldig trygghet. 

Har ni aldrig haft några kriser?

– Nej, aldrig. Inte med varandra. Vi har haft problem med vår omgivning ibland - men inte med varandra. Inte skuggan av någon konflikt eller kris. 

Skrivit bok

Vintern 2011/2012 fick Gösta Ekman cancer och genomgick en svår operation som innebar en lång sjukhusvistelse. Eftersom läkarna sa att han inte skulle komma att minnas någonting efteråt antecknade Marie-Louise Ekman allt i en dagbok.

Nu ger hon ut boken ”Få se om hundarna är snälla i kväll...”, baserad på anteckningarna.

– Jag började titta på de här anteckningarna i julas. Då slog det mig: jag kan ju fortsätta att vara med Gösta. Jag kan vakna på morgnarna och känna att vi ska hålla på med varandra i vårt projekt. Det är ett sätt att få vara tillsammans och förlänga samvaron.

 

LÄS MER: Recension: Ömsint och gripande om kärleken till Gösta Ekman 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.