Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hustruns fina gest för Michael Nyqvist

Michael Nyqvist var i 19 år gift med Catharina Nyqvist Ehrnrooth. Efter hans död 27 juni har hon tagit initiativ till en stiftelse i hans minne. Denna bild är från Guldbaggegalan 2001. Foto: JÖRGEN HILDEBRANDT
Catharina Nyqvist Ehrnrooth tillsammans med sin make Michael Nyqvist under ett besök på Dramaten 2015. Foto: THOMAS ENGSTROM / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN
Foto: GRAHAM WHITBY BOOT / GRAHAM WHITBY BOOT/STARTRAKSPHOT STARTRAKS PHOTO

Här är hustruns fina kärleksgest till avlidna skådespelaren Michael Nyqvist.

Den stiftelse som skapats till hans minne är helt hennes initiativ - och inget han själv gav uttryck för innan sin död, enligt hans vänner.

– Han uttryckte inte det här rent konkret själv innan han gick bort. Initiativet kommer från hans änka, säger Thomas Perlmann, stiftelsens talesperson.  

På fredag, i anslutning till begravningen, träffas styrelsen för första gången.

Världsberömda skådespelaren Michael Nyqvist gick hastigt bort 27 juni efter en tids sjukdom. 

I begravningsannonsen framgick att en stiftelse bildats till hans minne, "Michael Nyqvists stiftelse för främjande av skådespelarkonst som enande kraft".

Stiftelsen var inte hans eget initiativ eller något som han själv gav uttryck för innan han avled. Istället är det hans änka, Catharina Nyqvist Ehrnrooth, som tagit initiativ till den efter hans död. Det säger flera av Michael Nyqvists vänner.

 

LÄS MER: Michael Nyqvists sista svåra tid i livet 

 

Thomas Perlmann, professor på Karolinska institutet, var vän med Michael Nyqvist sedan tonårstiden.

– Det är något som Catharina har tagit initiativ till själv. Han har inte konkret gett uttryck för viljan att starta en stiftelse, säger Thomas Perlmann, och förtydligar:

– Catharina har med hjälp av sina vänner och nära vänner till Micke kommit fram till att det här är något som skulle vara väldigt bra. Det känns som att det skulle vara någonting som troligen hade varit attraktivt för Michael Nyqvist själv att göra.

Krögaren PG Nilsson kände Michael Nyqvist sedan barndomen och sitter i styrelsen för stiftelsen. Han berättar att han haft flera samtal med Catharina Nyqvist Ehrnrooth, och att han sedan fick frågan att hjälpa till att dra i gång en stiftelse.

– Vi har varit mycket tillsammans under den här svåra tiden. Så det dök upp när vi pratade, säger han, och berättar om sin egen roll:

– Jag har varit behjälplig att med mitt nätverk lösa juridiken. Det är komplicerat att få i gång det så snabbt som vi ville. På det viset har jag varit behjälplig, men det är Catharinas initiativ.

Pernilla August i styrelsen

I styrelsen ingår flera kända, både svenska och internationella skådespelare, och andra som stod familjen nära. Här finns bland andra Pernilla August, Anthony Edwards och Jens Orback.

– Vi har diskuterat oss fram till det. Det är mycket nära vänner och kloka personer, säger PG Nilsson.

Stiftelsens namn och ändamål är något som familjen och vännerna kommit fram till.

– Det är vad Micke tänkte och tyckte och pratade mycket om. Det är verkligen helt och hållet i hans anda, säger PG Nilsson.

 

LÄS MER: Här är sista bilden på Michael Nyqvist

 

Michael Nyqvists begravs på fredag klockan 14:00 i Katarina kyrka i Stockholm. Enligt PG Nilsson kommer styrelsen för stiftelsen att träffas för första gången i anslutning till begravningen.